kerst truffels 3

Kersttruffels met cranberry

by Louise

kerst truffelsIk wilde eigenlijk een diepzinnig verhaal vertellen ter introductie van deze kersttruffels. Over dat ik het in de aanloop naar Kerst, een periode van bezinning, dankbaarheid en iets betekenen voor een ander, leuk vind om kado’s te maken voor anderen. Voor iemand die in het afgelopen jaar iets voor mij heeft betekend of gewoon zomaar, als blijk van waardering. Ik had kunnen beginnen over het feit dat ik het juist in deze, meestal drukke tijd voor Kerst, zo lekker ontspannend kan vinden om even in de keuken te “knutselen” en even niets anders te hoeven doen. Wat sommigen misschien meditatief of mindful zullen noemen. Maar dat doe ik allemaal niet (of toch wel :)?).

Ik hou het kort, door te zeggen dat deze kersttruffels eigenlijk niet zo moeilijk te maken zijn als je zou verwachten. Het kost bij elkaar nog geen 45 minuten werk, maar het resultaat mag er zijn qua smaak en presentatie.

Vorig jaar heb ik deze truffels ook gemaakt, maar dan met een witte chocolade vulling. Ik vond ze toen aan de zoete kant, dus dit jaar heb ik daarvoor pure chocolade gebruikt. Ik zal jullie beide opties beschrijven. Wat ik ook heb veranderd ten opzichte van vorig jaar is het weglaten van het tempereren van de chocolade. Dit heeft het recept een stuk eenvoudiger gemaakt. Tempereren van chocolade is een zorgzaam proces en zorgt ervoor dat je gesmolten chocolade na het stollen een mooie glans en structuur krijgt. De temperatuur is hierbij van essentieel belang, vandaar de thermometer op de foto.

Maar vorig jaar kreeg ik een gouden tip van Kees Raat, een bekende chocolatier en ijsmaker uit Amsterdam. Wij waren beiden te gast in het televisieprogramma Koffietijd. Ik vertelde hem tijdens de pauze over mijn kersttruffels die ik net een week daarvoor had gemaakt. Hij leerde mij toen een wijze les: als je de truffelvulling goed invriest is tempereren eigenlijk niet meer nodig. De kou van de vulling laat de gesmolten laag chocolade direct uitharden op de juiste manier. Ik geef de tip bij deze weer door aan jullie.

Ingrediënten (voor ongeveer 30 truffels):

 • 50 g verse sinaasappelsap
 • 1 el cognac of Grand Marnier (optioneel)
 • rasp van ½ (onbespoten) sinaasappel
 • 1/4 tl gemberpoeder
 • ½ tl kaneelpoeder
 • 35 g gedroogde cranberries, fijngehakt
 • 200 g pure chocolade (50% cacao gehalte) voor de vulling, in stukjes gehakt
 • 20 g roomboter
 • 250 g pure chocolade* (50% cacao gehalte) voor de buitenkant, in kleine stukjes gehakt
 • musketballetjes of andere decoratie, optioneel

Benodigdheden om de truffels te decoreren:

 • pan met bodem kokend water op een laag vuur om de chocoalde au bain marie te laten smelten
 • glazen kom die net boven het kokende water blijft hangen in de pan
 • spatel
 • vork (een plastic vork waar je de middelste tanden van afbreekt werkt het prettigst, maar een gewone vork kan ook)
 • satéprikker
 • vel bakpapier of huishoudfolie

*je gebruikt uiteindelijk ongeveer de helft hiervan, maar om de truffels te dopen heb je voldoende volume nodig. Wat je overhoudt kun je prima bewaren en hergebruiken, bijvoorbeeld voor chocolademousse, -taart of brownies, ganache enz.

Tip: je kunt hiervoor eventueel overgebleven (pure) chocolade letters gebruiken!

alternatief: vervang voor een zoetere versie de 200 g pure chocolade en 20 g boter door 220 g witte chocolade

kerst truffels 2Bereiding:

 1. Doe de sinaasappelsap en –rasp samen met kaneel, gemberpoeder en cranberries in een schaaltje. Verhit het kort in de magnetron tot het net kookt en laat het 5 min staan. Smelt ondertussen de 200 g pure chocolade en de 20 g boter in de magnetron of au bain marie. Au bain-marie is de veiligste methode. In de magnetron gaat het sneller, maar kan de chocolade verbranden. Doe het dus met korte intervallen en roer de chocolade telkens om. Meng de cranberry’s met de gesmolten chocolade tot een homogeen mengsel. Laat dit afgedekt 2 uur tot een nacht opstijven in de koelkast.
 2. Maak de truffels als volgt. Schep met een theelepel kleine porties van het koude cranberry chocolademengsel van ongeveer 10 gram. Vorm er met je vingertoppen een bolletje van door het een beetje samen te drukken. De balletjes hebben een diameter van ongeveer 2,5 cm. Rol ze niet in je handpalmen, zoals je bij gehaktballen doet. Door de warmte van je handen smelt de chocolade en wordt het alleen maar lastiger. Leg de balletjes in de vriezer en laat ze helemaal bevriezen.
 3. Voor de laatste stap, het dopen van de truffels in chocolade en ze versieren, moet alles klaarstaan voordat je begint. Het is namelijk belangrijk dat je in één keer door kunt werken, dit voorkomt het meeste geklieder en gedoe met chocolade.
 4. Smelt de in stukken gehakte 250 g pure chocolade au bain marie. Leg ondertussen een vel bakpapier of huishoudfolie klaar waar straks de truffels op kunnen uitharden. Leg een bakje met decoratie strooisel klaar, een vorkje om de truffels door de chocolade te halen. Een satéprikker om de truffel van de vork af te duwen boven het bakpapier. En een spatel om het overtollige chocolade van de truffel af te vegen.
 5. Haal de truffels pas uit de vriezer wanneer de chocolade is gesmolten en al je benodigdheden klaarliggen.  Haal de pan van het vuur, maar laat de kom op de pan liggen, zodat de chocolade op temperatuur blijft. Leg een bevroren truffel in de gesmolten chocolade, wentel hem met een vork door de chocolade en til hem dan op. Strijk de overtollige chocolade van je vork met een spatel en duw de truffel langzaam van de vork af op het bakpapier. Strooi er direct een beetje decoratie op, want de gesmolten chocolade zal vrij snel stollen om de bevroren truffel. Ga zo door met de rest van de truffels. Je kunt eventueel de helft van de truffels in de vriezer laten liggen om te voorkomen dat ze smelten voordat je ze in de chocolade kunt dompelen.
 6. De truffels zijn nu klaar voor gebruik. Wil je ze bewaren doe dat dan voor de zekerheid in de koelkast.

kerst truffels 3Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.