zalmbonbon | KeukenAtelier

Zalmbonbon met waterkersmousse & sojaboontjes

by Louise

zalmbonbon | KeukenAtelierBij een bonbon denk je waarschijnlijk niet aan iets hartigs, laat staan een voorgerecht. Toch is dat bij dit recept wél het geval. De aanleiding om deze zalmbonbon te maken was een verrassingspakket wat vorige week werd bezorgd. Om alvast in de stemming te komen voor mijn bezoek aan het Allerhande Kerstfestival, kreeg ik namelijk een voorproefje van de Allerhande Kerstbox. Deze Kerstbox is online te bestellen en bevat alle ingrediënten voor een zorgeloos 4-gangendiner. In mijn culinaire bouwpakket zaten alle ingrediënten voor het voorgerecht en afgelopen weekend ging ik ermee aan de slag. In een mum van tijd waren vier zalmbonbons klaar en deze bleken ook nog eens erg geslaagd. Zo’n lekker en makkelijk recept wilde ik jullie natuurlijk niet onthouden en daarom besloot ik om (met toestemming van Allerhande) het recept hier met jullie te delen.

De basissmaak van de ricottavulling in deze zalmbonbon is waterkers en gek genoeg had ik dit nog nooit eerder gegeten. Het smaakt een beetje fris en heeft iets pittigs, net als bij mosterd en radijs, maar dan in mindere mate. De smaak van de waterkers combineert erg goed met de gerookte zalm en de romige ricotta. De sojaboontjes, die ik tot nu toe alleen van Japanse gerechten kende, blijken ook heel erg goed te passen bij deze zalmbonbon. De ietwat zoete boontjes geven aan het gerecht namelijk een lekker smaakcontrast en een verrassende “bite”. Leuk om te weten is dat deze boontjes ook nog eens erg gezond zijn, net als de waterkers en de gerookte zalm.

Zoals ik net al beschreef, is deze sjieke zalmbonbon zeer eenvoudig te maken. Het enige hulpmiddel wat eraan te pas komt is een staafmixer om de waterkers te pureren. Daarna is het alleen een kwestie van mengen om deze “mousse” te verdelen over de met zalm beklede bakjes. Het beste is om dit gerecht een dag van tevoren te maken, zodat de zalmbonbons enigszins kunnen opstijven. Dit is tevens ook het praktische voordeel van dit recept, zo kun je het werk een beetje verdelen.

Ingrediënten (voor 4 personen, 255 kCal pp):

  • 1 biologische citroen
  • 1 zak waterkers (75 g)
  • 1 bak ricotta (250 g)
  • 2 pakjes gerookte zalm (à 100 g)
  • 1 bakje sojaboontjes (175 g)
  • peper en zout naar smaak

zalmbonbon ingredienten | KeukenAtelierBereiding:

  1. Boen de citroen schoon en rasp de helft van de schil eraf. Pers deze helft van de citroen uit en bewaar het sap. De andere helft van de citroen is voor garnering.
  2. Houd 4 takjes waterkers apart voor de garnering en verwijder van de overige takjes de harde stelen. Gebruik alleen de blaadjes en de dunne takjes en pureer deze met een staafmixer. Als het pureren niet goed lukt (net als in mijn geval), voeg dan 2 el ricotta toe. Voeg de puree toe aan de rest van de ricotta, samen met de citroenrasp en 1 el van het citroensap en meng het goed door. Breng de waterkersmousse op smaak met peper en zout en bewaar deze tot gebruik in de koelkast.
  3. Neem 4 kopjes of kommetjes met een diameter van ongeveer 8 cm en een hoogte van 4 cm (ik gebruikte dit keer souffléschaaltjes). Bekleed elk kommetje met een ruim stuk huishoudfolie, zodat er nog een stuk van 10 cm over de randen hangt. Verdeel de zalm over de kopjes zodat de bodem en de wanden met zalm zijn bedekt. Verdeel ¾ van de waterkersmousse over de 4 kommetjes (de rest van de mousse is voor garnering). Vouw de randen over de vulling zodat de mousse (of een groot deel hiervan) is bedekt. Sluit de pakketjes door het folie als een toffee dicht te draaien. Bewaar de zalmbonbons minimaal 4-6 uur (of een nacht) in de koelkast zodat ze enigszins op kunnen stijven.
  4. Maak de bordjes kort voor het serveren als volgt op: doe de zalmbonbons op een bordje* en garneer de bordjes met de rest van de mousse, de sojaboontjes, een takje waterkers en een partje citroen.

* De bonbons zijn niet heel stevig, waardoor je ze wat lastig kunt omdraaien om op een bord te leggen. Het is mij als volgt gelukt: til de bonbons met folie en al uit het kommetje, open de pakketjes en leg het plastic plat neer. Vouw de randen van het plastic  éénmaal om zodat het natte plastic is bedekt. Pak de bonbon bij het folie op en leg hem in je handpalm. Plaats een bord ondersteboven op de bonbon en draai ze tegelijkertijd om, zoals je bij een tarte tatin doet. Verwijder tot slot het plastic van de bonbon.

Opmerking: Ik heb dit recept overgenomen van Allerhande. Van enkele van de mensen die dit gerecht al hebben gemaakt heb ik begrepen dat de mousse bij hun aan de dunne kant was. Bij mij was dat niet het geval, zoals je op de foto kunt zien. Verwacht echter geen solide vulling, het is meer een crèmevulling. Let er wel op dat je niet de dikke stelen van de waterkers gebruikt, hier zit namelijk veel water in wat de mousse te slap maakt.

Heb je ook zin om, net als ik, tijdens het Allerhande Kerstfestival inspiratie voor de komende feestdagen op te doen? Dan kun je hier alle informatie erover lezen. Het Kerstfestival vindt plaats op 8, 9 en 10 december in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Heb je interesse in de Allerhande Kerstbox, neem dan een kijkje op deze site. De Kerstbox is nog te bestellen t/m 19 december.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.