Surinaamse aardappelsalade met bietjes | KeukenAtelier

Surinaamse aardappelsalade met bietjes

by Louise

Surinaamse aardappelsalade met bietjes | KeukenAtelierDe allerlaatste post  van 2017 gaat over een feestelijk recept. Aan deze Surinaamse aardappelsalade heb ik goede herinneringen! Mijn oma maakte hem vroeger namelijk vaak voor familiefeesten. Ik kan me herinneren dat ik als kind helemaal in de ban was van de spectaculaire kleur van deze aardappelsalade. Logisch dat deze paarse salade hoog op mijn “eet-verlanglijstje” stond als er weer wat te vieren viel. Pas later begreep ik dat deze betoverende kleur afkomstig was van bietjes, een groente die ik toen nog niet zo goed kende maar die alleen al vanwege deze aardappelsalade direct werd goedgekeurd.

Misschien dat sommige mensen bij het lezen van het woord bietjes gelijk afhaken. Hopelijk kan ik hun geruststellen met het feit dat er van de soms wat “aardse” smaak van bieten in deze aardappelsalade niets meer te herkennen is. Dit komt doordat er gekookte bietjes in zoetzuur sap wordt gebruikt, deze smaken een stuk frisser. De bijdrage van de bietjes zit ‘m met name in de kleur, maar combineert ook qua smaak goed met de andere frisse ingrediënten zoals appel, augurk en zilveruitjes. Deze aardappelsalade smaakt het lekkerst wanneer je hem een dag van tevoren maakt, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Je kunt ‘m serveren tijdens een brunch of picknick, alhoewel dat laatste nog even op zich zal laten wachten. Op het buffet tijdens de komende Oud & Nieuw-viering zal hij bij ons in ieder geval niet ontbreken, net als deze oliebollen. Ben je nog op zoek naar meer recept-ideeën voor de Oud & Nieuw viering, dan kun je ook hier nog even kijken.

Ik wens jullie een fijne jaarwisseling toe en een gelukkig 2018, die hopelijk net zo kleurrijk mag zijn als deze salade!

Ingrediënten (voor ca. 1700 gram aardappelsalade):

 • 200 g kipfilet
 • 1 kg kruimige aardappelen
 • 1 pot rode bietjes op zoetzuur* (355 g netto gewicht)
 • 60 g augurkjes, fijn gesneden
 • 1 blikje mais (150 g, uitlekgewicht 142 g)
 • 60 g zilveruitjes, fijn gesneden
 • 3 bosui, fijn gehakt
 • 1 kleine appel, in fijne blokjes gesneden (Elstar van ca. 150 g)
 • 100 g yogonaise
 • 2 tl suiker
 • zout en zwarte peper naar smaak

*ik heb bietjes van het merk Hak gebruikt, in deze potjes zit nauwelijks bietensap. Als je een ander merk gebruikt, giet de bietjes dan, voordat je ze pureert, voor de zekerheid af  om te voorkomen dat de salade te waterig wordt. Voeg dan eventueel naar behoefte later nog een beetje van het bewaarde bietensap toe.

 1. Kook de kipfilet gaar in water met een beetje zout en laat het vlees daarna afkoelen op een bord. Schil de aardappelen en kook ook deze gaar. Pureer de aardappelen met een pureestamper en doe de puree in een grote schaal.
 2. Pureer de totale inhoud van de pot bietjes (zie *) met een staafmixer en voeg dit toe aan de aardappelen. Voeg ook de rest van de ingrediënten toe en meng de salade goed. Snijd de afgekoelde kipfilet in zeer kleine stukjes en voeg deze tot slot toe aan de salade. Proef of de salade genoeg smaak heeft en voeg zo nodig nog wat zout en/of sap van de augurken of zilveruitjes toe. Ik heb in totaal 1½ tl zout en 3 el augurkensap gebruikt. Houd er rekening mee dat over het algemeen een koud gerecht iets meer smaak nodig heeft dan een warm gerecht.
 3. Laat de salade in de koelkast koud worden voordat je hem serveert. Als je de salade een dag van tevoren maakt is het nog beter, dan kunnen de smaken goed intrekken.
 4. Serveer de salade op een bord en decoreer deze eventueel met blaadjes sla, diverse soorten rauwkost en plakjes gekookt ei als je daarvan houdt.

Surinaamse aardappelsalade met bietjes 2 | KeukenAtelier

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Diana 25 december 2019 - 03:50

Heerlijke Salade en ziet er mooi uit!

Antwoord
Louise 27 december 2019 - 09:51

Dankjewel Diana!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.