churros

Churros

by Louise

 

churrosChurros zijn tegenwoordig op vele kermissen en braderieën te koop en lijken de ouderwetse oliebollenkramen te hebben verdrongen. Voor een paar euro koop je een puntzak met deze gefrituurde Spaanse snack. Net als bij een puntzak frites hoort bij churros ook een sausje bij om het geheel nóg lekkerder te maken. Op internet vind je hiervoor recepten van chocoladesauzen, karamelsauzen en sauzen op basis van gecondenseerde melk of fruit. Ik heb voor mijn churros gekozen voor een chocoladesaus met een speciale toevoeging…

Dit churros beslag is heel makkelijk te maken en is eigenlijk niet meer dan een soezenbeslag. Soezen bak je normaal gesproken in de oven, maar deze ondergaan hun metamorfose in de frituurpan om daarna royaal in de kaneelsuiker gewenteld te worden. Het resultaat is een soort zoete “vlaamse frites” met een knapperige buitenkant en een luchtige smeuïge binnenkant.churros 3Dit recept is genoeg voor ongeveer 40-50 churros. Voor een tl en el heb ik resp. 5 en 15 ml gebruikt (zie maatschepjes).

Ingrediënten:

Voor het beslag:

 • 250 ml water
 • 3 el suiker
 • snufje zout
 • 15 g boter
 • ½ tl vanille essence
 • 150 g patentbloem
 • 2 eieren (L)

Voor de kaneelsuiker:

 • 50 g (fijne kristal) suiker
 • ¼ tl kaneel

Voor de chocoladesaus:

 • 50 g pure chocolade (50-70% cacao) in stukjes
 • 50 g slagroom (30% vet)
 • 1 el Grand Marnier (optioneel)

Bereiding:

 1. Verwarm voor het beslag in een steelpan het water met suiker, zout, boter en vanille en doe zodra het kookt in één keer de bloem erbij. Draai het vuur laag en roer met een houten lepel of siliconen spatel de inhoud van de pan tot een homogene massa die uiteindelijk als een bal van de pan loslaat. Dit is even werken!
 2. Verwarm de frituurpan op 180°C. Gebruik zonnebloemolie of een andere neutrale plantaardige olie. Dus geen ossewit, want dan krijg je ook een vettige gestolde laag om je churros (brrr).
 3. Doe de hete deegbal in een kom of in de keukenmachine (de makkelijke optie) en roer het even tot het enigszins is afgekoeld. Dit is nodig, omdat in de volgende stap de eieren worden toegevoegd. Zou je dit rechtstreeks vanaf het vuur doen, dan loop je het risico om met scrambled eggs te eindigen.
 4. Wanneer het deeg handwarm is doe je het eerste ei erbij en roer je net zolang tot deze is opgenomen in het geheel en het op een dik beslag begint te lijken. Niet schrikken als je aanvankelijk een klonterige chaos in je kom ziet. Het komt allemaal goed. Doe het tweede ei erbij en meng dit ook, dit keer zal het al makkelijker gaan.churros
 5. Het beslag is klaar en nu komt het leuke gedeelte: het bakken! Doe het beslag over in een spuitzak  met kartelmondje (met 10 mm diameter) en controleer of de olie op temperatuur is. Houd in je ene hand de spuitzak verticaal en ongeveer 10 cm boven de olie. Houd in je andere hand een schaar die je even in de hete olie hebt gedompeld. Spuit langzaam wat beslag uit de spuitzak tot je een deegreepje hebt van ca. 6-7 cm lengte en knip deze door (kijk uit voor hete spetters en houd het deeg daarom niet te hoog boven de olie!). Doe niet te veel churros tegelijk in de olie, omdat ze anders niet genoeg ruimte hebben om te draaien (ongeveer 5-8 stuks). Na 5 min. zijn de churros goudbruin en klaar om uit de hitte verlost te worden. Laat ze even op keukenpapier uitlekken en rol ze daarna door de kaneelsuiker.
 6. Voor de chocoladesaus verwarm je eerst de slagroom in de magnetron tot het kookt en dan roer je de chocolade erdoor. Als het een homogene chocoladesaus is geworden voeg je (eventueel) de Grand Marnier toe. Dit geeft een lekkere smaak aan het geheel en combineert erg goed met de kaneel en chocolade.

churros

 • Tip 1: Je kunt de churros prima invriezen en rechtstreeks uit de vriezer in de oven (180°C hetelucht) gedurende 5 min. opwarmen. Denk er wel aan dat je de churros invriest zonder de kaneelsuikerlaag en hussel de churros pas als ze uit de oven zijn door de kaneelsuiker. Ze zijn na de vries- en opwarmsessie net zo lekker als versgebakken. Dat geeft dus mogelijkheden om deze snack een keer op een feestje te serveren, zonder dat je te midden van je bezoek met de spuitzak, schaar en frituurpan in de weer hoeft. Ook de chocoladesaus is prima van tevoren te maken. Je kunt deze een paar dagen in de koelkast bewaren en je hoeft hem dan slechts  20 seconden in de magnetron op te warmen.
 • Tip 2: De Grand Marnier in de chocoladesaus is goed achterwege te laten als er kinderen mee eten. Indien je toch voor de alcoholversie gaat zou je in plaats van Grand Marnier ook Amaretto of Cognac kunnen gebruiken. Als je liever een specerij wilt toevoegen in plaats van alcohol zou het een goed idee zijn om een snufje chilipeper of kardemom te proberen.

churrosVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

4 reacties

nicole 26 februari 2017 - 17:47

Heerlijk lijken mij deze churros.Ik heb ze in Rotterdam in het nieuwe Foodcenter(mooi gebouw) en op de pier in Den Haag gegeten.Ik zal het vast een keer zelf proberen te maken.BEDANKT!!

Antwoord
Louise 26 februari 2017 - 18:06

Ze zijn zeker lekker Nicole en eigenlijk niet heel erg moeilijk om zelf te maken. Ik hoor graag je reactie wanneer je ze hebt gemaakt. Groetjes, Louise

Antwoord
Anoniem 20 augustus 2019 - 12:09

Het probleem bij mij is is dat ik ik een heel plakkerig en dik deeg krijg die met moeite uit de spuit zak komt?. Heeft iemand een oplossing

Antwoord
Louise 23 augustus 2019 - 15:15

Het deeg is een soezendeeg dat dik en plakkerig hoort te zijn. Belangrijk is om het recept goed te volgen, zodat het deeg niet dikker is dan noodzakelijk. Neem dus bijvoorbeeld inderdaad Large eieren, laat het water niet te lang koken anders verdampt er een deel etc. Op deze manier moet het als het goed is lukken. Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.