Cranberry ijs met sinaasappel en kaneel

by Louise

cranberry ijs 1Vanwege mijn verjaardag en allerlei leuke en spannende activiteiten rondom KeukenAtelier is het de laatste paar weken iets rustiger geweest op mijn blog. Het schrijven, illustreren, fotograferen en alles wat er bij het bloggen nog meer komt kijken heeft even op een lager pitje gestaan. Over die leuke en spannende activiteiten zal ik binnenkort meer vertellen. Eerst maar eens aan de slag in de keuken!

De feestdagen staan immers voor de deur en ik heb veel leuke ideeën voor jullie in petto. Makkelijke en lekkere recepten voor wat kleine gerechten en hapjes die echt geschikt zijn voor de feestelijke winterdagen. Vandaag ga ik van start met, hoe tegenstrijdig misschien, een nagerecht. Zelfgemaakt ijs waar geen ijsmachine aan te pas komt, net als bij het koffie brownie ijs. Dit recept combineert winters fruit en specerijen in een handomdraai tot een heerlijk en feestelijk dessert. Het gemak is bovendien dat je het ijs ruim van tevoren kunt bereiden en bewaren in de vriezer tot gebruik. Op deze manier kun je de voorbereidingen voor je feestmaal een beetje verspreiden.

Dit recept is voldoende voor ruim 1,5 liter ijs.

Ingrediënten:

 • 1 blikje gecondenseerde melk (397 g)
 • 600 ml slagroom
 • 4 el Grand Marnier (sinaasappellikeur)*
 • merg van 1 vanillestokje, of 2 tl vanille extract
 • 1 1/2 tl kaneel
 • 100 g honing
 • 70 g suiker
 • 1 zakje cranberry’s (340 g), vers of diepvries
 • sap van 1 sinaasappel (60 g)
 • rasp van 1/2 sinaasappel

*De alcohol in de likeur zorgt ervoor dat het ijs iets smeuïger blijft. Je kunt het eventueel achterwege laten.

Een tl (theelepel) is 5 ml. Dit is gemeten met een keukenmaatschepje, die iets groter is dan de gemiddelde theelepel.

Bereiding:

 1. Kook de cranberry’s op middelhoog vuur in 15-20 minuten samen met sinaasappelsap en -rasp, honing, suiker en kaneel. Roer het regelmatig om tot alle besjes kapot zijn en je een dikke puree overhoudt. Zeef de puree (bewaar de pulp, zie tip*). Als het goed is houd je ongeveer 340 gram  gezeefde puree over. Laat deze helemaal afkoelen in de koelkast.
 2. Klop de slagroom samen met de gecondenseerde melk, Grand Marnier en de vanille goed stijf. Schep dan de afgekoelde cranberry puree er door. Meng het geheel niet helemaal, zodat je een mooi “marmer effect” krijgt. Schep het mengsel in een diepvriescontainer en laat het minimaal 6 uur bevriezen.
 3. Haal het ijs 10-20 minuten voor het serveren uit de vriezer.

Tip: dit ijs is ook heerlijk in combinatie met partjes sinaasappel die je met een beetje honing en kaneel op smaak brengt.

Tip*: de vruchtenpulp is een lekkere winterse toevoeging op een bakje yoghurt(kwark) met cruesli (granola).

cranberry ijs 2Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

8 reacties

nel 23 december 2015 - 12:16

hallo, ik wou het cranberry ijs met sinaasappel en kaneel maken. maar krijg maar een gedeelte van de ingrienten maar. hoe kan dat?
groetjes nel

Antwoord
KeukenAtelier 23 december 2015 - 12:23

Wat vervelend Nel. Ik heb geen idee hoe dat kan. Er zijn 10 ingrediënten, welke zie jij wél?

Antwoord
Esther 24 december 2015 - 11:44

Mijn complimenten voor het recept!, heb dit ijs en het koffie-met brownie ijs gemaakt. Dat wordt smullen als afsluiter van het kerstdiner! En nu is het huis gevuld met een heerlijke kerstgeur…! Het deeg staat te rijzen en het vruchtenmengsel en spijs staan klaar om bewerkt te worden. Ik denk dat ik wel begrijp waarom je gewonnen hebt, met dit kerstbrood.
Prettige feestdagen !

Antwoord
KeukenAtelier 24 december 2015 - 12:11

Hallo Esther, wat leuk om te horen dat je zelfs met dríe van mijn recepten aan de slag bent gegaan voor de komende feestdagen!! Wij gaan het cranberry-ijs vanavond eten. Veel plezier vandaag met het kerstboombrood en ik wens jullie fijne feestdagen toe!! Groetjes, Louise

Antwoord
Hanny Spierings-van Wijk 24 december 2015 - 14:19

Vanmorgen het cranberry-ijs gemaakt en nu na drie uur vriezen smaakt het al heerlijk.
Het duurde even voor het mengsel stijf werd, ik had de moed bijna opgegeven toen ik wat zag veranderen in de kom. Alles was goed gekoeld, daar lag het niet aan, alleen de mixer was roodgloeiend. Het koffieijs ga ik ook nog proberen. Dank voor het recept. Hele fijne kerstdagen toegewenst en een gelukkig 2016. Groet Hanny.

Antwoord
KeukenAtelier 24 december 2015 - 14:28

Hallo Hanny! Fijn dat het toch is gelukt, weliswaar met een overwerkte mixer :). Het duurt inderdaad even voordat het mengsel opstijft doordat het een groot volume is. Misschien helpt het de volgende keer als je eerst de slagroom half stijf klopt en dan de rest van de ingrediënten mee klopt. Ik heb het op deze manier nog niet hoeven te proberen, maar wie weet helpt het jou (en je mixer)! Ik wens jou ook fijne en “zalige” kerstdagen toe en een goed 2016! Groetjes, Louise

Antwoord
kim 18 december 2018 - 19:30

hoi,

Ik ben helaas allergisch voor cranberries en zou het recept graag enkel met sinaasappel maken.
Heb je hier een suggestie voor?

Dank!

Antwoord
Louise 18 december 2018 - 20:39

Hallo Kim,
Als je enkel sinaasappelsap wilt gebruiken (zonder ander fruit), kun je hier maar weinig van gebruiken omdat het sap teveel verdunning van je ijsmengsel geeft (de cranberries geven namelijk binding aan de vruchtensaus). Je zult de smaak van sinaasappel daardoor denk ik niet proeven in het ijs. Misschien dat sinaasappelrasp en een beetje oranjebloesemwater naar smaak een alternatief kan bieden voor jou. Anders kan sinaasappel sorbetijs misschien nog een optie zijn. Hopelijk heb je hier wat aan. Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.