kipkerrie salade met abrikozen en mango | KeukenAtelier

Kipkerrie salade met abrikozen en mango

by Louise

kipkerrie salade met abrikozen en mango | KeukenAtelierVandaag heb ik een lekker lente-recept voor jullie, een fruitige kipkerrie salade. Sommigen van jullie hebben deze foto een paar weken geleden al voorbij zien komen op mijn facebookpagina. Ik deed met dit recept namelijk mee aan een wedstrijd die was georganiseerd door Délifrance, de bekende restaurantketen waar je kunt genieten van oa. vers belegde baguettes. Voor hun zoektocht naar de lekkerste sandwich die in de maand mei en juni in hun restaurants geserveerd zou worden, heb ik me laten uitdagen om mee te doen aan de wedstrijd.

Van alle inzendingen is mijn sandwich met deze kipkerrie salade geselecteerd bij de beste 10. De top 3 van deze 10 deelnemers mag hun recept voor de jury klaarmaken. En deze top 3 is inmiddels geselecteerd door middel van het aantal “likes” op facebook. Helaas zat mijn recept niet bij de top 3, maar ik wil bij deze wel iedereen heel erg bedanken die op mijn sandwich heeft gestemd! Wie de uiteindelijke winnaar is geworden is nu nog niet bekend, maar staat na 31 maart op de faceboopagina van Délifrance. Wat je onder andere kan verdienen met deze wedstrijd is gedurende één jaar, eenmaal per week gratis lunchen bij Délifrance. Mijn plan was om deze lunchbonnen te delen met jullie, dát is jammer genoeg niet gelukt. Maar ik kan natuurlijk wel het recept voor deze heerlijke sandwich met jullie delen.

Ik heb mijn recept voor deze kipkerrie salade met abrikoos en mango geinspireerd op het recept van de Engelse Coronation chicken salad. Deze salade is in 1953 bedacht ter ere van de kroning van Koningin Elizabeth. Inmiddels zijn er vele variaties gemaakt op deze salade gemaakt en ook ik heb me laten verleiden om er mijn eigen draai aan te geven. Door de mayonaise te vervangen door yoghurtmayonaise en yoghurt is het een gezondere salade geworden. En de toevoeging van zoete mangochutney maakt het gerecht nog wat spannender. Je kunt deze salade serveren in een schaal op tafel, of je kunt er broodjes en sandwiches mee beleggen. Ideaal dus voor op een buffet, maar ook voor een lunch, een high tea of de Paasbrunch.

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 200 g kipfilet
 • 6 gedroogde abrikozen
 • 50 g yoghurt mayonaise
 • 50 g Griekse of Turkse yoghurt, of kwark (niet te zuur)
 • 2 el citroensap
 • 3/4 tl kerriepoeder
 • zwarte peper en zout naar smaak
 • 40 g zoete mangochutney (te koop in de supermarkt)
 • 1 bosui, gesnipperd
 • 25 g cashewnoten, in grove stukken gehakt
 • 1/4 mango (ready to eat), in dunne plakjes
 • handje rucola
 • paar blaadjes witlof
 • om mee te serveren: 4 (volkoren) mini baguettes of pistolettes

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Kook de kipfilet in water met een beetje zout op een zacht pruttelend vuur gaar. Haal de gare kip uit het kokende water en laat hem op een bord helemaal afkoelen. Leg de gedroogde abrikozen in het hete kookwater 10 minuten te wellen.
 2. Snijd de gewelde abrikozen in stukjes. Snijd ook de afgekoelde kipfilet in kleine stukjes. Meng de kip en abrikoos met alle overige ingrediënten, behalve de cashewnoten, mango, rucola en witlof. Laat de salade in de koelkast 1 uur afkoelen, ondertussen kunnen dan ook de smaken goed intrekken. Je kunt de salade ook een dag van tevoren maken.
 3. Meng kort voor het serveren de cashewnoten door de salade. Je kunt de salade in een schaal opdienen met de rucola, witlof en mango ernaast. Zo kan iedereen zijn eigen broodje samenstellen. Of je kunt het serveren zoals ik op de foto heb gedaan: eerst een blaadje witlof die je een beetje plat drukt en dan wat rucola erop. Vervolgens de salade, wat plakjes mango en eventueel een paar extra cashewnoten en stukjes bosui als garnering.

Tips voor variatie: in plaats van abrikozen en mango zou je ook stukjes appel, ananas, druiven of rozijnen kunnen toevoegen. Een stengel bleekselderij in zeer kleine stukjes door de salade zal vast ook lekker zijn. Wil je wat tuinkruiden toevoegen, dan kun je bijvoorbeeld denken aan koriander of peterselie.

Het bord op de foto is van Bordenenzo uit de Laguna Azzuro lijn.

Veel plezier en eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.