cranberry chutney

Cranberry chutney

by Louise

cranberry chutneyAfgelopen zomer maakte ik een chutney van aalbessen en nu het winterseizoen is aangebroken wilde ik een echte winterse chutney maken. Voor mij was het meteen duidelijk dat cranberry’s hierin de basis zouden vormen, want deze mooie rode bessen horen echt bij de winter en de kerstdagen.

In deze chutney heb ik “warme” specerijen gebruikt zoals gember, kaneel en kruidnagel, die erg lekker zijn bij diverse winterse gerechten. En behalve cranberry’s is deze chutney ook gevuld met stukjes peer en abrikoos, zodat deze chutney lekker fruitig is. Ik vind deze chutney daarom ook erg lekker om te combineren bij spruitjes en gerechten met kaas of wild.

En zoals ik een paar dagen geleden al verklapte bij het recept van het saucijzenbrood XL, heb ik deze chutney ook gebruikt als onderdeel van de vulling in dit hartige brood. En dat is écht een heerlijke en feestelijke combinatie. Eigenlijk kun je dus alle kanten op met dit winterse bijgerecht. En het weggeven als kado in deze feestmaand is natuurlijk ook een leuk en lekker idee!

Ingrediënten (voor 750 g chutney):

 • 340 g cranberry’s (vers of diepvries)
 • 175 g lichtbruine basterdsuiker
 • 150 g vers geperste sinaasappelsap (van ongeveer 3 sinaasappels)
 • rasp van 1 sinaasappel
 • 200 g geschilde peer in kleine blokjes (Conference peren)
 • 100 g gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
 • 1 rode ui, gesnipperd (75 g)
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 1 tl zout
 • versgemalen zwarte peper naar smaak
 • 1 tl kaneel
 • 1/2 tl gemberpoeder
 • 1/4 tl kruidnagelpoeder
 • 1/2 tl korianderpoeder
 • 1/4 tl chilipoeder

Bereiding:

 1. Doe alle ingrediënten in een diepe pan en breng het geheel aan de kook. Laat het 15 – 20 minuten zonder deksel zachtjes pruttelen tot het fruit en de uien zacht zijn. Als het goed is heeft de chutney dan de dikte van jam. Als hij nog te dun is, laat hem dan wat langer pruttelen.
 2. Doe de chutney in (gesteriliseerde) potten en bewaar ze droog en koel. Ik bewaar ze voor de zekerheid altijd in de koelkast. Je kunt een deel van de chutney ook in plastic bakjes invriezen voor later gebruik.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.