Indonesische gehaktbroodjes stukje | KeukenAtelier

Indonesische gehaktbroodjes

by Louise

Indonesische gehaktbroodjes | KeukenAtelierZoals ik gisteren al aankondigde in de review van het hartige bakboek van Rutger, zou ik jullie meer vertellen over het recept van de gehaktbroodjes uit dit boek. Het is een heel makkelijk recept, wat uitnodigt om ermee te variëren. Rutger maakte zijn gehaktbroodjes met ui, ketchup, mosterd en kaas. Daarbij vermeldt hij in het recept dat nassikruiden er ook erg lekker bij combineren. Dit bracht mij op het idee om de gehaktbroodjes helemaal om te toveren tot Indonesische gehaktbroodjes, compleet met atjar en seroendeng (een kant-en-klaar mengsel van geschaafde kokos, pinda’s, gebakken uien en specerijen).

Ik heb het gehakt gekruid met een eigen mengsel van Indonesische specerijen. Heb je deze niet allemaal in huis, dan kun je natuurlijk ook nassikruiden naar eigen smaak* toevoegen aan het gehakt.  Wat het recept zo makkelijk maakt, is dat je hiervoor afbakbroodjes uit de winkel gebruikt. Deze hol je een beetje uit en vul je met het gekruide gehakt. Je hoeft ze dan alleen nog maar af te bakken in de oven.

Wij hebben deze Indonesische gehaktbroodjes als maaltijd gegeten in combinatie met een kopje Indonesische pompoensoep, maar als snack op een feestje zijn ze ook leuk en lekker om te serveren. Zet de gehaktbroodjes dan bijvoorbeeld op tafel met wat schaaltjes atjar, komkommerzuur en pindasaus er omheen en iedereen kan lekker opscheppen. Laat het “heerlijk avondje” maar komen!

* Neem een lepeltje van het gekruide gehakt en bak het gaar in een pannetje of in de magnetron. Zo kun je proeven hoeveel nassikruiden er precies bij moeten.

Ingrediënten (voor 8 stuks):

 • 8 afbak kaiserbroodjes
 • 400 g mager rundergehakt
 • 90 g melk (6 el)
 • 1 ei (L)
 • ½ tl zout
 • zwarte peper naar smaak
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 1 el ketchup
 • 1 el ketjap manis
 • 1 tl sambal oelek
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1 tl komijnpoeder (djinten)
 • 1 tl korianderpoeder (ketoembar)
 • 1 tl laos poeder
 • seroendeng, optioneel
 • atjar, optioneel

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Indonesische gehaktbroodjes bereiding | KeukenAtelierBereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C (conventionele oven). Snijd een dun kapje van de kaiserbroodjes af en hol ze voorzichtig uit. Snijd hiervoor het broodje rondom in, door middel van een puntig kartelmesje (tot ongeveer 1 cm binnen de rand). Pluk dan stukjes van het brood eruit en week dan 50 gram van dit brood gedurende een paar minuten in de melk. Van de rest van het brood kun je eventueel paneermeel maken (drogen in de oven en malen in de keukenmachine).
 2. Doe alle overige ingrediënten, behalve de seroendeng en atjar, bij het gehakt. Knijp het geweekte brood uit (ruim de helft van de melk blijft over) en doe dit ook bij het gehakt. Meng het gehakt goed en verdeel dit mengsel over de holtes van de broodjes.
 3. Strooi over elk broodje een ½ tl seroendeng en druk het een beetje aan. Bak de broodjes op een bakplaat in het midden van de oven gedurende 25-30 minuten tot de broodjes goudbruin zijn. Serveer de broodjes warm, of lauwwarm met een beetje atjar erbij. In plaats van atjar zou je ook komkommerzuur of pindasaus erbij kunnen serveren.

Tip: Ik vind de broodjes het lekkerst wanneer ze vers zijn gebakken. Na een dag weer opwarmen in de oven, zorgt ervoor dat het brood droger wordt. Indien je de gehaktbroodjes toch op een eerder moment wilt voorbereiden, dan zou ik het gehakt kruiden en afgesloten in de koelkast bewaren tot gebruik. Je kunt ook de broodjes uithollen en in een zak bewaren. Het enige wat je dan op het laatste moment nog hoeft te doen is de broodjes te vullen en af te bakken.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Indonesische gehaktbroodjes stukje | KeukenAtelierVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.