Koffie granita met vanille-room | KeukenAtelier

Koffie granita met vanilleroom

by Louise

Koffie granita met vanille-room | KeukenAtelierDat je met slechts twee ingrediënten zoiets lekkers kunt maken als deze koffie granita, kun je toch bijna niet geloven! Net zo min als dat ik geen koffieliefhebber ben. Voor iemand die vrijwel geen koffie drinkt, staan er namelijk best veel recepten met koffie op mijn site. Ik heb het net even opgezocht, het zijn er na vandaag al 6 (zie de recepten onderaan). Het zijn bijna allemaal recepten waarin koffie wordt gecombineerd met chocolade. Maar niet vandaag, want vandaag staat koffie in de hoofdrol. En ik kan je vertellen dat mijn gemiddelde koffieconsumptie van slechts 20 koppen per jaar, door dit recept behoorlijk is opgekrikt. Om mijn geloofwaardigheid enigszins overeind te houden, heb ik daarom zojuist besloten dat ik vanaf vandaag een koffieliefhebber ben.

Slechts 2 ingrediënten nodig voor deze koffie granita

Terug naar het recept voor deze koffie granita. Granita is een van oorsprong Siciliaans recept, een soort ijs met de structuur van sneeuw. Zoals ik net al zei, heb je er maar twee ingrediënten voor nodig, in dit geval koffie en suiker. De oplettende lezer heeft echter waarschijnlijk al gezien dat het er toch een paar meer zijn. Dat komt omdat ik bovenop deze granita ook nog een lekkere toef vanilleroom serveer. Over lekker gesproken; als je wilt kun je deze koffie granita nog feestelijker maken door er een klein scheutje likeur of andere sterke drank over te schenken. Daar heb  ik straks nog enkele suggesties voor.

De vriezer doet het meeste werk

Om deze koffie granita te maken, hoef je behalve weinig ingrediënten, ook niet zoveel culinaire kennis en kunde in huis te hebben. Een ijsmachine is evenmin noodzakelijk in het eenvoudige proces, je vriezer doet in dit geval het meeste werk. Je hoeft slechts een paar keer in actie te komen met je vork, door het geheel kortdurend om te roeren. Het vergt wel een dosis geduld, omdat de granita helemaal moet bevriezen voor de juiste structuur. Begin dus een dag van tevoren, nog eerder kan ook omdat je het in de vriezer goed kunt bewaren. Serveer deze koffie granita in kleine glaasjes als een heerlijke afsluiting na een diner, of als koele traktatie op een mooie zomerdag. Succes verzekerd, zowel bij espresso fanaten als bescheiden koffieleuten!

Ingrediënten (voor ongeveer 8-10 personen):

  • 450 ml sterke koffie* (espresso)
  • 150 g donkerbruine basterdsuiker**
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker, of 1 tl vanille extract
  • 25 g suiker

*Je kunt eventueel ook espresso maken door 7 sticks (à 1,8 gram) espresso poeder op te lossen in 450 ml heet water

** Indien je dit teveel lijkt, begin dan met 100 g suiker. Bedenk wel dat door het vriezen, de smaakbeleving minder zoet is. Bovendien eet je hier slechts een kleine portie van. Wij vonden het in deze verhouding het lekkerst en zeker niet te zoet.

Gebruik hiervoor een plastic diepvriesbak of een vriesbestendige schaal met deksel (ongeveer 15 x 22 x 6 cm).

Bereiding koffie granita:

  1. Los de basterdsuiker op in de hete koffie. Schenk het in een diepvriesbak en laat het daarna helemaal afkoelen.
  2. Stop de afgekoelde koffie in de vriezer en haal het er na 1-2 uur uit, wanneer er zich ijskristallen aan de wand van de bak beginnen te vormen. Schraap deze ijskristallen met een vork van de wand en meng het geheel goed door. Stop de bak daarna weer terug in de vriezer. Haal de diepvriesbak na 45-60 minuten weer uit de vriezer en breek wederom de ijskristallen los en meng het goed door. Herhaal deze procedure totdat er geen vloeibare koffie meer over is. De bedoeling is dat alle gevormde ijskristallen fijngemaakt worden, zodat je een luchtig geheel krijgt en niet een massieve ijsklomp. Het moet uiteindelijk de consistentie hebben van een “slush puppy”. Het tempo van bevriezen hangt van je vriezer af, maar gemiddeld zal het hele proces ongeveer 3-5 uur duren (in mijn vriezer duurde het zelfs nog wat langer). Je zou het nu al kunnen serveren, maar ik vind de structuur beter als je het nog een nachtje laat bevriezen.
  3. Laat de “slush puppy” nu een nacht vriezen en schraap de ijskristallen de volgende dag weer los met een vork. Je zult merken dat de ijsmassa hierdoor nog luchtiger zal wordt. Gebruik daarom dus een ruime diepvriesbak, want het volume van de koffie wordt drie keer zo groot! De granita is nu klaar om te serveren, maar je kunt ‘m ook prima bewaren in de vriezer tot later gebruik.
  4. Klop voor de vanilleroom de slagroom stijf met de vanille en suiker en bewaar deze tot gebruik in de koelkast. Ik heb dit keer mijn slagroom niet met een mixer geklopt, maar in een slagroomspuit gedaan.
  5. Schep de granita in gekoelde glaasjes of kopjes (van ca. 150 ml inhoud) en lepel of spuit er wat van de vanilleroom op. Serveer er bijvoorbeeld wafeltjes, amaretti koekjes of chocolade koffieboontjes bij.

Tip: je kunt eventueel een scheutje sterke drank over de granita schenken voordat je de slagroom erover doet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: Whiskey, Bailey’s, Kahlua of Frangelico.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Wisten jullie al dat ik behalve recept-illustraties ook schilderijen maak? Dit olieverfschilderij is een stilleven dat ik heb geschilderd van enkele onderdelen van ons espresso-apparaat. Op deze website kun je mijn andere schilderijen zien.

espresso schilderij | KeukenAtelierBenieuwd naar mijn andere koffie-recepten? Je kunt ze hier lezen:

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.