Advocaat Chocolade Tulband

by Louise

Advocaat Chocolade Tulband 1Kent iemand die reclame nog  van Zwarte Kip advocaat, uit de jaren 80? “Lekker langzaam” was het motto van deze, toen nog, hippe eierlikeur. Met die fles die tergend langzaam een portie advocaat uit de fles losliet. De waardering voor het motto “lekker langzaam” is in de afgelopen decennia langzaam minder geworden. Net al de consumptie van advocaat zelf.

Nou moet ik eerlijk bekennen dat je mij ook niet hoeft te verrassen met een glaasje advocaat met slagroom. Maar ik vind het wél een lekker ingrediënt in desserts en taarten, zeker met Pasen! Aangezien ik vorig jaar alleen hartige Paasrecepten heb geschreven, vond ik het dit jaar eens tijd worden om mij van de zoete kant te laten zien. Deze advocaat chocolade tulband is daarbij een goed begin. De advocaat proef je niet als zodanig, maar geeft wel een rijke en smeuïge textuur aan deze luchtige cake. En in combinatie met de chocolade is het super lekker. Echt een cake om lekker langzaam van te genieten!! 

Dit recept is voor een tulband met een inhoud van 1,25 liter. Voor een gemiddelde tulband van 2,5 liter verdubbel je de hoeveelheden en verleng je de baktijd met ongeveer 15-20 minuten (dit heb ik niet geprobeerd, dus hou het goed in de gaten!). Ik denk zelfs dat je dit recept ook voor een springvorm van 20 cm kunt gebruiken. De cake zal dan wat minder hoog zijn.

Ingrediënten:

 • 125 g suiker
 • 2 eieren (L)
 • 1/2 tl vanille extract of 1 zakje vanillesuiker
 • 125 g advocaat
 • 125 g zonnebloemolie
 • snufje zout
 • 65 g patentbloem
 • 60 g maizena
 • 1 1/2 tl bakpoeder (1/2 zakje)
 • 6 g cacaopoeder (1 el)

voor de ganache:

 • 80 g pure chocolade, in stukjes gehakt
 • 40 g slagroom
 • snufje kaneel (1/8 tl)

Bereiding:

 1. Vet de tulband in met gesmolten boter en bestuif deze met bloem. Tik het overtollige bloem uit de vorm. Mix de eieren, vanille en suiker in een grote kom met de mixer tot het licht en schuimig is. Voeg dan de olie en de advocaat toe en mix het op lage snelheid kort tot het gemengd is.
 2. Zeef dan bloem, zout, bakpoeder en maizena boven de kom en spatel kort door het eimengsel tot alles gemengd is (niet met de mixer!). Giet 2/3 van het beslag in de tulband. Meng door de rest van het beslag de gezeefde cacaopoeder en verdeel dit chocoladebeslag ook in de tulband. Prik een satéprikker in het beslag en trek deze één keer rond in de tulband, zodat je een marmereffect krijgt .
 3. Bak de cake in een voorverwarmde oven op 140°C (boven- en onderwarmte) gedurende 50-55 minuten. Plaats de tulband 1 richel onder het midden, zodat de bovenkant van de cake niet te hoog in de oven staat. Test na 50 minuten of de cake gaar is met behulp van een satéprikker. Als de cake gaar is, laat je hem 10 minuten in de bakvorm afkoelen. Keer hem dan om en laat hem helemaal afkoelen op een rooster voordat je hem decoreert.
 4. Doe voor de decoratie de chocolade, kaneel en slagroom in een kommetje en verwarm deze in de magnetron (30-40 seconden op vol vermogen is al voldoende). Je kunt het ook au bain marie verwarmen op het vuur. Roer het geheel om tot de chocolade is gesmolten in de hete slagroom. Giet deze ganache over de cake en laat deze een paar uur opstijven voordat je de cake aansnijdt.

Tip: omdat de cake vrij luchtig is gaat het snijden het makkelijkst met een kartelmes. Doop het mes even in heet water en droog hem af, dan blijft de ganache mooi intact aan de snijranden.

Voor wat nostalgie kun je hier kijken naar die beroemde advocaat reclame. Zoals je op de foto kunt zien heb ik me niet laten verleiden door de zwarte kippen. “Mijn” kippen waren wit. Het maakt dus niet uit uit welk merk je gebruikt.Advocaat Chocolade Tulband 2

Ben je op zoek naar meer culinaire inspiratie voor de Pasen? Kijk dan hier voor meer Paasrecepten.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.