Zoete aardappelgratin met kokos en tijm

by Louise

Zoete aardappelgratin met kokos en tijm. De titel van dit overheerlijke gerecht, bedacht door Sabrina Ghayour, omvat vrijwel hetzelfde als de bescheiden ingrediëntenlijst. Alleen knoflook, peper en zout ontbreken nog in de benodigdheden voor deze variant op de klassieke aardappelgratin. In mijn review van Ghayour’s boek Bazaar vertelde ik al dat dit één van de gerechten uit het boek is waar ik zo enthousiast over ben. Het recept voor de kikkererwtenköfte met tahinsaus is ook een echte aanrader!

Mensen die niet van kokos houden kunnen desondanks toch genieten van deze zoete aardapelgratin. Mijn kinderen zijn namelijk (ook) geen kokosliefhebbers. Een kokosmakroon of bounty bezorgt ze de rillingen, maar over dit gerecht zijn ze net zo lyrisch als ik. De combinatie van kokos en knoflook met zoete aardappel, geeft na het bakken in de oven een verrassend resultaat dat gek genoeg ook iets wegheeft van een Thaise Massaman curry.

Wij aten deze gratin als bijgerecht bij een barbecue, maar in combinatie met een frisse salade (met feta) zou het denk ik ook een prima maaltijd vormen. En terwijl ik dit opschrijf bedenk ik me dat het met een eenvoudig gebakken eitje en wat geroerbakte spinazie ook heerlijk zal zijn. Er zijn talloze combinaties te bedenken waarmee ik deze gratin zou kunnen eten. En als je me slechts deze gratin als maaltijd zou voorschotelen zal je me denk ik verder niet horen (alleen voor het vragen van een vork dan).

Volgens het boek is deze gratin bedoeld voor 6-8 personen, maar bij ons was hij voldoende voor 4-6 personen.

Ingrediënten:

  • 750 g zoete aardappel, geschild
  • 2 dikke teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 4-5 takjes tijm, blaadjes gerist en grof gehakt (paar apart gehouden ter garnering)
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C (of 200 °C hetelucht). Neem een grote braadslede of ovenschaal van 26 x 20 cm (of vergelijkbaar oppervlak) en vet deze in met wat olie.
  2. Snijd de zoete aardappels in dunne plakjes op een mandoline, in een foodprocessor of met de hand.
  3. Leg een kwart van de aardappelschijfjes dakpansgewijs op de bodem van de ovenschaal. Verdeel 1/3 van de knoflook * en tijm over de aardappels en bestrooi met zout en peper. Herhaal deze laagjes en eindig met een laagje aardappel. Schenk de kokosmelk erover, druk de aardappelschijfjes met een spatel aan, bestrooi met zout en peper en met de apart gehouden tijm.
  4. Bak 20 minuten in de oven en  dompel de aardappelschijfjes met een spatel onder in de kokosmelk. Zet de ovenschaal terug in de oven en bak nog 20 – 25 minuten. Ik heb mijn gratin 5 minuten langer langer gebakken totdat hij een bruine bovenkant had. Serveer direct.

*  de oplettende lezer heeft waarschijnlijk gezien dat ik ook bovenop de gratin een deel van de knoflook heb gelegd. Dit was namelijk ook op de foto in het boek te zien en ik vond dat er lekker uitzien. Kijk wel uit dat de knoflook niet aanbrandt. Ik heb ze daarom voor het einde van de baktijd verwijderd en na afloop weer teruggeplaatst.

Tip: Wie weet vind je deze aardappelgratin (slanke versie) met bouillon in plaats van room ook lekker!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

6 reacties

Evelien 21 oktober 2019 - 08:35

Hoi hoi,

Ik heb dit gerecht laatst ook gemaakt nadat ik het boek had gekocht, alleen werd het bij mij niet echt een gratin, maar meer een soort van zoete aardappel schotel met kokosmelksaus. Hoe heb jij het zo gekregen?

Groetjes,
Evelien

Antwoord
Louise 21 oktober 2019 - 14:30

Hi Evelien,
Ik heb het gemaakt zoals ik hierboven heb beschreven. Misschien kan het bij jou aan de grootte van de ovenschaal hebben gelegen? Het oppervlak van de ovenschaal moet groot genoeg zijn zodat er voldoende vocht kan verdampen. Ik heb de gratin twee keer gemaakt en beide keren was het resultaat als op de foto. Hopelijk bij jou de volgende keer ook.
Groetjes,
Louise

Antwoord
Margot 4 december 2020 - 20:41

Een heerlijke gratin die ik zeker vaker zal maken. Deze was nog niet zo knapperig als op de foto maar hij smaakte zo ook verrukkelijk. De volgende keer geef ik het gerecht nog meer oventijd.

Antwoord
Louise 11 december 2020 - 21:12

Wat fijn dat het heeft gesmaakt! De baktijden kunnen soms iets afwijken, omdat de werking van diverse ovens kunnen verschillen. De volgende keer zal het waarschijnlijk (nog) beter gaan. 🙂

Antwoord
Els 2 mei 2021 - 17:44

Het komt hier net uit de oven maar is een natte boel. Heeft 50 minuten in de oven gestaan in een brede lage schaal.

Antwoord
Louise 2 mei 2021 - 20:02

Wat jammer. Aan de baktijd en ovenschaal ligt het dus niet. Er zijn een paar dingen die ik kan bedenken waar het mogelijk aan zou kunnen liggen: dat de plakjes aardappel misschien niet dun genoeg waren en ze daardoor minder vocht hebben opgenomen. Het soort kokosmelk kan wellicht minder romig zijn geweest, waardoor er relatief meer water in zit. Daarnaast kan wellicht de oven van invloed zijn geweest. Heb je de oven op de hetelucht stand gebruikt of boven- en onderwarmte? Het kan zijn dat er bij hetelucht iets meer vocht verdampt door de ventilatie.
Misschien heb je hier iets aan voor de volgende keer en hopelijk was de smaak dit keer, ondanks de andere consistentie, toch nog lekker.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.