Surinaamse pastei

by Louise

Surinaamse pasteiVoor de mensen die mij volgen via instagram en facebook is het inmiddels geen verrassing meer dat wij deze lekkere Surinaamse pastei op vaderdag hebben gegeten. En over verrassingen gesproken, het maken van deze pastei was een soort geheim keukenproject voor mijn man en voor mijn vader (mijn schoonvader was helaas “en vacance”). Ik wilde beide papa’s verrassen op hun vaderdag met een Surinaamse pastei, een lievelingsgerecht van beiden.

Surinaamse Pastei makenVoor mijn vader bleek deze keukenmissie  wat makkelijker geheim te houden dan voor mijn man. Ik dacht namelijk veilig te kunnen kokkerellen terwijl hij buiten wel eventjes bezig zou zijn met werkzaamheden op het balkon. Alleen was ik vergeten dat onze afzuiger alle keukenluchtjes uitblaast net ónder dat balkon. Dus terwijl ik al fluitend stond te roeren in de pan, steeg mijn geheime missie in damp op richting de neus van mijn man :)!!

De verrassing was er niet minder om, maar wel iets eerder onthuld dan gepland. Beide papa’s hebben de volgende dag gesmuld van hun “pa pastei”. En mijn vader, die overigens samen met mijn moeder ook heerlijke pastei kan maken, wilde graag mijn recept hebben. Dus papa hierbij mijn recept!

Surinaamse pastei met kip

Surinaamse pastei met kip, doperwten en wortelen

De basis van deze Surinaamse pastei is een mengsel van kip, doperwten en wortelen. Ik gebruik hiervoor een pot of blik met een mix van doperwten en wortelen. En eigenlijk is dit ook het enige gerecht waarin ik dit gebruik. De kipvulling wordt verder op smaak is gebracht met onder andere kappertjes en chilisaus. Daarna wordt deze, verpakt in bladerdeeg, gebakken in de oven. Het resultaat is heel lekker! Het is niet voor niets een gerecht dat met verjaardagen en feesten wordt geserveerd.

Benieuwd naar mijn Surinaamse nasi, pom, bruine bonen en nog meer? Neem dan hier een kijkje!

Veel plezier en eet smakelijk!

Surinaamse pastei

Personen: 8-12 Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor een ronde bakvorm van 26 cm

voor de kip:

 • 800 g kip (waarvan ongeveer 2/3 kipfilet en 1/3 kippendijfilet)
 • water (ongeveer 1 liter)
 • 1 tl zwarte peperkorrels
 • 5 takjes selderij (met stelen erbij)
 • 3 tenen knoflook, ongepeld
 • 1 ui, gehalveerd met schil* (gewassen)
 • 10 pimentkorrels
 • 2 blaadjes laurier

*de schil geeft een mooie kleur aan de bouillon

voor de rest van de vulling:

 • 2 el zonnebloemolie
 • 2 uien, fijngesnipperd
 • 3 teentjes knoflook, geperst
 • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
 • 2 blikken (of potten) doperwten/wortelen (totaal ca. 865 g uitgelekt gewicht)
 • 4 el gehakte peterselie
 • vers gemalen zwarte peper (naar smaak, mag best wel wat in!)
 • versgeraspte nootmuskaat van ongeveer 1/4-1/2 noot (versgeraspt is lekkerder dan poeder)
 • 4 el zoete chilisaus (die zoet pittige, die je ook bij loempia's eet)
 • 4 el kappertjes (op zuur), fijngehakt (40 g)
 • zout
 • eventueel een paar hard gekookte eieren in plakjes
 • 12-13 plakjes roomboter bladerdeeg, ontdooid
 • 1 ei, los geklopt (om in te smeren)

**oorspronkelijk legt men plakjes gekookt ei op de pasteivulling, maar ik ben er niet zo'n liefhebber van en doe dat eigenlijk nooit. Maar voel je vrij om dit wel te doen.

Bereiding

 1. Begin met het koken van de kip. Leg de kip in een pan met water, tot de kip net onder staat. Doe de rest van de ingrediënten erbij en breng het aan de kook. Laat de kip op een laag vuur in 30 minuten garen. Zet het vuur daarna uit en haal de kip eruit om af te koelen. Snij de kip, zodra hij iets is afgekoeld, in hele kleine stukjes (hoe fijner hoe lekkerder vind ik) en zet de kip even opzij. Gooi de bouillon overigens niet weg, maar gebruik hem voor een soep! Je kunt hem desnoods invriezen voor een later moment.
 2. Laat de doperwten en wortelen uitlekken en snij de worteltjes in stukjes van 1 cm.
 3. Fruit de ui in de olie met 1/2 tl zout op een laag vuur tot hij zacht en glazig is (niet bruin), dit duurt ongeveer 15 minuten. Voeg op het laatst de knoflook toe en bak dit even mee. Doe de kip en de tomatenpuree erbij en laat dit even meebakken. Voeg dan de doperwten met de wortel toe en roer het geheel voorzichtig om, zodat de zachte groente niet allemaal gepureerd wordt. Breng het op smaak met de kappertjes, peterselie, chilisaus, nootmuskaat, zwarte peper en eventueel nog wat extra zout.
 4. Laat deze vulling helemaal afkoelen (het liefst een nachtje in de koelkast), voordat je verder gaat met het vullen van het bladerdeeg.
 5. Verwarm de oven voor op 200 °C (conventioneel). Vet de bakvorm in en bekleed de bodem en zijkanten met ongeveer 2/3 van het bladerdeeg. Bekleed het ruim, zodat er nog een randje over is aan de bovenkant. Doe de afgekoelde vulling erin en strijk het goed glad met de achterkant van een lepel. Doe er eventueel wat plakjes gekookt ei op, als je hiervan houdt. Rol de rest van het bladerdeeg uit tot een ronde lap en leg dit  "deksel" op de vulling. Druk de randen van het "deksel"en en de randen van de zijkanten goed dicht en druk ze een beetje aan. Je kunt er nu ook een decoratief patroontje met een vork in drukken.
 6. Kwast de bovenkant van de pastei in met los geklopt ei. Als je nog deeg over hebt, kun je nog wat leuke decoraties maken en die erop leggen. Kwast daarna de decoratie ook in met wat ei. Bak de pastei 45 minuten in het midden van de oven en dan nog 15 minuten onderin de oven, zodat je zeker weet dat ook de bodem lekker gaar is. Niets zo erg als een zachte bladerdeeg bodem ("soggy bottom"). Als jouw oven net iets warmer is, dek de pastei dan af met alumiumfolie om te voorkomen dat hij te donker wordt. Serveer de pastei zodra hij lekker heet en knapperig uit de oven komt (zie serveertips hieronder).

Opmerkingen

 • Pastei is erg lekker met rijst, groente, "zuurgoed" en eventueel wat extra chilisaus (of sambal voor de liefhebbers). Als groente eten wij er meestal gestoofde snijbonen bij. Heel simpel gestoofd in een beetje olie met wat knoflook, peper en zout en eventueel een beetje water. Stoof het op een laag vuur met het deksel op de pan tot de bonen beetgaar zijn. Op het laatst een klein klontje roomboter erbij maakt het nog lekkerder!
 • Op deze manier maak ik altijd mijn "zuurgoed": neem 1 geschilde komkommer en snijd deze in dunne plakjes (met een kaasschaaf gaat dit het snelst!). Doe de komkommer met flink wat azijn (gewone simpele witte natuurazijn) in een schaal. Snijd een rode ui in dunne halve ringen en doe dit erbij. Breng de azijn op smaak met wat zout, suiker (of zoetstof), zwarte peper en een beetje gemalen kruidnagel. Laat dit minstens 2 uur intrekken (een nachtje is nog beter).
 • Wil je helemaal groots uitpakken op z'n Surinaams, maak dan ook nog Surinaamse pom erbij! Kijk hier voor het recept.
 • In plaats van een grote pastei kun je ook kleine pasteitjes maken als snacks. Je kunt bijvoorbeeld 1 plakje bladerdeeg vullen en dan als een driehoek dichtmaken (net zoals bij een appelflap). Of je kunt hiervoor metalen cupcake vormpjes en deze bekleden met bladerdeeg, dan vullen en vervolgens afdekken en dichtmaken met een rondje bladerdeeg.
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.