Chocolade Plaatcake

by Louise

chocolade-plaatcake-1Het bakvirus hier in huis blijkt behoorlijk besmettelijk! Nadat mijn man onlangs zijn bakprimeur heeft beleefd met Friese Dumkes, is nu ook mijn zoon aan het bakken geslagen. Voor het goede doelen project van de kerk wordt er wekelijks cake verkocht. Mijn zoon had zich in een enthousiaste bui aangemeld om 70 stukken cake te maken! Dit terwijl hij niet eerder had gebakken. Ik had twee recepten voor hem klaargelegd die ik enigszins had aangepast zodat er twee grote platen cake gebakken konden worden, één met appel en één met chocolade. Het werd een gezellige bakmiddag met een lekker en mooi eindresultaat.

Met name deze chocolade plaatcake bleek een groot succes en heeft hij sindsdien nog een paar keer gebakken. De cake is lekker luchtig en de decoratieve chocoladelaag zorgt bovendien voor een echt “wauw”-effect! Dus als je nog een recept zoekt voor een grote groep of voor een “bake sale”, probeer dan deze plaatcake eens. Wil je deze plaatcake liever in een kleinere variant maken? Geen probleem, want ik heb voor een brownievorm de aangepaste hoeveelheden ook bijgesloten.

Voor een variatie op deze cake kun je kijken bij het recept voor de chocolade karamel cake.
chocolade-plaatcake-4Dit recept is voor 35 stukjes van ongeveer 5 x 5 cm en is een aangepast recept van Mary Berry. De bakvorm voor dit recept heeft een afmeting van 25 x 37 cm.

Voor een kleinere versie, geschikt voor 16 stukjes, neem je een brownievorm (23 x 23 cm). Gebruik dan de hoeveelheden van de ingrediënten die tussen haakjes staan.

Variatie tip, erg lekker in de zomer!!chocolade-plaatcake-collageIn de zomer kun je deze variant maken met zomerfruit. Ik heb dit keer de kleinere versie gemaakt in de brownievorm. En in plaats van abrikozenjam heb ik 2 el frambozenjam gesmeerd op de cake. In plaats van de witte chocolade decoratie heb ik dit keer lekkere verse frambozen op de ganache gedaan. Echte heel erg lekker!! Een variant met aardbeien of kersen ga ik misschien ook nog een keer proberen!!

Ingrediënten:

Voor 25 x 37 cm en ca. 35 stukjes of zie hoeveelheden tussen haakjes voor 23 x 23 cm en ca. 16 stukjes.

Voor de cake:

 • 150 g zachte roomboter (90 g)
 • 400 g suiker (240 g)
 • 2 zakjes vanillesuiker (1 zakje)
 • snufje zout (snufje van een snufje)
 • 75 g cacaopoeder (45 g)
 • 5 eieren (L), op kamertemperatuur (3 eieren)
 • 300 g (halfvolle) melk (180 g)
 • 260 g patentbloem (155 g)
 • 1 1/2 tl bakpoeder (1 tl)
 • 1 tl bakingsoda (1/2 tl)

Voor de afwerking:

 • 3 el abrikozenjam, zonder stukjes* (2 el)
 • 250 g melkchocolade (35-50% cacao gehalte), fijngehakt (150 g)
 • 125 g slagroom (75 g)
 • 50 g witte chocolade, fijngehakt (30 g)

*Abrikozenjam zonder stukjes fruit heb ik bij Lidl gekocht. Je kunt anders ook je jam zeven of pureren.

Bereiding:

 1. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Zorg dat je een opstaande rand bakpapier hebt van 5 cm. (tip: smeer de bakvorm in met een beetje olie, zodat je bakpapier niet wegglijdt). Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
 2. Mix de zachte boter met suiker, vanillesuiker en zout in een grote kom en meng het tot een homogeen mengsel. Voeg dan de eieren één voor één toe en klop nog even door. Zeef dan de bloem, bakpoeder, bakingsoda en cacao boven de kom en meng het kort door tot een geheel. Voeg dan de melk toe, meng ook dit en je beslag is klaar. Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in het midden van de oven gedurende ongeveer 30 minuten, tot de cake gaar is. Check dit in het midden van de cake met een satéprikker.
 3. Verwarm de abrikozenjam met 1 el water in de magnetron of een pannetje en smeer de warme cake hiermee in. Laat de cake vervolgens helemaal afkoelen, voordat je de chocoladelaag aanbrengt.chocolade-plaatcake-collage-2
 4. Voor de chocoladedecoratie verwarm je de slagroom en giet deze over de fijngehakte melkchocolade in een kommetje. Laat het een paar minuten staan en roer het dan rustig om tot je een homogene chocolade saus hebt (ganache). Laat de chocolade een paar minuten afkoelen tot hij iets dikker is. Smelt ondertussen de witte chocolade in de magnetron of au bain marie tot hij vloeibaar is. Giet de inmiddels iets afgekoelde chocolade over de cake en verdeel het met een (palet)mes tot je overal een mooie gladde laag chocolade hebt.
 5. Nu kun je met de witte chocolade een decoratie maken op twee manieren. De makkelijkste manier (zie foto onder) is als volgt: doop een vork in de gesmolten chocolade en breng het in dunne “straaltjes” slingerend aan op de chocolade laag. Maak op deze wijze alle chocolade op, maar werk wel snel zodat de chocolade niet kan uitharden voordat je aan de volgende stap begint!chocolade plaatcake instagram Duw voor de volgende stap de punt van een satéprikker lichtjes in de witte chocolade en sleep het een beetje mee, zodat je een “marmer” effect krijgt. Herhaal dit op meerdere plekken tot je het gewenste patroon hebt. Voor de tweede manier van decoreren (zie de overige foto’s) doe je de vloeibare witte chocolade in een stevig plastic zakje, of spuitzakje. Knip een minuscuul puntje af en spuit evenwijdige lijnen op de bruine chocolade met een afstand van 2-3 cm. Neem dan een satéprikker en sleep het puntje door de nog vloeibare witte chocolade in een richting die dwars op de getrokken witte lijnen staat. Wissel de richting waarin je de prikker sleept telkens af en maak de satéprikker tussendoor telkens schoon.
 6. Laat de chocoladelaag een paar uur opstijven voordat je hem aansnijdt (in de koelkast gaat het ‘t snelst). Verdeel de cake met een verwarmd scherp mes in stukjes en maak het mes na elke snede met heet water schoon voor een mooie strakke snijrand.
 7. Serveer de cake op kamertemperatuur. Als je hem langer wilt bewaren, doe dit dan in de koelkast vanwege de slagroom in de ganache.

Ik gebruik hiervoor een platte bakvorm die ik ook altijd voor een opgerolde cake gebruik, zoals de red velvet cake rol. De vorm is voor dit recept te laag, maar met bakpapier en een nietmachine is dit probleem zo opgelost. Je laat het bakpapier aan de randen omhoog komen en maakt de hoeken vast met een nietje. Vergeet echter bij het losmaken van het bakpapier niet alle nietjes te verwijderen zodat ze niet ongemerkt in de chocoladedecoratie verdwijnen!chocolade-plaatcake-5Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

46 reacties

Naomi de Jong 12 september 2015 - 21:33

Ziet er heeerlijk uit, ik kan hiermee mijn gezin en vrienden zeker heel erg blij maken…
Leuke site heb jij, ik ga je volgen!
Welkom in de blogwereld 😉

Groetjes, Naomi

Antwoord
KeukenAtelier 13 september 2015 - 13:18

Hoi Naomi, bedankt voor je lieve woorden! Leuk om dit van jou te horen, jij draait tenslotte al wat langer mee in de blogwereld. Er valt nog veel te leren, misschien “klop” ik wel een keertje bij je aan voor advies.

Antwoord
Imke 1 augustus 2023 - 20:50

Zou je de taart ook in kunnen vriezen in porties?

Antwoord
Louise 2 augustus 2023 - 10:01

Ik heb het invriezen nog niet geprobeerd, maar ik vermoed dat het wel zou kunnen. Wat er mogelijk wel zou kunnen gebeuren is dat er bij het ontdooien condens druppels ontstaan die op de ganache lelijke plekjes kunnen achterlaten. Ik hoor graag jouw bevindingen voor het geval je het gaat uitproberen.

Antwoord
Dieneke Ploeg 14 december 2016 - 14:36

Ik heb nu voor de vierde keer deze cake gemaakt! Altijd lovende commentaren!

Antwoord
Louise 14 december 2016 - 14:49

Wat leuk om te horen Dieneke! Maak je meestal de grote versie of juist de kleinere variant?
Groetjes, Louise

Antwoord
Sofieke 11 april 2017 - 11:26

Al 4x gemaakt in 2 weken.. perfect recept! Heb inmiddels een 2-persoonsversie gemaakt: het kleine recept door 3 delen. Voor een bakvormpje van 12 cm doorsnede. Super leuk en snel te maken ;-). Dankjewel.

Antwoord
Louise 11 april 2017 - 13:05

Dankjewel Sofieke! Wat handig dat je er zelfs een 2-persoon versie van hebt kunnen maken. Bedankt voor je tip! Groetjes, Louise

Antwoord
Simone 12 april 2017 - 13:39

Beste Louise,

Is de jam in dit recept vooral functioneel. Hecht de chocoladelaag dan beter? Of is de jam toegevoegd voor de smaak?
Ik zou ‘m zelf graag zonder de jam willen maken, maar was benieuwd of dat van invloed is van de chocoladelaag.

Groeten,

Simone

Antwoord
Louise 12 april 2017 - 13:54

Ik denk dat de jam ook voor de smaak is, maar tevens zorgt voor een coating waaraan de ganache goed hecht. Net als bij een Sacher taart. Ik denk op zich dat de ganache ook wel aan de taart hecht als je de jam achterwege laat. Wacht dan zeker even met het gieten van de ganache tot hij wat dikker is geworden. Ik hoor graag van je of het allemaal is gelukt Simone! Groetjes, Louise

Antwoord
Monique 26 augustus 2017 - 18:23

Moet deze na het uitharden van de chocolade in de koelkast blijven of lukt dat ook buiten de koelkast

Antwoord
Louise 26 augustus 2017 - 20:26

De cake kun je gerust een paar uur buiten de koelkast bewaren, de ganache houdt zich dan prima. Als het buiten erg warm is zou ik hem, vanwege de kans dat de ganache gaat smelten, wel in de koelkast bewaren. Ook in het geval je de cake iets langer wilt bewaren zou ik hem voor de zekerheid in de koelkast bewaren (vanwege de slagroom) en dan een uurtje voor gebruik er weer uithalen. Groetjes, Louise

Antwoord
Kees van de Wiel 26 januari 2018 - 15:12

Wat een mooie taart, ik krijg meteen zin om te beginnen maar er staan een paar andere taarten op het programma dus deze moet even wachten.
Maar ik heb een vraagje:
Ik zie dat je bakingsoda gebruikt, dat heeft toch iets zuurs nodig om gaan werken, en dat zie ik er niet tussen staan.
Groetjes Kees.

Antwoord
Louise 26 januari 2018 - 21:16

Leuk om te horen dat je graag taarten bakt, wie weet komt dit recept ook nog een keer aan bod! Bakingsoda heeft inderdaad een zuur nodig om geactiveerd te worden. Meestal gebruikt men hiervoor karnemekl, azijn of citroen. Ik ben op internet echter vaker recepten tegengekomen die de combinatie van bakingsoda en bakpoeder gebruiken, zonder een zuur toevoeging. Ik denk dat dit mogelijk is, omdat in bakpoeder ook wijnsteenzuur- of citroenzuurpoeder zit. Dit zuur wordt vrijgemaakt als je vocht (in dit geval melk) toevoegt. Bakingsoda lift in dit geval dus als het ware mee op het effect van het zuur van de bakpoeder. Deze cake is in ieder geval super luchtig, dus blijkbaar werkt het goed :).Groetjes, Louise

Antwoord
Anneloes 2 februari 2018 - 14:00

Net weer gebakken, heerlijk. Alleen is bij mij de baktijd zeker 50 minuten.

Antwoord
Louise 3 februari 2018 - 12:09

Da’s een groot verschil met de baktijd die ik gewend ben. De oventemperaturen kunnen onderling verschillen, maar dan verwacht ik een verschil van hooguit 10 minuten. Ik ben blij dat het je uiteindelijk wel is gelukt en dat het goed heeft gesmaakt! Groetjes, Louise

Antwoord
tessa 5 april 2018 - 19:40

juist aan het bakken, maar zit nu ongeveer 50 minuten in de oven en is nog steeds half vloeibaar. nochtans recept gevolgd volgens hoeveelheden die erop staan. ik ben benieuwd !!!!

Antwoord
Louise 6 april 2018 - 20:54

Hopelijk is het alsnog gelukt Tessa. Was de afmeting van jouw bakvorm misschien wat kleiner, waardoor de cake dikker is? Soms kan het ook aan de oven liggen. Groetjes, Louise

Antwoord
Mandy 26 april 2018 - 19:20

Dit is een van de beste cake recepten die ik tot nu toe gemaakt heb. Erg lekker en simpel te maken. Ook lekker met aardbeien jam.

Antwoord
Louise 30 april 2018 - 17:00

Wat leuk om te horen Mandy, dankjewel! Met aardbeienjam klinkt inderdaad ook erg lekker! Groetjes, Louise

Antwoord
Leila 29 december 2018 - 17:23

Hi , thanks for your nice looking sheet cake ,
Would please let me know what size is you baking sheet ?
I’d like to make this bout am not sure if the size of mine would be the same.
Looking forward to read you

Antwoord
Louise 29 december 2018 - 23:21

Hi Leila,
For the large sheetcake I used a tin with the size of 25 x 37 cm. Have fun and enjoy the cake! Greetings, Louise

Antwoord
Mirjam 8 februari 2019 - 17:31

Deze cake maak ik bij iedere verjaardag. Heel simpel, veel stukken en erg lekker. Veel minder zwaar dan een brownie maar net zo lekker.
Ik bak hem in een hetelucht oven op 160 graden voor 30 minuten. Lukt altijd!

Antwoord
Louise 9 februari 2019 - 13:29

Hallo Mirjam,
Voor grote aantallen is dit inderdaad een lekker en praktisch recept. Leuk dat je het zo vaak maakt! Ik vind dit ook lekkerder dan een brownie, 🙂 Groetjes, Louise

Antwoord
Winny 9 februari 2019 - 04:25

Hi Louise, deze taart is zó makkelijk en zó lekker!
De 1e keer heb ik het gemaakt als comfortcake na het overlijden van een vriend en nu als hapje voor een expositie. Laatste verdeeld in 70 stukjes en op mini papieren cakevormpjes gepresenteerd.
Hartelijk dank voor het recept, mijn gasten en ik zijn er echt blij mee 🙂
Groeten, Winny

Antwoord
Louise 9 februari 2019 - 13:33

Graag gedaan Winny! Wat fijn dat je er al zoveel mensen van hebt kunnen laten genieten. Bedankt voor je lieve bericht.
Groetjes, Louise

Antwoord
Cynthia 3 juni 2019 - 17:46

Wat een leuk recept! Ik ga trakteren voor ongeveer 60/70 collega’s dus deze staat ook op het lijstje! Heb je toevallig ook het recept van de appelcake? Ik vind het lastig om de hoeveelheden te bepalen voor deze maat vorm.

Antwoord
Louise 3 juni 2019 - 21:45

Hallo Cynthia,
Het recept voor de appelcake heb ik toen niet opgeschreven en ik zou niet meer precies weten hoe ik deze had gemaakt. Helaas kan ik je daar dus nu niet mee helpen.

Antwoord
Marinette 20 april 2021 - 11:22

Beste Louise,

Die plaattaart van 16 personen van chocolade ga ik eens proberen voor mijn buren,die binnenkort jarig zijn.

Antwoord
Louise 20 april 2021 - 15:13

Hallo Marinette,
Wat leuk dat je je buren binnenkort gaat verwennen met deze cake. Ze zullen er vast blij mee zijn. 🙂

Antwoord
Linda 26 mei 2021 - 11:23

Ik heb een proef gemaakt voor het zwemdiploma feestje van mijn dochter. Die is al bijna verorberd hier. Perfect! Recept.
Nu een proef omdat hij zoooo mooi is van structuur als basis voor een dripcake! En dan bekleden. Plaat taart erbij om langs te brengen bij vrienden voor het zoomfeestje!

Antwoord
Louise 3 juni 2021 - 16:00

Fijn om te horen dat je zo enthousiast bent over dit recept. Leuk dat je het voor het feestje hebt kunnen gebruiken. Het behalen van je dochters zwemdiploma is immers een mooie reden voor een feestelijke taart! Nog van harte gefeliciteerd!

Antwoord
Alda Boudewijn 15 oktober 2022 - 11:21

Bedankt voor dit heerlijke recept ga ik zeker maken.

Antwoord
Louise 25 oktober 2022 - 11:31

Erg leuk om te horen dat je deze cake gaat maken, alvast veel bakplezier gewenst!

Antwoord
Saskia 19 januari 2024 - 22:28

Hoi Louise,
Vandaag heb ik het recept gemaakt met zonnebloemolie in plaats van boter en het is goed gelukt. De cake smaakt heerlijk. Groetjes Saskia

Antwoord
Louise 29 januari 2024 - 09:26

Hi Saskia,
Wat fijn dat het is gelukt, dankjewel voor je reactie!
Groetjes, Louise

Antwoord
Floor 6 april 2023 - 16:55

Bedankt voor dit heerlijke recept. Ik heb het al diverse keren gemaakt en hij is altijd zo weg. Meestal in de grote variant. Ik ga nu proberen muffins ervan te maken. Eens zien hoeveel het er worden en hoe lang ze nodig hebben om gaar te worden.

Antwoord
Louise 16 april 2023 - 10:07

Fijn om te horen dat je het al vaak hebt gemaakt en het zo in de smaak valt! Ik ben benieuwd hoe je bevindingen zijn met de muffins, leuk idee! Groetjes, Louise

Antwoord
Miranda 16 oktober 2023 - 11:49

Goedemorgen, ik wil deze taart maken maar snap niet zo goed hoeveel eieren er in moeten? zijn het er 5 of 3?

Antwoord
Louise 18 oktober 2023 - 09:55

Ik heb de ingrediënten weergegeven voor een grote en een kleinere versie van deze cake, vandaar de keuze voor 3 of 5 eieren. Kijk voor de maten van de beide versies bovenaan de ingrediëntenlijst. Groetjes, Louise

Antwoord
Daniëlle 1 november 2023 - 08:39

Dit ziet er lekker uit! Een vraagje. Ik heb een grote bakplaat in de oven met een klein opstaand randje. Kan ik hem daar op ook maken? Even vlug gekeken wat die vormen kosten, maar best duur zag ik.

Antwoord
Louise 8 november 2023 - 15:49

Als de afmetingen maar (ongeveer) overeenkomen en de bakplaat of bakvorm een opstaand randje heeft zal het wel lukken. Veel bakplezier gewenst! Groetjes, Louise

Antwoord
Petra 3 november 2023 - 22:18

Kan deze dit recept ook gehalveerd worden zodat de taart lager word? Of word hij dan te laag? (Is voor het uitsteken van vormen en deze wil ik opspuiten en stapelen)

Antwoord
Louise 8 november 2023 - 15:52

Leuk idee! Het kan denk ik wel, maar houd er rekening mee dat bij een lagere (minder hoge) cake de baktijd korter zal zijn. Veel bakplezier gewenst! Groetjes, Louise

Antwoord
Saskia 16 januari 2024 - 14:47

Hoi, zou je de boter door zonnebloemolie kunnen vervangen?
Dank voor je reactie.

Antwoord
Louise 18 januari 2024 - 11:45

Hi Saskia,
Ik vermoed van wel, maar heb het bij deze cake nog niet geprobeerd. Boter draagt bij aan smaak en structuur, dus het resultaat van een cake met olie is net iets anders, maar kan ook erg lekker zijn! Op mijn site staan meerdere recepten van cake met olie in plaats van boter, bijvoorbeeld deze: https://keukenatelier.com/2020/02/11/chocolademousse-taart-met-choco-crumbles/
Ik hoor graag als je het hebt geprobeerd. Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.