Mini cake keukenatelier

Mini cake bakken (travel cake)

by Louise

Travel cakeMet de feestdagen op komst wil ik jullie graag meer vertellen over deze bijzondere mini cake. Deze luxe mini cake ziet er wellicht uit als een (te) moeilijke uitdaging, maar ik kan je geruststellen dat het best meevalt. Met mijn uitgebreide uitleg hoop ik jullie over te halen om het zeker eens te proberen.

Mini cake, oftewel travel cake of gateaux de voyage

Voor deze mini cake heb ik dit unieke mini cakeblik gebruikt, van 5 x 20 cm. Officieel heet deze mini cake een travel cake en in het frans klinkt het, net als bijna alle gerechten, zelfs nog sjieker: gateaux de voyage. Deze naam stamt helemaal uit de 17e eeuw. Toen welgestelden nog reisden per koets, was deze travel cake (gateaux de voyage) een praktische oplossing om gebak mee te nemen voor onderweg. Een handzaam formaat die het gehobbel in de koets blijkbaar goed kon weerstaan. Ik betwijfel of dat bij mijn mini cake met chocolade ganache ook het geval is. Maar gelukkig verkeren wij tegenwoordig in een comfortabele positie en hebben we inmiddels ook een koelkast. 😉

Een kruising tussen een gebakje en een bonbon

Deze mini cake is opgebouwd uit drie componenten: een smeuïge chocolade cake, een chocolade coating met krokante nougatine en een chocolade ganache topping. Je kunt met deze luxe cake ongeveer 6 personen blij maken, want deze cake serveer je niet in grote punten zoals je op de laatste foto kunt zien.  Niet zozeer omdat hij overdreven zoet of machtig is, want dat is naar mijn idee niet het geval. Maar ik deze luxe cake is meer een kruising tussen een gebakje en een bonbon waarbij een kleine portie passend is.

Bakspullen bij Baktotaal Bouwhuis

De oplettende kijker heeft waarschijnlijk gezien dat ik twee uitvoeringen heb gemaakt van deze travel cake. De basis is hetzelfde, de verschillen zitten ‘m in de decoratie. Voor de toefjes heb ik een stervormige spuitmond gebruikt en voor de ‘slinger’ de St. Honoré spuitmond. Je kunt de cake helemaal naar eigen fantasie versieren, waarvoor ik je in het recept diverse tips geef. De eerste tip is dat je vrijwel alle bakbenodigdheden die ik heb gebruikt kunt vinden in de webshop Baktotaal. Dit is een webshop waar je ruim 10.000 bakproducten kunt vinden. De linkjes van de bakspullen heb ik er voor het gemak bij gezet, dus neem er zeker even een kijkje!

Mini cake keukenatelierIngrediënten chocolade cake, in een travel cakeblik van 5 x 20 cm:

 • 30 g roomboter, gesmolten
 • 40 g ei, geklutst
 • 75 g suiker
 • 50 g slagroom
 • 60 g patentbloem
 • 15 g cacao
 • ¼ tl bakpoeder
 • snufje zout

Bereiding van de chocolade cake (het liefst een dag van tevoren ivm afkoelen van de cake):

 1. Verwarm de oven voor op 165 °C (boven- en onderwarmte).
 2. Smelt de boter en laat deze iets afkoelen. Ga ondertussen verder met de rest van het beslag.
 3. Klop de suiker en het ei 2 minuten schuimig met de mixer. Klop dan de slagroom erdoor.
 4. Zeef de patentbloem, cacao, zout en bakpoeder erboven en mix het kort met de mixer.
 5. Schenk de gesmolten boter erbij en spatel het beslag door tot alles goed is gemengd.
 6. Kwast het bakblik in met een beetje olie en schep het beslag erin. Strijk het glad en bak de cake in het midden van de oven gedurende 35-40 minuten. Check of de cake gaar is met een satéprikker, bij mij was dat na 38 minuten.
 7. Laat de cake een half uur in bakvorm staan en keer hem dan om. Tip: als de bovenkant van de cake bol is, snijd deze dan recht af, anders krijgt de cake een barst bij het omkeren.
 8. Wikkel de cake in huishoudfolie als hij is afgekoeld en laat hem dan een paar uur opstijven in de koelkast (een nacht is nog beter). Ga daarna (de volgende dag) verder met het aanbrengen van de coating, de ganache topping en de decoratie.

Ingrediënten chocolade coating (glaçage), 210 gram totaal*:

 • 150 g chocolade, met ongeveer 50% cacao**
 • 20 g zonnebloemolie of andere neutrale olie
 • 40 g nougatine

*  Van de 210 gram, houd je ongeveer 150 gram over. Bij het schenken over de cake is het makkelijk als je een ruimere hoeveelheid hebt omdat de zijkanten zich wat moeilijker laten bedekken. Je kunt eventueel de helft van de hoeveelheid maken. Wat er van de cake afglijdt moet je dan telkens verzamelen en weer hergebruiken totdat de gehele cake is bedekt. Deze methode is daardoor wel bewerkelijker.

** Ik heb voor de 150 gram chocolade een mix gebruikt van twee soorten die ik lekker vind. Vooral de caramel chocolade is een smaakvolle toevoeging. Dit is mijn samenstelling geweest: 90 gram 31% Melk Lactee Caramel chocolade en 60 gram 70% Sao Thomé chocolade). Als alternatief kun je natuurlijk ook één soort chocolade gebruiken met ongeveer 50% cacao.

Ingrediënten ganache topping, 180 gram totaal*:

* Je houdt ongeveer 60-70 gram over van de 180 gram, maar het is voor het opspuiten wel wat makkelijker om een ruimere hoeveelheid te hebben. Als je kleine toefjes wilt opspuiten zoals ik bij de andere uitvoering heb gedaan, zou je eventueel ook 70% van de hoeveelheid kunnen maken.

Decoratie:

Mini cake met ganacheAfwerking van de chocolade cake:

 1. Haal de cake uit de koelkast en zet hem op een rooster boven een plat (langwerpig) bord. Dit bord is om straks de coating die van de cake afloopt op te vangen.
 2. Begin met het maken van de ganache omdat deze nog moet afkoelen. Verhit de slagroom tot net tegen het kookpunt. Los dan de honing erin op en voeg dan ook de chocolade toe. Laat het een paar minuten staan en roer het dan om tot de ganache homogeen is. Laat de ganache opstijven in de koelkast en spatel het elke 10 minuten om. De beoogde dikte van de ganache is net iets vaster zijn dan dat van Nutella. Dit duurt ongeveer 45-60 minuten. Tip: Als de ganache té vast is geworden, zet hem dan ongeveer 2 seconden in de magnetron en roer het weer om.
 3. Ga, terwijl de ganache opstijft in de koelkast, verder met de chocolade coating (glaçage). Smelt hiervoor de chocolade au bain marie. Haal hem daarna van het vuur, roer de olie erdoor en laat het dan 5-10 minuten afkoelen. De temperatuur is dan ongeveer 40°C.
 4. Meng de nougatine erdoor en giet het dan over in een schenkkan, zodat je het makkelijk over de cake kunt uitschenken. De beste temperatuur om de coating te gebruiken is ongeveer 35-40°C.
 5. Giet de chocolade coating langzaam over de cake. Eerst in het midden over de gehele lengte en dan over de vier bovenranden. Stop dan met schenken, zodat er nog wat overblijft in de kan. Strijk de bovenkant glad met een (palet)mes zodat de coating langs de zijkanten naar beneden glijdt. De zijkanten laten zich iets lastiger bedekken. Je kunt hierbij het paletmes als hulp gebruiken: giet weer een beetje chocolade langs de rand en smeer het tegelijkertijd uit met het paletmes. Giet vooral langzaam zodat je de tijd hebt om het uit te smeren. Als je alles hebt uitgegoten en de cake dan nog niet overal is bedekt, hergebruik dan de coating die op het bord is uitgelopen. Warm het desnoods een paar seconden op in de magnetron als hij teveel is afgekoeld.
 6. Zet de cake in de koelkast om de coating te laten uitharden voordat je de ganache opspuit. Als het goed komt de timing precies goed uit en is de ganache op hetzelfde moment klaar wanneer de coating van de cake hard genoeg is.
 7. Doe de ganache in een spuitzak met spuitmond naar keuze. Ik heb hiervoor een St. Honoré spuitmond gebruikt. Decoreer de cake met de ganache naar eigen wens. Daarna kun je de cake nog verder versieren met hazelnoten, chocolade en/of goudkleurige cakedecoratie.

Mini cake met chocoladeDit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

3 reacties

Marina 2 december 2020 - 18:23

Ik heb je recept van de travel cake gebuikt… maar er iets heel anders van gemaakt spijtig dat ik hier geen foto kan posten!

Antwoord
Louise 2 december 2020 - 18:53

Wat leuk, ik ben nu wel nieuwsgierig geworden naar je foto! 🙂 Je kunt me je foto eventueel mailen via mijn mailadres (zie contact). Als je een instagram account hebt, kun je de foto posten en me erin taggen (@keukenatelier), dat is misschien nog makkelijker.
Groetjes,
Louise

Antwoord
Gerke 22 december 2020 - 12:56

Wauw, wat een plaatje dit! Dat wilde ik ook wel eens proberen! Alle benodigdheden aangeschaft, aan de gang gegaan en: gelukt!! Bijna te mooi om op te eten! Maar toch gedaan en de smaak was ook goed, ondanks dat ik niet zo van chocoladegebak houd. En door het formaat ook mooie kleine stukjes inderdaad! Erg leuk! Vind veel van je recepten erg leuk trouwens! Volg je nog niet zo lang op instagram, maar nu al fan!
Dank voor de inspiratie!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.