Lavosh Crackers

by Louise

lavoshHet oorspronkelijke recept van dit hartige crackertje is van Annabel Langbein, uit het boek The Free Range Cook. Bij onderzoek op internet blijkt dat lavosh oorspronkelijk een dun brood uit het Midden Oosten is. Soms worden ze ook lavash genoemd. In de loop der jaren zijn er echter vele varianten ontstaan. Je vindt ze niet alleen als dunne zachte broden, maar ook als flinterdunne knapperige crackers zoals in dit recept.

Vele variaties zijn mogelijk, zo heb ik ook weer het recept van Annabel op een aantal puntjes veranderd. Bij gebrek aan zwarte sesamzaadjes heb ik bijvoorbeeld Nigella zaadjes gebruikt. Samen met  de olijfolie en de sesamolie geeft dit een verrassend kruidig en aromatische smaak. De olie in het deeg zorgt er ook nog eens voor dat het deeg zeer makkelijk te hanteren is. Het flinterdun uitrollen is dus minder moeilijk dan je in eerste instantie zou verwachten.

Ingrediënten, genoeg voor 40 stuks:

 • 125 g patentbloem
 • 50 g volkorenmeel
 • 2 el sesamzaadjes*
 • 2 el nigella zaadjes*
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 1 tl zout, of naar smaak
 • 4 el olijfolie
 • 1 tl sesamolie
 • 8 el water

* je kunt variëren met de soorten zaadjes. Het oorspronkelijke recept gebruikt 2 el zwarte- en 2 el witte sesamzaadjes. Ik denk dat lijnzaad en maanzaad ook zou kunnen, zolang je maar 4 el in totaal neemt. Neem echter geen grote zaden, die hebben niet genoeg houvast in het dunne deeg. Een variatie suggestie van Annabel Langbein is om Parmezaanse kaas, venkelzaadjes of chilivlokjes te gebruiken.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding: 

 1. Verwarm de oven voor op 165˚C (hetelucht) en vet een bakplaat in met olie of bekleed hem met bakpapier. Doe in een kom de bloem en het meel samen met de zaadjes, het zout en de oregano. Meng in een kommetje het water, olijf- en sesamolie en voeg dit toe aan het droge mengsel. Roer het met een lepel tot een soepel deeg en kneed het heel kort met je handen tot een bal.lavosh
 2. Verdeel het deeg in 8 stukjes. Begin met één stukje en dek de rest af. Vet je aanrecht goed in met olijfolie en rol het stukje deeg uit tot een flinterdun lapje van ongeveer 16 x 26 cm. Snijd deze in 5 repen en leg elke reep op de bakplaat. Als het deeg scheurt plak je het gewoon weer aan elkaar op de bakplaat. Het is een zeer vergevingsgezind deeg, je kunt er goed mee schuiven, duwen, plakken en rollen. Zelfs als het deeg op de bakplaat ligt. Maak je vooral niet druk over de vorm, het zijn tenslotte “homemade” crackers en zo mogen ze er ook uit zien. Vet wel tussentijds je aanrecht goed in met olijfolie, dat is essentieel bij het uitrollen!lavosh
 3. Bak ze gedurende 13 -15 min knapperig en goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte trommel.lavoshHeb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

6 reacties

Tineke 5 november 2014 - 15:59

Voor het eerst crackers gebakken! Ze zijn erg goed gelukt. Ik heb ze gemaakt met sesam- en lijnzaad.

Antwoord
louiseheruer 5 november 2014 - 16:07

Leuk dat je ze hebt gemaakt en dat het is gelukt! Lijnzaad is nog gezond ook, een verantwoorde snack dus ?.

Antwoord
Marjan 31 mei 2015 - 20:46

Louise, voor de foodblogswap heb ik je crackers gemaakt! Ik heb ze dun gemaakt en wat dikker, om ze te beleggen voor savonds op de bank. De dunne hadden ik en mijn vriend al zo snel op dat ik zelfs vergeten was een foto te maken 😉 Ik ga ze deze week nog een keer maken, dus dan zal ik ook nog een foto bij mijn blog doen van de dunnetjes! Ze zijn heerlijk en blijven goed aan elkaar zitten, dat ging tot op heden vaak mis als ik crackers maakte!

Antwoord
KeukenAtelier 31 mei 2015 - 21:03

Leuk Marjan! Je bent de eerste die via een swap van mijn blog iets maakt en ik was erg benieuwd op welk recept je keuze zou vallen. Jouw dikkere lavash variant is een goed idee om te kunnen beleggen. Fijn dat je wat aan mijn tip hebt gehad voor het uitrollen!

Antwoord
Els Veenendaal 26 juli 2018 - 17:33

Superlekker!! Ik las het al eerder, ze zijn op voordat je het weet. Ik had het dunner moeten uitrollen en heb (had) 8 grote koeken en na het afkoelen in stukken gebroken. Ik gebruikte Sesamzaad en Chiazaad. Het is zo simpel, dat ik het deze week nog eens ga maken, nu dunner. Ik ben een zeer grote fan van je. Bedankt!

Antwoord
Louise 30 juli 2018 - 08:15

Dankjewel voor je compliment Els en wat leuk dat je zo enthousiast bent over dit recept. Ze zijn hier thuis ook een favoriete snack, ik ga ze binnenkort denk ik ook weer eens maken.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.