Kerstboom kaaskoekjes

by Louise

Met deze kerstboom kaaskoekjes kun je de komende feestdagen echt voor de dag komen! Ze zijn gevuld met een lekkere kaasvulling en heerlijk bros. Je kunt ze feestelijk optuigen met olijfjes, tomaten of mozzarella om bijvoorbeeld te serveren hapje bij de kerstborrel, of zet ze neer als onderdeel van een buffet. Als garnituur bij een soep misstaan ze echter ook niet. Heb je toch liever een zoete variant van dit kerstbomenbos, dan heb ik nog een aantal suggesties voor jullie aan het eind van het recept.

Deze kerstboompjes zijn, mede door het gebruik van het verse bladerdeeg van Tante Fanny, niet al te moeilijk om te maken. In het recept leg ik het jullie door middel van foto’s en een filmpje uit. Het is denk ik ook erg leuk om deze boompjes samen met kinderen te maken, zodat ze hun zelfgemaakte hapjes mee kunnen nemen als traktatie voor het kerstdiner op school.Kerstboom Kaaskoekjes KeukenAtelier.comkijk hier voor alle recept illustraties

Ingrediënten (voor ongeveer 20 stuks):

 • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg (270 g, 40 x 24 cm), hier te koop
 • 1 ei, los geklopt
 • 40 g boter, gesmolten
 • 25 g bloem
 • 1 tl Franse mosterd
 • 1/4 tl zout
 • zwarte peper naar smaak
 • 1 klein teentje knoflook, geperst
 • 100 g pittige kaas, geraspt
 • eventueel 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden (of Italiaanse kruiden, rozemarijn, oregano of tijm)

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

voor de presentatie:

 • 18 satéprikkers
 • 20 kerstomaatjes, olijven of mini mozzarella bolletjes
 • 1 komkommer om de prikkers in te zetten: blokjes kaas of worst, wortel, komkommer

Om uit te leggen hoe je de kerstboompjes bouwt, heb ik dit filmpje gemaakt:

Bereiding

 1. Haal het bladerdeeg uit de koelkast en laat hem even 10 minuten op het aanrecht liggen voordat je hem uitrolt. Maak ondertussen de vulling. Meng hiervoor in een kom: boter, 15 g ei (bewaar de rest!), bloem, mosterd, zout, peper en knoflook. Rol nu het bladerdeeg uit en controleer of de afmeting 40 cm breed is. Soms is het bladerdeeg iets smaller, doordat het onderliggende papier is opgekruld. Rek het dan even op, deze afmeting is straks belangrijk. Snijd het bladerdeeg in de breedte doormidden zodat je twee stukken van 20 x 24 cm hebt. Dit snijden gaat het makkelijkst met een ronde pizzasnijder!
 2. Smeer één helft in met de vulling en strooi de kaas erover. Vouw dan de andere helft eroverheen, het makkelijkst gaat dit door het bij het onderliggende papier op te pakken. Leg de beide helften netje op elkaar en druk het een beetje aan, zodat de twee helften enigszins op elkaar plakken. Laat het deeg nu 30 minuten (langer mag ook) rusten in de koelkast, zodat de vulling kan opstijven. 
 3. Smeer de bovenkant in met een klein beetje van het bewaarde ei. Verdeel het vlak nu in vier langwerpige stukken van respectievelijk 3, 4, 6 en 7 cm breed met alle vier een lengte van 24 cm (zie foto). Snijd het deeg op deze manier in vier stukken en laat alles gewoon op het papier liggen. Verdeel nu deze vier vlakken, elk in reepjes van 1-1½ cm. Hierdoor krijg je dus ongeveer 20 stukjes van 3 cm breed, 20 van 4 cm, 20 van 6 cm en 20 van 7 cm breed. Laat alles gewoon op het papier liggen, zoals op de foto. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht).
 4. Nu begint het bouwen van de kerstboompjes. Voor elke kerstboompje stapel je vier reepjes deeg als volgt: leg een stukje van 7 cm breedte neer, dan één van 6 cm er bovenop, dan van 4 en als laatste die van 3 cm. Steek een satéprikker door het stapeltje en duw de prikkertje al draaiende door het stapeltje. Laat het uiteinde van de prikker nog 3 cm uitsteken. Leg het boompje plat neer op een bakplaat die is bekleed met bakpapier. Maak nu de andere kerstboompjes op dezelfde manier. Je heb hiervoor twee bakplaten nodig. Kwast de boompjes in met een beetje ei en strooi er eventueel een beetje van de kruiden over. Bak ze in de oven gedurende 20-22 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. De exacte baktijd hangt af van je eigen oven en van de dikte van de boompjes. Draai, indien nodig, de bakplaat na 15 minuten.
 5. Laat de kerstboompjes afkoelen op een rooster voordat je ze decoreert. Doe dit overigens ook kort voor het serveren, anders kan het vocht uit de tomaatjes, mozzarella of olijven in het bladerdeeg trekken. Steek het tomaatje, olijfje of mozzarella bolletje op de top van prikker en serveer ze door de prikkers te steken in een halve schijf komkommer. Tip: snijd dikke schijven van de komkommer (3 cm). Knip eventueel eerst een stukje van het stokje af, een langer stokje heeft eerder de neiging om om te vallen. Plaats eerst de komkommer op het aanrecht en prik dan pas het stokje erin, zo weet je zeker dat het stokje goed rechtop staat.

Variatie tips voor serveren: Vervang de komkommer door schijfjes wortel, blokjes kaas of worst. Let wel op dat de basis breed genoeg is dat de boompjes niet zo snel om kunnen vallen. Of neem een dik en stevig Turks brood en steek alle boompjes erin, nu is het net een groot kerstbomen bos.

Zoete variant ideeën: Voor een zoete variant, kun je eventueel ook de vulling van de sacristains gebruiken. Als je wilt kun je ook het glazuur hiervan gebruiken, maar laat dan de geschaafde amandelen achterwege. Of probeer bijvoorbeeld als vulling eens hazelnootpasta of (cranberry)jam en steek een druifje op de top. Bestrooi de boompjes met een beetje poedersuiker (“sneeuw”). Steek de zoete kerstboompjes dan in een blokje ontbijtkoek of cake.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met tante Fanny verse degen.

Andere recept ideeën

3 reacties

De 10 leukste kerstrecepten voor kinderen - Eet het beter 23 december 2017 - 06:00

[…] ik deze superleuke kerstbomen met guacamole. Ik vind het echt een aanrader! Kijk ook eens naar deze kaaskoekjeskerstboompjes op hetzelfde […]

Antwoord
Jessica R 26 december 2021 - 11:10

These are amazing! I followed the recipe but used sage cheddar cheese and they just disappeared at my family’s potluck dinner. Everybody adored them. My first attempt I forgot to put cheese in it. I thought I was going to have to call it a “fail” but found that it makes a very crispy light pastry that continues to look fresh and is crispy even if it can’t be served immediately while the cheese version wilts a little.

Antwoord
Louise 7 januari 2022 - 12:13

How nice to hear that these treats were such a success during your family’s potluck dinner! The combination with the sage cheddar cheese also seems very tasty. Thank you for your enthousiastic response! 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.