Surinaamse Pom

by Louise

pom Surinaamse Pom is een ovengerecht, wat meestal met feestelijke gelegenheden wordt gegeten. Als klein meisje had ik al snel door dat de ovenschaal met pom, die tijdens verjaardagen bij oma op de tafel stond te pronken, een ware lekkernij was. Dit van oorsprong Joodse gerecht bestaat hoofdzakelijk uit pomtayer, een wortelknol net als aardappel en cassave. Om pom te maken wordt er eerst kip gestoofd in boter, uien, knoflook, tomaat, specerijen en kruiden. Deze kip en de saus worden dan gemengd met geraspte pomtayer. Nadat de pom in de oven langzaam is gegaard zijn alle smaken gemengd met als resultaat een heerlijk gerecht (njang swietie)! Het is zacht van structuur met een smakelijke krokante korst en heeft een perfecte balans tussen zuur, zoet, zout en pittig.pom

Surinaamse pom voor feestelijke gelegenheden

Tot nu toe maakte ik mijn pom altijd op gevoel. Maar hierdoor kostte het soms meer tijd om telkens hetzelfde resultaat te verkrijgen. Daarom vond ik het nu tijd worden om mijn recept eens netjes op te schrijven. Nu weet ik dat ik mijn Surinaamse pom altijd uit de oven komt zoals ik hem het lekkerst vind! En nu ik mijn recept heb opgeschreven hoop ik stiekem ook dat mijn man of kinderen mij een keer op mijn verjaardag verrassen met zelfgemaakte pom. 😉

Inmiddels heb ik ook Surinaamse pom van zoete aardappel gemaakt. Dit smaakt erg lekker op een broodje (zie onderstaande foto).Broodje Surinaamse pom keukenatelier

Veel plezier en eet smakelijk! Tang Boeng, Njang Swietie !

Surinaamse pom

Personen: 12-16 Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 1 kg gefileerde kippendijen
 • 2 grote uien, gesnipperd
 • 4 teentjes knoflook, geperst
 • 75 g roomboter plus extra om in te vetten
 • 1¼ tl nootmuskaat (liefst vers geraspt)
 • zwarte peper (liefst vers gemalen)
 • 1 tl zout, of naar smaak
 • 1 kippenbouillonblokje
 • 140 g tomatenpuree
 • 1¼ tl pimentpoeder (ik maak pimentkorrels in de vijzel fijn tot poeder)
 • 3 el fijngehakte peterselie
 • 3 el fijngehakte bladselderij
 • 300 ml water
 • 2 kg geraspte Pomtayer*, ontdooid
 • Madame Jeanette peper**(optioneel)
 • 175 g piccalilly
 • 50 g suiker

Voor de tl en el maten houd ik de speciale maatschepjes aan, deze zijn groter dan de gebruikelijke thee- en eetlepel.

*Pomtayer vind je geraspt in de diepvries van bijna alle toko's. Laat de pomtayer voor gebruik zonder verpakking ontdooien. Haal hiervoor het pak uit de vriezer, was het heel even onder de warme kraan, hierdoor is de plastic verpakking makkelijk te verwijderen. Laat de inhoud vervolgens gedurende de nacht in de koelkast ontdooien. Giet overtollig water voorzichtig weg, zodat de pom niet te dun wordt.

**Madame Jeanette peper is een hele hete gele Surinaamse peper. Ik ben geen gevorderde peper-eter, maar een klein beetje van deze "Madame" doet wonderen in sommige gerechten. Ik vries de pepers in en rasp voor dit recept een 1/4-1/2 peper (zonder de zaadjes), de rest gaat weer terug in de vriezer. Als je met je handen in contact bent geweest met "Jeanette", was je handen goed en wrijf de eerste uren niet in je ogen! Voor de heren geldt een sanitaire waarschuwing :).

Bereiding

 1. Fruit de uien en knoflook in de roomboter zacht en glazig in een braadpan gedurende 5-10 minuten.
 2. Voeg de kip toe en bestrooi met peper (royaal), zout, piment en nootmuskaat. Bak de kip lichtbruin rondom. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak het een paar minuten mee om te ontzuren. Voeg dan water en het bouillonblokje toe en de Madame Jeanette indien je die gebruikt. Meng tot slot de peterselie en selderij erdoor. Stoof de kip in de pan met deksel gedurende 45 minuten gaar. De saus lijkt misschien erg gekruid, maar bedenk dat dit de basis is voor het kruiden van 1 kg kip en 2 kg tayer!
 3. Haal de pan van het vuur, schep de kip uit de saus en snijd hem in hapklare stukjes. Doe de kipstukjes terug in de saus en voeg de tayer, suiker en picalilly toe. Proef of de pom op smaak is. Je kunt tayer niet rauw proeven, dus moet je het verhitten om te proeven. Neem een lepel van het mengsel en  bak het in een pannetje met een beetje zonnebloemolie of boter. Rauwe tayer is mat geelwit van kleur, als hij gaar is verandert het in glanzend geelbruin.
 4. Vet twee middelgrote ovenschalen (20 x 30 cm), of drie kleinere ovenschalen in met wat boter en vul ze met het pom-mengsel. Leg een paar vlokjes roomboter op de pom en bak ze in de oven gedurende 75-90 minuten op 175°C (hetelucht) tot hij gaar en bruin is. Als de randjes van de pom te bruin dreigen te worden, dek hem dan af met aluminiumfolie. Ondertussen ruikt het hele huis naar pom, en kan het feest bijna beginnen!
 5. Pom eet je met rijst, groenten en "zuurgoed" (bv. zoetzure komkommer). Echter een broodje pom moet je ook echt een keer proberen! Snijd hiervoor een Surinaams broodje open, rooster de snijkanten kort onder de grill of op een tosti ijzer en smeer er eventueel een beetje sambal op. Leg er dan een flinke schep warme pom op en garneer met een beetje zuurgoed, mmmmm!!

Opmerkingen

Je kunt pom, eenmaal afgebakken, prima invriezen en afgedekt met aluminiumfolie weer opwarmen in de oven. Ik heb in dit recept geen zoutvlees gebruikt, omdat ik daar geen liefhebber van ben. Je kunt het natuurlijk wel gewoon toevoegen aan dit recept.

Ik heb ook een recept voor Surinaamse pom van zoete aardappel, die kun je hier vinden. Voor mijn overige Surinaamse recepten kun je hier kijken.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

 

Andere recept ideeën

17 reacties

Debby 16 juni 2016 - 08:13

Opzoek naar dit gerecht en kwam zo op deze site. Het is alleen al leuk om dit recept te lezen, het tovert een lach op mijn gezicht. En natuurlijk ga ik dit ook uit proberen alleen ik heb Tayer vers en niet uit de vriezer, hoop dat het niet uit maakt.

Antwoord
KeukenAtelier 16 juni 2016 - 15:52

Wat een leuke reactie Debby, dankjewel! Ik heb nog nooit verse tayer gebruikt. Maar ik denk dat het hiermee net zo goed zal gaan, of misschien zelfs nog beter ;). Ik hoor graag van je hoe het is gegaan!! Groetjes, Louise

Antwoord
Marjolein 24 maart 2020 - 09:45

De pom ligt braaf te ontdooien. Alle ingrediënten zijn in huis. Wij eten vanavond jouw pom. Heel veel zin in! Ik zag dat er op de verpakking van de pom ook een recept stond. Maar daar gaat dus op 1 kilo pom een heel pakje roomboter in. Das wel erg heftig! Heel fijn dat jij een stuk minder boter gebruikt. Dan kan ik er, zonder groot schuldgevoel, van genieten!

Antwoord
Louise 24 maart 2020 - 15:05

Hé Marjolein,
Wat leuk dat je pom gaat maken vanavond. Een feestje aan tafel, dat wordt hopelijk genieten en zonder schuldgevoel hoor! 😉 Veel plezier!
Liefs, Louise xx

Antwoord
Surinaamse sambal van kippenlever en Madame Jeanette - Echte Gerechten 14 oktober 2020 - 15:57

[…] eens heri heri van aardvruchten en bakkeljauw of maak pom volgens dit recept van Louise van Keukenatelier. Mijn recept voor bij je roti, houd je nog even tegoed. Binnenkort […]

Antwoord
Sandra 15 november 2020 - 19:37

Ziet er lekker uit. Pom wordt op verschillende manieren gemaakt. Onze voorouders maakten dit gericht op de originele manier. Door de jaren heen is het verbasterd. Veel mensen maken het naar hun eigen smaak. Ipv pically, swa alanja. Als het maar lekker is toch?👍🏾

Antwoord
Louise 18 november 2020 - 14:50

Het is leuk om te zien hoe iedereen in de loop der jaren zijn of haar eigen draai aan de originele pom heeft gegeven. Afhankelijk van ieders smaak. Als het maar lekker is, dat is zeker belangrijk. 🙂

Antwoord
Christa 24 december 2020 - 00:08

Ik ga t zeker proberen ik ben echt een liefhebber van dit gerecht.

Antwoord
willem 23 januari 2021 - 22:22

wat is 11/4 tl wat voor in houd maat is dit ik kom het vaker tegen maar weet nog steeds niet wat het betekend . kunt u dit uitleggen
bvd willem

Antwoord
Louise 25 januari 2021 - 10:27

1 tl (theelepel) is 5 ml, 1 el (eetlepel) is 15 ml. Ik gebruik hiervoor een set maatlepels die in vele winkels verkrijgbaar zijn. Deze set heeft lepels in de maten: 1/4, 1/2 en 1 tl en 1 el. De link naar deze lepels staat onderaan de ingrediëntenlijst.
Groetjes, Louise

Antwoord
Erica 12 februari 2021 - 15:58

Bedoelt u 1x 1/4 tl = 1/4 tl of 11x 1/4 tl?
Ik voel me blond nu ik dit vraag, maar wil het gerecht niet verpesten 😬

Antwoord
Louise 12 februari 2021 - 18:29

Ik begrijp de verwarring, maar ik bedoel 1+¼ theelepel. Ik heb het in de tekst net veranderd waardoor het nu hopelijk duidelijker is. Veel plezier met het recept!
Groetjes, Louise

Antwoord
Anna 22 maart 2023 - 08:54

Kan ik het ook zonder suiker maken?
Alvast dank voor uw reactie.
Groetjes,
Anna

Antwoord
Louise 25 maart 2023 - 12:24

Wellicht dat dit recept een tip is: https://keukenatelier.com/2020/07/02/surinaamse-pom-van-zoete-aardappel/
Dit is mijn versie van Surinaamse pom met zoete aardappel. Door zoete aardappel hoef je geen suiker toe te voegen. Het resultaat is erg lekker en vergelijkbaar met de originele pom. De mensen die ik het heb laten proeven waren net zo enthousiast!

Antwoord
Maggie 11 maart 2024 - 17:39

In één woord heerlijk.

Antwoord
Louise 12 maart 2024 - 10:28

Dat is een mooi compliment! 🙂

Antwoord
Hanna 10 april 2024 - 19:47

Pom in vriezen is echt geen goed idee.
Uw recept is heerlijk, hoewel ik iets meer piccalilli er in doe .
In de diepvries verliest het zijn smaak en ook de structuur veranderd. Echt niet doen.
Maak dan iets minder.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.