Breekbrood pizza of naturel (Monkey Bread)

by Louise

pizza monkey breadMonkey Bread is een Amerikaanse uitvinding. Het is oorspronkelijk een zoet breekbrood dat als ontbijt wordt geserveerd. Kleine stukjes brooddeeg worden met gesmolten boter besmeerd en gewenteld in suiker en kaneel. De mini broodjes worden losjes en willekeurig in een tulbandvorm gestapeld, maar na het rijzen liggen ze strak tegen elkaar aan. Eenmaal gebakken wordt het breekbrood omgekeerd geserveerd en heeft dan een grappige structuur, waar hij tevens zijn naam aan te danken heeft. Deze lijkt namelijk op de vrucht van de apenboom. Echt waar, dit is geen broodje aap verhaal! ….Of toch wel?

Ik had zin in wat hartigs en heb daarom voor een pizza monkey bread gekozen. De bolletjes zijn gevuld met stukjes olijven, mozzarella, basilicum, ham en salami. Daarna worden ze ingesmeerd met knoflookolie en bestrooid met Parmezaanse kaas. Klinkt lekker? Het wordt nog beter, want na het bakken kan ieder zijn broodje lostrekken en dippen in een smakelijke pizzasaus. Roep alle apen bijeen, zet dit brood midden op de rots en plukken maar!

Breekbrood collage | KeukenAtelier

Zoals in de titel staat kun je dit breekbrood ook in een naturel versie maken. Deze is leuk om te serveren met bijvoorbeeld een bakje kruidenboter, pesto, tapenade of andere lekkere dip in het midden van het brood. Het recept hiervoor maak je met hetzelfde basisdeeg (zie onderaan).

 

Ingrediënten:

voor het deeg:

 • 500 g goede kwaliteit tarwebloem
 • 7 g instant gist (1 zakje)
 • 8 g zout
 • 2 tl suiker
 • 1 el olijfolie
 • 275 g lauw water

voor de vulling:

 • 125 g mozzarella in stukjes
 • 50 g groene of zwarte olijven in stukjes
 • 50 g ham, fijngesneden
 • 50 g salami, fijngesneden
 • een paar basilicum blaadjes in stukjes
 • zout en zwarte peper naar smaak

voor de knoflookolie:

 • 3 el olijfolie
 • 2 tenen knoflook

voor de coating:

 • 40 g geraspte Parmezaanse kaas
 • 1 tl gedroogde Provençaalse of Italiaanse kruiden

voor de dipsaus kun je kant-en-klare pizzasaus gebruiken of deze zelf maken:

 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 teen knoflook
 • 1 el olijfolie
 • 1 blik gepelde tomaten (400 g)
 • 1 tl gedroogde Provençaalse of Italiaanse kruiden
 • snufje chilipoeder
 • 1 tl suiker
 • zout en zwarte peper naar smaak

Bereiding:

 1. Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed met de hand of machinaal een soepel deeg in 8-10 minuten. Laat het deeg in een licht ingevette kom 1 uur afgedekt rusten op kamertemperatuur.
 2. Maak ondertussen de saus. Fruit de ui en knoflook in de olijfolie met een beetje zout tot ze zacht zijn. Voeg de tomaten, suiker, chilipeper en gedroogde kruiden toe en laat het zonder deksel gedurende 15 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout en pureer het tot een saus.pizza monkey bread
 3. Vet een tulband in, of fabriceer een alternatief wanneer je zoals ik niet in het bezit bent van een tulband. Neem een springvorm van 24 cm en het lege blikje van de gepelde tomaten. Bekleed beiden met bakpapier en leg het blikje in het centrum van de springvorm, zoals op de foto hierboven is te zien.
 4. Neem na 1 uur het deeg uit de kom en kneed het kort door. Maak kleine bolletje deeg van ongeveer 20 gram en dek ze af met folie. Meng de ingrediënten voor de vulling. Neem een bolletje deeg en druk het plat tot een schijf. Leg een theelepel vulling in het midden van het deeg en vouw de randen erom heen zodat je hem kunt sluiten. Bewaar het gevulde deegbolletje ook onder folie en vul de andere stukjes deeg op dezelfde manier.pizza monkey bread
 5. Meng de ingrediënten voor de knoflookolie en smeer de bolletjes ermee in. Roer in een kommetje de Parmezaanse kaas en gedroogde kruiden door elkaar en rol elk ingevet bolletje door het kaasmengsel. Leg alle bolletjes in de tulband of “verbouwde” springvorm. Laat het geheel 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.pizza monkey bread
 6. Verwarm de oven voor op 190°C. Bak het Monkey Bread in de oven gedurende 30 minuten. Haal hem uit de vorm en verwijder het blikje uit het midden. Bak het brood nog 15 minuten en dek eventueel de bovenkant af met folie als hij te donker dreigt te worden. Haal het brood dan uit de oven en serveer hem op een schaal met een kommetje saus erbij om straks de stukjes brood in te kunnen dippen. Ik heb het brood niet omgedraaid, omdat ik het zo mooier vond, maar als je een tulband hebt gebruikt is de onderkant wellicht wel mooier.

pizza monkey bread

Recept naturel breekbrood:

Breekbrood collage | KeukenAtelierBereiding:

 1. Neem hiervoor alle ingrediënten van het deeg en bereid het deeg volgens stap 1 in de bereiding zoals hierboven staat beschreven. Laat het deeg , afgedekt, 1 uur rusten op kamertemperatuur.
 2. Vorm van het deeg ongeveer 40 bolletjes van 20 gram en bewaar deze (tegen uitdroging) afgedekt onder plastic terwijl je bezig bent. Leg in het midden van een met bakpapier beklede bakplaat een ovenbestendig bakje ter grootte van ongeveer 7 cm of andere gewenste afmeting. Vet het bakje aan de buitenkant in en schik de deegbolletjes hier rondo. Laat een kleine ruimte (5 mm) tussen de deegbolletjes, omdat ze nog gaan rijzen. Smeer de bolletjes in met een beetje olijfolie. Dek het geheel af met plastic en laat ze een half uur rusten.
 3. Verwarm de oven voor op 190°C (conventioneel) en bak het breekbrood gedurende 20-25 miunten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn. Smeer ze na het bakken in met een beetje olijfolie zodat ze een beetje glans krijgen. Laat het breekbrood een beetje afkoelen en serveer het met een bakje kruidenboter, tapenade of pesto in het midden.
 4. Je kunt het brood een dag van tevoren bakken. Laat hem dan na het bakken afkoelen en bewaar hem in een gesloten plastic zak. Piep het brood op in de oven (180 °C), gedurende 10 minuten.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.