Rode Kool met Granaatappelsiroop

by Louise

rode kool met granaatappelsiroopDit is al jaren een favoriet rode koolrecept hier thuis. Het is een erg smaakvol gerecht door de combinatie met appel, winterse specerijen en frisse granaatappelsiroop. Bovendien zorgt de langzame bereiding in de oven niet alleen voor een intense smaak, maar maakt het daardoor ook een erg makkelijk te bereiden gerecht. Je hebt er, behalve het snijwerk, weinig werk aan. De tijd en de oven doen het meeste werk, heel efficiënt! Rode kool is bovendien erg gezond en ook nog eens spotgoedkoop in dit seizoen. Voor 99 eurocent heb je een knoepert van een kool in huis, waar je met een gezin een paar dagen van kunt eten. Om in “Nibud-taal” te spreken: het is een zeer budgetvriendelijk recept en al helemaal als je de bereiding in de oven tijdens het lage energietarief doet!

Mijn recept is deels gebaseerd op dit recept van Delia Smith. Je hebt een hele grote pan met deksel nodig, ik heb een pan van 32 cm diameter gebruikt (heel zwaar!!). Een grote ovenbestendige schaal kan ook, zolang je hem maar goed afsluit met een deksel of aluminiumfolie. Is een pan met 3 kilo rode kool je teveel van het goede, dan kun je het recept natuurlijk moeiteloos halveren en een kleinere pan gebruiken. Heb je een keukenmachine met snijplaat, dan kun je zowel de kool, appel als uien hiermee snijden, maar met een mes kan het ook prima.rode kool met granaatappelsiroopIngrediënten:

 • 1 grote rode kool (1750 gram)
 • 800 appel, geschild, zonder klokhuis in blokjes (Elstar, Goudrenet, Granny Smith)
 • 800 g uien, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 3/4 tl nootmuskaat, liefst vers geraspt
 • 1 tl kaneelpoeder
 • 1/2 tl kruidnagelpoeder
 • 3 laurierblaadjes
 • 6 volle el lichtbruine basterdsuiker (kan deels vervangen worden door zoetstof)
 • 5 el granaatappel melasse*
 • 20 g boter
 • zout en zwarte peper naar smaak

Met een thee- en eetlepel bedoel ik respectievelijk 5 en 15 ml. Dit is gemeten met deze maatlepeltjes. Deze zijn groter dan de gebruikelijke thee- en eetlepel.

*granaatappel melasse is te koop bij een islamitische winkel of een goed gesorteerde supermarkt. Behalve voor dit recept gebruik ik het ook in deze gerechten. Bijvoorbeeld in stoofschotels of in een frisse dressing voor salade of couscous ter vervanging van citroensap of azijn.

Bereiding:

Verwijder de buitenste bladeren van de gewassen kool en snijd hem in vieren. Verwijder de harde kernen en snijd de kwarten in dunne reepjes, of gebruik hiervoor de keukenmachine.

Doe een laag rode kool in de pan en bestrooi met een deel van de peper, zout, suiker en specerijen. Leg er een deel van de appel en uien op en herhaal de laagjes tot alles op is. Schenk er dan de granaatappelsiroop over, stop de laurierblaadjes tussen de kool en verdeel de boter erboven. Doe het deksel op de pan, of schaal en laat het langzaam garen in een oven van 150°C gedurende  2 – 2,5 uur. Roer de kool 2 keer om in de tussentijd. Vocht toevoegen is niet nodig, er komt genoeg vrij tijdens de bereiding en aan het eind is nagenoeg al het vocht weer verdwenen. Precies goed!rode kool met granaatappelsiroop

 • Tip 1: eenmaal afgekoeld kun je de rode kool prima in porties invriezen. Ik gebruik hier ziplock zakken voor, zodat je ze als platte pakketten efficiënt in de vriezer kunt stapelen. Doordat ze zo plat zijn, zijn ze ook snel ontdooid.
 • Tip 2: Behalve met een balletje gehakt, slavinken en saucijzen is deze rode kool ook erg lekker bij diverse wildgerechten. In een ovenschotel is het ook goed te combineren. Fruit hiervoor een ui aan en rundergehakt. Kruid dit met peper, zout, nootmuskaat, kruidnagel en een beetje worcestershiresaus. Doe een laag rode kool in een ovenschaal, eventueel partjes gebakken appel en dan het gehakt. Dek het tot slot af met een goede laag (zelfgemaakte!) aardappelpuree. Doe de rode koolschotel in de oven (ja, alweer) tot hij een mooi bruin korstje heeft en smikkelen maar!rode kool met granaatappelsiroopVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Bertie 4 november 2014 - 13:58

Verrukkelijk recept. Ik heb de hoeveelheden aangehouden zoals beschreven, dus ik heb nog een aantal maaltijdjes in de vriezer. Dank je wel.

Antwoord
louiseheruer 4 november 2014 - 15:53

Leuk te horen dat het is gelukt. Slim om te hamsteren in je vriezer, dan ben je de volgende keer snel klaar!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.