Ovenschotel met kip en groenten

Ovenschotel met kip en groenten

by Louise

Ovenschotel met kip, groenten en zoete aardappel

Deze smaakvolle ovenschotel met kip is een makkelijke en efficiënte maaltijd om achter de hand te hebben in tijdnood. Je kunt immers alles van tevoren klaarzetten in de koelkast. Ondertussen marineert de kip die later in de oven veel smaak afgeeft aan de groenten. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen, maar ook in een vrij weekend een prima maaltijd die je zonder veel inspanning op tafel zet. Ik serveer er meestal nog een frisse groene salade bij, maar een mandje brood zou ook niet misstaan.

Kip en groenten uit de oven

Ovenschotel met kip, knoflook en lekker veel groenten

Ik heb diverse groenten gekozen in alle kleuren van de regenboog maar uiteraard kun je hiermee variëren. Afhankelijk van waar je zin in hebt, wat er in de aanbieding is of wat je koelkast aan restjes groenten in petto heeft. Zoals gewoonlijk denk ik graag met jullie mee voor variatie tips (zie onderaan het recept). Schrik overigens niet van de 8 tenen knoflook! Deze worden namelijk in z’n geheel toegevoegd aan de ovenschotel. Hierdoor garen ze langzaam in hun velletje. Wat je daarna proeft is niet te vergelijken met de scherpe smaak van rauwe knoflook, maar is veel subtieler en zelfs een beetje zoet van smaak. Ze komen gemakkelijk los uit hun schil waarna je ze op je bord kunt verdelen over je kip. Of smeer het eens uit over knapperig stokbrood, is nog lekkerder dan kruidenboter!

Op Instagram staat een filmpje van de bereiding van deze ovenschotel. Hierin een kleinere variant met broccoli in plaats van courgette.

Veel plezier en eet smakelijk!

Ovenschotel met kip en groenten

Personen: 4-5 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 500 g (biologische) kipdijfilet
 • 15 cherry tomaten
 • 2 paprika's, bv. een rode en gele
 • 1 grote rode ui
 • 8 hele tenen knoflook
 • 500 g courgette
 • 400 g zoete aardappel
 • olijfolie
 • 2 el gehakte verse peterselie

Voor de kip marinade:

 • peper en zout
 • olijfolie
 • ¼ tl chilipoeder
 • 1½ tl oregano
 • 1 tl paprikapoeder
 • ½ tl gerookte paprikapoeder
 • 1 tl knoflookpoeder

De gebruikte tl (theelepel) en el (eetlepel) zijn respectievelijk 5 en 15ml, hiervoor gebruik ik altijd keukenmaatschepjes.

Bereiding

Op Instagram staat een filmpje van de bereiding van deze ovenschotel. Hierin een kleinere variant met broccoli in plaats van courgette.

 1. Meng de specerijen, knoflookpoeder en zout naar smaak met 2 el olie. Meng dit met de kip en laat het het liefst 4 uur marineren in de koelkast. Maar als je geen tijd hebt is 30 minuten ook goed.
 2. Snijd rode ui, paprika en de geschilde zoete aardappel in ongeveer gelijke stukken (2 cm) en leg ze in een grote ovenschaal. Prik een gaatje in de cherrytomaten en leg ze met de hele knoflooktenen (pellen hoeft niet) erbij. Je kunt de groenten nu eventueel, net als de kip, goed afgedekt bewaren in de koelkast.
 3. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht).
 4. Meng de groenten met 2 el olie en peper en zout naar smaak. Leg de gemarineerde kip op de groenten en bak de ovenschotel 30 minuten of iets langer indien de kip nog niet gaar is*. Draai de kip halverwege (na 15 minuten) en voeg dan ook de in blokjes gesneden courgette toe. Hussel het even om en bak het nog 15 minuten.
 5. Serveer de kip en groenten met wat peterselie en eventueel ook nog een groene salade erbij.

*  De precieze baktijd van de kip hangt af van de dikte van de kip en je oven (temperaturen kunnen onderling variëren). Check of de kip gaar is na 30 minuten. Zo niet bak hem dan nog wat langer. Als de kip gaar is en je wilt de groenten wat meer laten bruinen en de saus laten inkoken, haal de kip dan uit de schaal en rooster de groenten nog 5-10 minuten extra. Houd de kip ondertussen warm door hem af te dekken en leg hem daarna terug op de warme groenten.

Wellicht vind je deze ovenschotel met kip in honing mosterdsaus ook lekker!

Opmerkingen

Variatie tips voor de groenten:

 • wortel
 • prei
 • champignons
 • aubergine
 • broccoli
 • kikkererwten
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Maurice 13 februari 2024 - 16:34

Heerlijk! Makkelijk om te maken en al meerdere keren gemaakt!

Antwoord
Louise 29 februari 2024 - 08:52

Dankjewel voor je enthousiaste reactie, erg leuk om te horen!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.