Hartig Gevulde Kerstkrans

by Louise

Ik heb gisteren deze hartig gevulde kerstkrans voor het eerst gemaakt, maar ik zal hem in de toekomst wel vaker maken. Het is een feestelijk en lekker gerecht en prima geschikt als onderdeel van een buffet voor Kerst, Oud & Nieuw, of zoals in dit geval mijn verjaardag. Normaal gesproken beperk ik het gebruik van kant-en-klaar produkten in mijn recepten. In dit geval heb ik echter dankbaar gebruik gemaakt van croissantdeeg uit een blikje. De driehoekige vormen van het deeg komen helemaal tot zijn recht in het ontwerp van deze hartige kerstkrans en is daardoor een eenvoudige klus. Deze heerlijke vulling is op basis van gekookte kip en kruidenroomkaas met een knapperige beet van kleine stukjes bleekselderij en paprika.
hartig gevulde kerstkransDe krans heeft een diameter van 30 – 40 cm en is geschikt voor 12 – 18 personen.

Ingrediënten:

 • 2 blikjes croissantdeeg (van elk 340 gram)
 • 2 kipfilets* (totaal 350 gram), gaar gekookt in bouillon
 • 185 g kruidenroomkaas
 • 3 el yogonaise of mayonaise
 • 75 g geraspte belegen kaas
 • 2 el Franse mosterd
 • 1 el honing
 • 75 g ontbijtspek*, uitgebakken en in kleine stukjes
 • 1 kleine groene paprika, zeer fijngesnipperd
 • 2 stengels bleekselderij, zeer fijn gesnipperd
 • zout en zwarte peper
 • 50 g gedroogde cranberries
 • 2 bosui, zeer fijngesnipperd
 • 1 ei en 1 el melk losgeklopt (om in te smeren)
 • paar el sesamzaadjes (decoratie)

een el (eetlepel)= 15 ml, gemeten met deze keukenmaatschepjes.

*voor een vegetarische variant zou je de kipfilet en ontbijtspek kunnen vervangen door vegetarische producten. Indien je champignons kiest, zorg er dan voor dat je deze eerst goed bakt om zoveel mogelijk vocht te laten verdampen.

Bereiding:

 1. Snijd de gare kip in kleine stukjes. Meng de kip met alle overige ingrediënten (behalve ei, melk en sesamzaadjes) en breng dit mengsel op smaak met peper en zout. Je vulling is nu klaar. Je kunt dit eventueel ook een avond van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren.
 2. Teken een cirkel van ongeveer 30 cm (neem een deksel van een grote pan bijvoorbeeld) op bakpapier en leg het papier omgekeerd op het aanrecht zodat je eten niet op de inkt ligt. Open de blikjes croissantdeeg en snijd alle 12 driehoeken los. Leg de driehoeken iets overlappend in een cirkel met de punten naar buiten wijzend (zie foto).hartig gevulde kerstkrans
 3. Verdeel de vulling over de cirkel (zie foto) en sluit de krans als volgt: vouw één punt naar binnen over de vulling heen. Duw het deeg een klein stukje onder de deegrand, (als een laken onder een matras). Klap het resterende driehoekje weer terug over de krans, zodat de punt weer naar buiten wijst. Herhaal dit bij de andere 11 driehoeken.
 4. Besmeer de krans met een kwastje en het ei/melkmengsel en bestrooi met wat sesamzaadjes.
 5. Schuif de krans met bakpapier en al op een bakplaat en bak hem gedurende 25 – 30 minuten in de (hetelucht)oven op 180°C.
 6. Leg de krans met bakpapier en al op een mooie schaal en haal dan het bakpapier eronder vandaan. Het makkelijkst gaat dit door het papier vanuit het centrum op te tillen. Serveer de hartige krans (lauw)warm.hartig gevulde kerstkrans

Tip 1: Meet van tevoren de afmeting van je bakplaat en oven, zodat je zeker weet dat je krans in de oven past. Maak eventueel een kleinere krans indien nodig.

Tip 2: Je kunt de krans decoreren met wat rucola en sterretjes van rode paprika (uitsteken met een kleine koekjessteker).

Tip 3: Als je hem een dag van tevoren al maakt, kun je de krans het beste opwarmen in de oven op 180°C (conventionele) oven. Zet de krans onder in de oven, zodat hij via de bodem opwarmt. Zo voorkom je dat hij te donker wordt en krijg je wel een krokante bodem.hartig gevulde kerstkransHeb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

3 reacties

barbara 5 januari 2015 - 10:29

Op 1 jan 2015 gemaakt voor de familie reünie. Was goed te doen en een grandioos effect. Smaak was heerlijk. Af en toe een hapje zoet van de cranberrie of een hapje zout van de spekjes. Er konden lekker veel restjes van de kerstdagen in verwerkt worden. Ideaal. Bedankt voor het recept.

Antwoord
louiseheruer 5 januari 2015 - 10:53

Bedankt Barbara voor je leuke reactie! Ik heb het voor oudejaarsavond ook weer gemaakt, in een kleinere uitvoering dit keer.

Antwoord
Eve 24 december 2020 - 08:27

Beste Louise,

Dank voor je recept en de vegetarische variant.
Ik heb de kip en bacon in drie uitgeprobeerde varianten vervangen door brie/geitenkaas / Old Amsterdam in combinatie met gehakte Cashewnoten, pecan noten, wal-en hazelnoten.

Als groente wat babyspinazie.

De variant met geitenkaas had ipv bleekselderij gewokte boerenkool , gebakken champignons en ipv groene, rode paparika.
Voor de stevigheid een boterham erdoorheen gekruimeld,zo loopt de kaas minder snel uit.

Ik krijg drie dagen Coronaproof gasten. Maak nu voor iedere dag een andere krans.

Ik wens jou en de jouwen hele fijne feestdagen toe en een gezond 2021!!!!!🍾🍸🍸😀

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.