Kerstillustratie KeukenAtelier 2017

Kerst 2017: recepten & tips

by Louise

Illustratie KeukenAtelier Kerst 2017Nog maar één week en dan is het al Kerst. Het is een cliché, die ik hier ook nog eens wil bevestigen: de tijd vliegt! De afgelopen maanden waren voorbij voor ik er erg in had. Van mijn lange lijst met recepten die ik nog had willen posten voor de Kerst, is slechts een deel me ook daadwerkelijk gelukt. Grotendeels kwam dit door mijn operatie in november, maar ook door andere werkzaamheden en opdrachten die ik voor die tijd nog moest afronden (zoals bovenstaande illustratie). Gelukkig voel ik me nu weer veel beter en kijk ik uit naar deze feestmaand. In onze familie is december een aaneenschakeling van verjaardagen en feesten, waaronder mijn eigen verjaardag vorige week (zie foto). Het aantal kaarsjes op de taart correspondeert niet meer met mijn leeftijd. Daar ben ik al een tijdje geleden mee opgehouden, anders blijf ik blazen ?. De taart die ik dit keer voor mijn verjaardag heb gemaakt is de sinaasappelbavarois taart, maar dan zonder Sinterklaasversiering want de Sint z’n verjaardag hadden we al gevierd.Verjaardag Louise | KeukenAtelier

Eerste Kerstdag vieren we dit jaar met mijn schoonfamilie. Om het allemaal een beetje praktisch te houden hebben we de taken voor het Kerstmenu een beetje verdeeld. Dit is niet alleen praktisch, maar het is tegelijkertijd ook leuk om hierdoor elkaar tijdens Kerst te kunnen verrassen aan tafel. Omdat we het dit jaar bij ons thuis vieren, verzorgen wij het hoofd- en de bijgerechten. De invulling ligt nog niet helemaal vast, maar ik denk dat we zullen kiezen voor “confit canard”, gekonfijte eendenpoten. Deze kopen we meestal in blik en nemen we mee terug van onze vakantie in Frankrijk. Ze zijn heerlijk gekruid, combineren goed met diverse bijgerechten en zijn ook nog eens heel makkelijk klaar te maken (opwarmen in de oven). Als bijgerecht maken we er waarschijnlijk deze geroosterde spruitjes bij en stoofperen in witte wijn volgens dit recept. Daarnaast is een frisse salade met Puy linzen er ook lekker bij, of deze rode kool met deze aardappelgratin. Gelukkig heb ik nog een paar dagen de tijd om hierover na te denken.

De tweede Kerstdag vieren we bij mijn oom, samen met mijn moeders (Surinaamse) familie. Ik schat dat we dan met zeker 20 mensen zullen zijn! Het is daarom niet meer dan logisch dat we ook voor die dag de taken onderling hebben verdeeld. Ik ben verantwoordelijk voor de Surinaamse pastei. Wat er verder op tafel zal komen zijn Chinese kip, diverse groenten, zuurgoed en pom (geen Surinaams feest zonder pom!). Op dat laatste gerecht verheug ik me nu al, het is één van mijn lievelingsgerechten! Als je wilt weten wat pom is, of het zelf een keer wilt maken dan is dit recept misschien een tip.

Voor wat het Kerstmenu betreft, is mijn motto: maak het niet te ingewikkeld en verdeel desnoods de taken. Kies ook gerechten uit die je eventueel al een paar dagen van tevoren kunt maken en tot gebruik kunt bewaren in je koelkast of vriezer. Voor het geval je nog op zoek bent naar recepten voor hapjes en zoete lekkernijen, zal ik je hier  nog wat suggesties doen. Misschien dat ik voor de jaarwisseling nog kans zie een nieuw recept te plaatsen, maar voor het geval me dat niet meer lukt wil ik jullie hierbij alvast hele fijne feestdagen toewensen! Ik hoop dat jullie warme, gezellige en vooral stressloze dagen mogen beleven. Omringd door familie en/of andere lieve mensen!

Hartig gevulde kerstkrans
Breekbrood collage | KeukenAtelier
Breekbrood
pestobrood
Decoratief pestobrood
Kerstboom kaaskoekjes
Onion Bhajees
Indonesische gehaktbroodjes stukje | KeukenAtelier
Indonesische gehaktbroodjes

Borrelhapjes voor Kerst of Oud & Nieuw:

Oliebollen
Cinnamon rolls
cinnamon roll crumble met appel | KeukenAtelier
Cinnaon roll crumble met appel
Kerstboombrood
Koffie granita met vanille-room | KeukenAtelier
Koffie granita

Zoete verwennerij voor Kerst en Oud & Nieuw:

cranberry chutney
Cranberry chutney
kerst truffels 3
Kersttruffels met cranberry
Kaaskoekjes
Sacristains 3 | KeukenAtelier
Sacristains
christmas crack
Christmas crack
Lavosh crackers

Zelfgemaakte culinaire Kerstkadootjes:

Liefs en culinaire Kerstgroetjes,

Louise ♥

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.