stoofvlees met bokbier

Stoofvlees met bokbier en appelstroop

by Louise

stoofvlees met bokbierIk begrijp dat niet iedereen vrolijk wordt van de herfst, maar één voordeel heeft het voor mij in ieder geval wel: het najaarsmenu. Alleen al van de geur van stoofschotels, stamppotten en warme appeltaarten kan ik heel blij worden. Zeker als je net verregend en verwaaid je huis binnenstapt. Hoe killer en grauwer het buiten wordt, hoe groter mijn behoefte aan warme en volle smaken. Dit stoofvlees met bokbier en appelstroop is daar een prima voorbeeld van.

Herfstige smaken in een volle stroperige saus

Als je (net als ik) geen grote bierliefhebber bent, laat je dan vooral niet afschrikken door dit recept! Door het langdurige stoven verandert het bier namelijk in een smakelijke saus met een heerlijk herfstig aroma. In combinatie met de rinse appelstroop en de kruidige ontbijtkoek vormt dit een volle stroperige saus, die op zichzelf al heel erg lekker is.

In de snelkookpan klaar binnen een uur

Ik maak dit stoofvlees bij voorkeur in de snelkookpan, hierdoor is het in minder dan een uur klaar. Zoals jullie je misschien nog kunnen herinneren van mijn erwtensoep recept, ben ik een echte snelkookpan fan! Maar speciaal voor diegene die (nog) geen snelkookpan hebben, heb ik in het recept ook vermeld hoe je dit stoofvlees in een braadpan kunt bereiden. Dit kun je zowel doen op het vuur als in de oven. Het duurt dan wel 2½ uur, maar je hebt er gedurende die tijd vrijwel geen omkijken naar.

broodje stoofvlees | KeukenAtelier

Ideaal om een dag van tevoren te maken

Dit stoofvlees gerecht wordt eigenlijk nóg lekkerder als je het één tot twee dagen in de koelkast bewaart. In die tijd geven alle specerijen hun smaken af aan het vlees, waardoor het nog rijker van smaak wordt. Maak dan bijvoorbeeld in het weekend een heerlijke pan met dit stoofvlees, dan ben je doordeweeks na een herfstige storm verzekerd van een warme en smakelijke thuiskomst!

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor de snelkookpan? Dan kun je hier lezen over het koken van kikkererwten in de snelkookpan en hier het recept van erwtensoep uit de snelkookpan en hachee.

Veel plezier en eet smakelijk!

Stoofvlees met bokbier en appelstroop

Personen: 5 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 1 kg runder riblappen, in grote stukken (4 cm)
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, gepeld en gekneusd
 • 2 laurierblaadjes
 • 2-3  el zonnebloemolie
 • 1 el boter
 • 1 tl zout (of naar eigen smaak)
 • zwarte peper naar smaak
 • 1/8 tl kruidnagelpoeder (of 2 kruidnageltjes)
 • 1/2 tl nootmuskaat, liefst vers geraspt
 • 1 tl grove Groninger mosterd
 • 1 flesje bokbier (Hertog Jan vind ik hier lekker bij)
 • 3 el appelstroop
 • 2 dikke plakken ontbijtkoek, verkruimeld

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Bak het vlees in olie in een braadpan of snelkookpan (van 23 cm diameter) op hoog vuur in olie bruin. Bak niet teveel tegelijk, omdat de temperatuur in de pan teveel zakt en het vlees daardoor niet lekker bruin bakt. In 3 etappes moet het wel lukken. Leg het vlees op een bord apart. Het bruine korstje van het vlees geeft straks ook veel smaak af aan het gerecht, dus deze stap is zeker belangrijk!
 2. Doe de boter in dezelfde pan en draai het vuur wat lager, zodat de boter niet aanbrandt. Bak hierin de ui 5 minuten tot hij zacht, maar niet bruin is. Voeg dan de knoflook, nootmuskaat, kruidnagel, peper en zout toe en roer het 1 minuutje om. Doe het vlees dan terug in de pan met het bier en de laurierblaadjes erbij en breng het geheel aan de kook. Tip: als je hele kruidnagel gebruikt, prik deze dan in het laurierblaadje zodat je deze na het stoven weer makkelijk terugvindt.
 3. Als je een snelkookpan gebruikt, sluit dan het deksel en breng de pan op druk (zie gebruiksaanwijzing van de pan). Laat hem 30 minuten op hoge druk koken en zet dan het vuur uit. Laat de druk langzaam, door afkoeling, afnemen (dus laat de druk niet ontsnappen via het ventiel). Als de druk door helemaal is weggevallen, open je de snelkookpan. Voeg nu de appelstroop, mosterd en ontbijtkoek toe en laat het op een laag vuur, zonder deksel, nog even sudderen zodat de saus wat dikker wordt.
 4. Als je het vlees in een braadpan maakt, laat het vlees met gesloten deksel op een laag vuur sudderen gedurende 2 uur. Voeg dan de appelstroop, mosterd en ontbijtkoek toe en laat het met het deksel op de pan nog 30 minuten verder sudderen zodat de saus wat dikker wordt. In plaats van op het vuur kun je de pan ook in de oven zetten. Doe dit gedurende 2 uur op een temperatuur van 150°C (hetelucht). Voeg dan de appelstroop, mosterd en ontbijtkoek toe en zet de pan met deksel nog 30 minuten terug in de oven. Omdat er bij het braden in de braadpan (zowel op het vuur als in de oven) wat vocht kan verdampen, kan het soms nodig zijn om een klein beetje water toe te voegen.
 5. Dit stoofvlees is erg lekker in combinatie met aardappelpuree, frites of gebakken aardappeltjes. Als groente kun je kiezen uit bijvoorbeeld rode kool, sperziebonen of spruitjes. Wanneer je het vlees wilt bewaren, koel het dan zo snel mogelijk terug en bewaar het in de koelkast tot gebruik.

Opmerkingen

Waarschuwing bij gebruik snelkookpan: lees de handleiding van je eigen snelkookpan om te zien wat de minimale en maximale capaciteit is om te vullen. Wanneer de inhoud van de pan meer is dan het maximum bestaat het gevaar dat tijdens het koken de inhoud te hoog komt waardoor er geen stoom meer kan ontsnappen via het overdrukventiel!

Tip voor als je nog een restje vlees over hebt: warm het vlees op in de saus en trek het vlees helemaal uit elkaar tot je een soort "ragout" hebt. Serveer het op een broodje met een beetje coleslaw (zie foto). Ik heb voor de coleslaw op de foto dit recept  gebruikt, maar dit keer met spitkool in plaats van Chinese kool.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

24 reacties

Esther Beuzekom 16 oktober 2017 - 12:07

Super lekker van gegeten……! Ik heb er zelfs de kinderen mee naar huis gelokt … Hahha.

Antwoord
Louise 26 oktober 2017 - 12:00

Haha Esther, leuk om te horen! Groetjes, Louise

Antwoord
Anika 10 september 2019 - 17:59

Oef wat een lekker recept! Wij hebben een slowcooker voor dit soort stoofgerechten. Heb je enig idee hoe lang dit in de slowcooker zou moeten?

Antwoord
Louise 10 september 2019 - 22:45

Ik maak dit in een gewone pan, de snelkookpan of in de oven. Ik heb (nog) geen ervaring met de slowcooker en volgens mij zitten daar ook verschillende standen op.
Ik vermoed dat de bereidingstijd voor bv. hachee in een slowcooker hetzelfde zal zijn als voor dit stoofgerecht. Wellicht dat je hierover op internet of in de gebruiksaanwijzing tips kunt vinden. Laat het me weten als je het hebt geprobeerd.

Antwoord
Annemarie Dorrepaal 21 december 2017 - 00:14

Gisteravond gemaakt en vandaag gegeten. Verrassend lekker. Weer eens wat anders dan traditionele recept van draadjesvlees . Voor herhaling vatbaar.

Groetjes Annemarie

Antwoord
Monic 13 december 2023 - 12:41

1e keer gemaakt met gewoon bier, geen bokbier in huis. Voor de bite wat rode wijn toegevoegd. Mijn man en ik vonden het allebei heeeeeeerlijk. Deze keer heb ik extra een flesje bokbier gekocht. Ben benieuwd 😋

Antwoord
Louise 14 december 2023 - 10:07

Dankjewel voor je enthousiaste reactie, erg leuk om te horen! Veel kookplezier bij de volgende keer! 🙂

Antwoord
Louise 21 december 2017 - 12:06

Wat leuk om te horen Annemarie! Het is hier ook een favoriet gerecht en een dag later smaakt ‘ie mogelijk nóg lekkerder! Groetjes, Louise

Antwoord
Nancy 13 januari 2018 - 20:59

Bedankt voor dit superlekkere recept Louise! Ik heb het intussen al drie keer klaargemaakt en het is hier dus ook een favoriet gerecht geworden!

Antwoord
Louise 14 januari 2018 - 17:02

Wat leuk om te horen dat jullie er zo enthousiast over zijn Nancy! We kunnen er voorlopig in dit seizoen nog even lekker van genieten. Groetjes, Louise

Antwoord
Nicolette 17 maart 2018 - 15:38

Heerlijk met die appelstroop, inmiddels meerdere keren gemaakt!

Antwoord
Louise 21 maart 2018 - 08:20

Dankjewel voor je enthousiaste reactie Nicolette! Wat leuk om te horen dat het ook bij jou een favoriet recept is. Groetjes, Louise

Antwoord
Mandy 23 september 2018 - 18:04

Ik wil dit recept gaan maken. Maar nu vraag ik me 1 ding af, moet ik er ook water aan toevoegen?

Antwoord
Louise 24 september 2018 - 09:14

Leuk dat je dit gaat maken Mandy! Het flesje bier is voldoende, er hoeft dus geen water bij. Groetjes, Louise

Antwoord
Mandy 25 september 2018 - 13:15

Het is gelukt! En het smaakt heerlijk. Ik ga het vaker maken

Antwoord
Louise 25 september 2018 - 20:57

Wat fijn dat het heeft gesmaakt, leuk om te horen.

Antwoord
Anouk 19 november 2018 - 19:51

Hoi Louise,
wat een heerlijk recept, al meerdere malen gemaakt!
Een tip: als je de kruidnagel in het laurierblad prikt raak je het niet kwijt in de saus.
Groetjes, Anouk.

Antwoord
Louise 20 november 2018 - 13:03

Hoi Anouk,
Dankjewel voor je compliment, wat leuk dat je zo enthousiast over het recept bent! Ik gebruik hierbij altijd kruidnagelpoeder, maar jouw tip is zeker een goede voor het geval je hele kruidnagel gebruikt. Ik zal het erbij zetten.
Groetjes, Louise

Antwoord
Barbara 28 september 2022 - 14:09

Heerlijk recept, vandaag gemaakt in de snelkookpan, ideaal, boterzacht.

Antwoord
Louise 8 oktober 2022 - 15:28

Wat fijn om te horen dat het zo goed is bevallen, dankjewel voor je enthousiaste reactie!

Antwoord
J. Bremer 22 april 2023 - 16:54

Nog niet gegeten, wel stiekem geproefd….heerlijk!!
Dank voor het delen van je lekkere recept!

Antwoord
Louise 2 mei 2023 - 14:36

Graag gedaan! Goed om te horen dat het goed heeft gesmaakt!

Antwoord
Hetty Lenior 1 november 2023 - 10:27

Heerlijk ! Scheutje azijn toegevoegd voor malser vlees.

Antwoord
Louise 8 november 2023 - 15:56

Bier bevat ook zuren, maar een extra scheutje azijn kan natuurlijk geen kwaad. 🙂 Fijn dat het goed is bevallen en heeft gesmaakt! Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.