Sacristains 1 | KeukenAtelier

Sacristains

by Louise

Sacristains 1 | KeukenAtelierOmdat de zomervakantie nog in volle gang is, neem ik jullie vandaag met het recept voor deze sacristains mee naar Zuid-Frankrijk. Ik kan me voorstellen dat jullie nog niet eerder hebben gehoord van sacristains, dat gold indertijd ook voor mij. Totdat mijn schoonzus mij enthousiast vertelde over de heerlijke sacristains die ze tijdens haar vakantie in Frankrijk had geproefd. Terwijl ze mij haar foto van deze lekkernij liet zien kwam tevens het verzoek of ik deze sacristains misschien na kon maken. Een uitdaging die ik direct aanging!

Al speurend op internet kwam ik verschillende recepten tegen, maar naar mijn idee niet die van de sacristains waarover mijn schoonzus mij had verteld. Nadat ik me wat meer had verdiept in diverse patisserie recepten en het één en ander had uitgeprobeerd, heb ik mijn eigen recept kunnen samenstellen. Hier thuis vonden wij ze allemaal een groot succes, maar de vraag was natuurlijk of ze ook konden tippen aan de oorspronkelijke sacristains uit Zuid-Frankrijk. Gelukkig bleek dat zeer zeker het geval!

Je kunt sacristains qua vorm vergelijken met een kaasstengel, maar daarmee houdt de vergelijking meteen op. Sacristains zijn zoete brosse bladerdeeg stengels, gevuld met een zachte amandelcrème (frangipane) en bedekt met krokant glazuur (glaçage royale) en amandelen. Ze zijn ontzettend lekker en zeker niet moeilijk om te maken. Ik heb als basis hiervoor het verse bladerdeeg van Tante Fanny gebruikt, wat hiervoor een heel handig formaat heeft zodat je nog sneller klaar bent. Eenmaal in de oven verspreiden de sacristains een heerlijke geur van vanille en amandelen.

Sacristains Ardeche | KeukenAtelier

Sacristains op de markt in de Ardèche

Op de foto hierboven kun je de sacristains zien die wij later tijdens onze vakantie in de Ardèche proefden.

Ingrediënten (voor 18-20 stuks):

 • 1 ei (L), gesplitst
 • 100 g amandelspijs, zeer fijn verkruimeld*,  eventueel zelfgemaakt volgens dit recept
 • 1 zakje vanille suiker
 • snufje zout
 • 40 g zachte boter
 • 20 g maizena, 2 x 10 g
 • rasp van ½ (biologische) citroen
 • ¼ tl citroensap
 • 30 g geschaafde amandelen
 • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg (270 g, 40 x 24 cm)
 • 100 g poedersuiker, plus extra om te bestrooien

*tip: leg amandelspijs in de koelkast en rasp het, zo kun je het makkelijk fijnmaken

Sacristains How to | KeukenAtelierBereiding:

 1. Begin met de amandelcrème (frangipane): roer de eidooier, amandelspijs, vanillesuiker, zout, boter, citroenrasp  en 10 g maizena tot een homogeen mengsel. Zet het even apart tot straks. Je kunt deze crème eventueel ook in een keukenmachine maken, maar aangezien het met de hand ook makkelijk en snel gaat neem ik meestal niet de moeite om de machine te gebruiken.
 2. Maak nu het glazuur (glaçage royale): roer 20 g eiwit met 100 g poedersuiker, 10 g maizena en 1/4 tl citroensap tot een dikke pasta. Zet ook deze apart op het aanrecht en ga verder met stap 3.
 3. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht) en leg twee bakplaten klaar bekleed met een vel bakpapier. Rol het bladerdeeg uit en  verdeel het over de lengte in tweeën (tweemaal 12 x 40 cm). Smeer de frangipane uit op één helft (zie foto). Leg de andere helft bladerdeeg er bovenop, dit gaat het makkelijkst door het aan het bakpapier op te tillen. Haal het bakpapier los van de bovenkant en smeer nu de glaçage uit over het bladerdeeg. Strooi de amandelen uit over de glaçage en snijd vervolgens het deeg in repen van ongeveer 2 cm breedte. Dit gaat het makkelijkst met een pizzasnijder.
 4. Til een reep op en “twist” deze door twee keer een halve slag te draaien en leg hem op de bakplaat. Doe dit ook met de overige repen. Bak ze gedurende 10 minuten op 200°, schakel dan de oven terug naar 180°C en bak ze nog 8-10 minuten tot ze goudbruin zijn. Keer de bakplaat zo nodig de laatste 5 min om, indien de sacristains ongelijkmatig verkleuren in je oven.
 5. Laat de sacristains afkoelen op een taartrooster en bestrooi ze daarna met een beetje poedersuiker. Bewaar ze in een luchtdichte trommel, dan zijn ze nog zeker 3 dagen lekker.

Sacristains 2 | KeukenAtelierTip: bladerdeeg laat zich het makkelijkst hanteren en geeft het mooiste resultaat als het zo koel mogelijk is voordat het de oven in gaat. Zorg er daarom voor dat je amandelvulling en glazuur beiden klaarliggen, zodat je daarna in één keer door kunt werken met het bladerdeeg. Indien niet alle sacristains in één keer in je oven gebakken kunnen worden, bewaar de rest dan het liefst tot die tijd even in de koelkast.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Sacristains 3 | KeukenAtelier

Veel plezier en eet smakelijk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met tante Fanny verse degen.

Andere recept ideeën

3 reacties

Claudia Star 3 augustus 2017 - 17:26

De sacristains zijn héérlijk!!! Niet moeilijk te maken, dus ik zou zeggen: proberen!!!

Antwoord
Louise 7 augustus 2017 - 10:17

Dankjewel Claudia! Jammer dat ik je foto van jullie sacristains hier niet kan plaatsen. Ze zagen er heerlijk uit! Groetjes, Louise

Antwoord
Sacristains - I am Cooking with Love 18 december 2017 - 06:03

[…] even bij Louise op haar blog voor duidelijke stap voor stap foto’s om te zien hoe je deze lekkernijen maakt. Bovendien maakt ze de leukste illustraties bij haar […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.