Onion Bhaji (onion pakora)

by Louise

onion bhaji 2Onion Bhaji, ook wel onion pakora genoemd, is één van mijn favoriete gerechten binnen de Indiase keuken. Ik begrijp eigenlijk niet waarom het  inmiddels al weer jaren geleden is dat ik deze lekkernij voor het laatst gemaakt heb. Tijdens het kijken naar de Indiase film The Lunchbox moest ik weer aan dit recept denken en besloot ze weer ‘ns te maken. Onion bhaji’s zijn een soort knapperige uien beignets gekruid met allerlei heerlijke specerijen.

Als ik vegetariër zou zijn, zou ik denk ik uit de Indiase keuken mijn meeste inspiratie halen. Zo bont en kleurrijk als de Indiase kledij zo gevarieerd is hun palet aan specerijen. Hierdoor worden groentegerechten een genot om te eten. Zelfs een saaie ui wordt in dit recept omgetoverd tot een heerlijk, en zeker niet te pittig, hapje. Probeer het een keer! Als je nog meer Indiase films zoekt om in de stemming te komen kan ik je The Hundred-Foot Journey en natuurlijk Slumdog Millionaire van harte aanbevelen.

onion bhaji 3Dit recept is genoeg voor ongeveer 30 bhaji’s. Een tl (theelepel) in dit recept is 5 ml en is gemeten met een speciale maatlepel (zie foto onder).

Ingrediënten:

 • 450 g uien (rood, wit of gemengd)
 • 100 g kikkererwtenmeel* (gram flour)
 • 20 g rijstmeel*
 • 1/4 tl bakpoeder
 • 1/2 tl chilipoeder**
 • 2 kleine groene chilipeper, fijngesneden**
 • 1/2 tl kurkuma (koenjit of geelwortel)
 • zout naar smaak (ik gebruik meestal 1/2 – 3/4 tl)
 • 1/2 tl komijnpoeder
 • 1/2 tl korianderpoeder
 • 30 g verse koriander, fijngesneden
 • 1 grote teen knoflook geperst of geraspt
 • 1 tl geraspte of fijngesneden verse gember
 • beetje water
 • zonnebloemolie om in te frituren

*Kikkererwtenmeel en rijstmeel zijn te koop in een Islamistische winkel of toko. De rijstebloem zorgt ervoor dat het extra knapperig wordt. Je kunt de rijstmeel eventueel vervangen door 20 g kikkererwtenmeel.

**Wij vonden deze hoeveelheid chili prima te doen, ook de kinderen. Als je echter niet gewend bent om chili te eten halveer dan de hoeveelheid chilipeper en chilipoeder. foto2comprBereiding:

 1. schil de uien en halveer ze. Snij dunne plakken van 3 mm, zodat je halve ringen hebt. Doe de uien in een kom met het zout, gember, knoflook en groene chilipeper. Meng alles goed met je handen en “kneed” de uien een beetje, zodat de ringen goed los komen van elkaar en alles goed gemengd is. Laat het nu 10 minuten rusten, zodat de uien wat zachter worden door het zout. Verwarm ondertussen de olie tot 170°C in een frituurpan of andere geschikte pan.
 2. Voeg na 10 minuten de fijngesneden koriander toe aan de uien en roer het om. Meng in een andere kom het kikkererwtenmeel, bakpoeder, rijstmeel en de specerijen. Voeg dit mengsel toe aan de uien en roer alles met een lepel goed door. Voeg dan een paar el water toe tot alles goed aan elkaar plakt. Ik had genoeg aan 3 el water. Het mengsel moet niet te nat worden, anders worden ze straks minder krokant.foto3
 3. Nu is alles klaar om te frituren. Je kunt nu met je handen kleine pakketjes vormen, of gebruik hiervoor twee kleine eetlepels. Schep met één lepel een beetje uienmengsel op en gebruik de tweede lepel om het een iets aan te drukken. De porties hoeven niet helemaal glad te worden, een paar uitsteeksel zorgen tijdens het bakken juist voor wat extra knapperigheid. Druk het uienmengsel op je lepel iets platter en schuif met de ene lepel het pakketje van de andere lepel rechtstreeks in de hete olie. Maak op dezelfde manier nog meer bhaji’s, maar bak er niet teveel tegelijk. Bak ze in ongeveer 3 minuten goudbruin en keer ze halverwege om. Laat ze na het bakken uitlekken op keukenpapier.
 4. De bhaji’s zijn warm het lekkerst. Je kunt ze eventueel van tevoren maken en kort voor gebruik weer even in de oven opwarmen. Ik serveer de bhaji’s met wat schijfjes citroen, zoete mangochutney en/of wat frisse munt raita. Meng hiervoor: 250 g dikke yoghurt, 1/2 tl komijnpoeder, 1/2 tl zout, 1/2 komkommer in kleine stukjes (zonder schil en zaadjes), 1/2 groene fijngehakte chilipeper en een handje zeer fijngesneden munt.

onion bhajiVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

6 reacties

Annemiek 30 september 2016 - 15:13

Dat ziet er verschrikkelijk lekker uit! Alleen…. ik zie nergens een printknop om het recept te printen.
Kijk ik er overheen?

PS: de slanke aardappel gratin heb ik al gemaakt en die is superlekker.

Antwoord
Louise 30 september 2016 - 16:09

Hallo Annemiek,
Wat leuk dat de aardappel gratin zo in de smaak is gevallen! Heb je bij het aardappelrecept wel een printknop gevonden om te printen? Want ik heb op mijn site niet een speciaal printversie geïnstalleerd. Misschien dat ik dat in de toekomst nog ga doen.
Groetjes, Louise

Antwoord
Geke 4 november 2017 - 19:55

Dag Louise,
Vandaag de onion Bhaji gemaakt. Heel erg in de smaak gevallen. Dank!!

Antwoord
Louise 6 november 2017 - 12:49

Wat leuk dat je de bahji hebt gemaakt en dat het in de smaak is gevallen! Het is één van mijn favoriete snacks! Groetjes, Louise

Antwoord
Peter 18 juli 2020 - 18:39

Geweldig, heb ook variatie gemaakt met ui en courgette, heerlijk

Antwoord
Louise 21 juli 2020 - 21:33

Dat klinkt ook goed! Je kunt er inderdaad prima mee variëren. Leuk om te horen dat het heeft gesmaakt!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.