aardbeien kwarktaart 1 | KeukenAtelier

Luchtige Aardbeien Kwarktaart

by Louise

aardbeien kwarktaart 1 | KeukenAtelierHet mooie weer laat het een beetje afweten de laatste dagen. Het lijkt wel herfst momenteel. Dus tijd voor een zonnig recept! Deze aardbeien kwarktaart heb ik twee jaar geleden al voor het eerst gemaakt en sindsdien maak ik hem in het aardbeienseizoen zeker twee keer. Het was er alleen nog niet van gekomen om hem in de verzameling van mijn KeukenAtelier op te nemen. Maar na al jullie enthousiaste reacties vorige week via Instagram en facebook op de foto van deze taart heb ik nu toch maar de moeite genomen om het recept op te schrijven.

Mijn recept bestond tot nu toe alleen uit een lijst met ingrediënten op papier, de rest van het recept zat in mijn hoofd. En om duidelijk uit te leggen hoe iets precies wordt gemaakt vind ik soms best ingewikkeld. De dingen die mis kunnen gaan tijdens het bereiden, vind ik namelijk ook belangrijk om te benoemen in een recept. Vandaar ook nu weer een heel verhaal. Ik hoop niet dat het jullie afschrikt, want deze kwarktaart is heus niet moeilijker te maken dan een kwarktaart uit een pakje (maar is naar mijn idee wel lekkerder ?).

Voor de taart op de foto heb ik een springvorm van 20 cm diameter gebruikt. Dit paste maar net en het ging daarom ook bijna mis toen ik met de nog vloeibare kwarktaart naar de koelkast liep. Toch zou ik hem de volgende keer weer maken in deze vorm. Niet uit eigenwijsheid, maar omdat ik hierbij de verhoudingen tussen koek en vulling goed vindt. Wat ik dan wel anders doe, is een hoge papieren rand maken om overstromingen te voorkomen. Maar wil je hem liever in een 24 cm springvorm maken, dan kan dat natuurlijk. Dan zou ik alleen de ingrediënten voor de bodem met 1,5 vermenigvuldigen, anders wordt de bodem naar verhouding net iets te dun denk ik. Op de laatste foto kun je de dikte van de bodem zien zoals ik hier in het recept beschrijf.

Deze aardbeien kwarktaart is zo luchtig, dat ik zelfs heb getwijfeld of ik het niet een “aardbeien mousse taart” zou noemen. Maar aangezien de naam kwarktaart heel herkenbaar is voor iedereen, heb ik er een “luchtige kwarktaart” van gemaakt. Je zal het op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar er gaat maar liefst 500 gram aardbeien in de vulling. En voor de decoratie heb ik ongeveer 250 gram gebruikt. De zomerkoninkjes worden in deze heerlijke kwarktaart dus met eer gekroond.

aardbeien kwarktaart 2 | KeukenAtelierIngrediënten:

 • 500 g aardbeien
 • 3 el citroensap (ongeveer 1 citroen)
 • 100 g suiker*
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 200 ml slagroom
 • 6 blaadjes gelatine (= 10 g)
 • 350 g kwark (3% vet)**

*  Afhankelijk van je eigen smaak, de rijpheid van de aardbeien en de soort kwark die je gebruikt, kan het zijn dat je iets meer suiker nodig hebt (zie stap 5).

** Ik gebruik hiervoor altijd halfvolle kwark van het merk Senoble, soms ook bekend als Fromage Frais Battu van het merk Menner. Ik koop het bij Dirk of Hoogvliet, maar volgens mij kun je het ook bij Plus, Jumbo en Coop kopen.

voor de bodem:

 • 200 g Zaanse kermis koekjes (Nizza kokos biscuit)
 • 90 g roomboter, gesmolten
 • ongeveer 12 aardbeien

voor de decoratie:

 • paar aardbeien
 • decoratie naar keuze: bv fondant bloemetjes, chocolade, toefjes slagroom etc.

aardbeien kwarktaart 3 | KeukenAtelierBereiding:

 1. Vet de springvorm in met zonnebloemolie en leg een vel bakpapier op de bodem. Om te zorgen dat de rand van de springvorm straks makkelijker loslaat, kun je het beste een strook bakpapier of plastic inpakfolie tegen de rand van de springvorm leggen. Als je een springvorm van 20 cm gebruikt, maak de strook dan extra hoog zodat hij 5 cm boven de rand uitsteekt (voorkomt straks overstromingen). Vet ook de binnenkant van deze strook in, zodat hij beter loslaat van de kwarktaart.
 2. Maal de koekjes fijn in een huishoudmachine of met de hand (stop ze in een stevige plastic zak en rol eroverheen met een deegroller). Meng de kruimels met de gesmolten boter en stort alles op de bodem van de springvorm. Druk de kruimels aan met de achterkant van een lepel tot een gladde koekbodem. Zorg dat de bodem goed vlak is, vooral aan de randen, zodat de aardbeien er straks netjes op kunnen staan. Bewaar de springvorm in de koelkast, zodat de bodem wat harder wordt.
 3. Laat de blaadjes gelatine 5 minuten wellen in een bakje koud water. Pureer de aardbeien met een staafmixer en verwarm deze puree met het citroensap, de suiker en vanillesuiker op het vuur. Laat het twee minuten koken en haal het dan van het vuur. Knijp de gelatine blaadjes goed uit en los ze al roerende op in de warme aardbeienpuree. Laat de puree nu afkoelen tot lauwwarm (ongeveer 20 minuten in de koelkast). Ga ondertussen verder met de aardbeienrand.
 4. Voor een springvorm van 20 cm heb je ongeveer 12 aardbeien nodig. Zorg dat ze niet te hoog zijn en allemaal ongeveer dezelfde afmeting hebben. Snijd de kapjes van de aardbeien (inclusief het kroontje) eraf, zodat ze mooi vlak zijn. Snijd de aardbeien doormidden en “plak” elke helft met hun snijvlak goed tegen de wand van de springvorm. Doordat de springvorm is ingevet blijven ze makkelijk plakken tegen de wand. Maak de cirkel helemaal rond met aardbeien.
 5. Meng de enigszins afgekoelde aardbeienpuree met de kwark en proef of er eventueel nog extra suiker bij moet. Klop de slagroom stijf, totdat hij ongeveer de dikte van kwark heeft (als je hem helemaal stijf klopt is hij moeilijker te mengen).  Doe 1/3 van de geklopte slagroom bij het aardbeien-kwarkmengsel en meng het goed. Doe dan tot slot de rest van de slagroom erbij en meng het tot een homogeen geheel. Let op: schraap ook goed over de bodem, want daar zakt het zwaardere aardbeien-kwarkmengsel naar toe! Giet het mengsel in de springvorm en laat de kwarktaart 1 nachtje opstijven in de koelkast (het kan misschien korter, maar ik heb niet getest hoeveel uur er minimaal voor nodig is).
 6. Verwijder de rand van de springvorm voorzichtig (check of er niets vastplakt aan de taart). Als je een strook bakpapier of plastic hebt gebruikt, zal dit wat makkelijker gaan. Maar verwijder dan ook de strook met beleid zodat je niet de aardbeien uit de zijkant van de taart lostrekt. Ik had geen strook gebruikt, waardoor de rand moeilijk losliet. Ik heb toen de rand van de springvorm kortdurend verwarmd met een crème brûlée brander, maar dit kan ik je niet echt aanraden. Doe je dit namelijk iets te lang, dan smelt de zijkant van de taart. Het ging gelukkig net goed zoals je op de foto ziet, maar ik moest de taart wel weer snel in de koelkast laten opstijven. Misschien dat een theedoek, natgemaakt met heet water beter werkt.
 7. Versier de taart naar wens en eigen idee. Je kunt de taart ook gewoon zo laten en serveren met stukjes aardbeien erbij, dat is ook heel leuk. Ik heb verse aardbeien op de taart gelegd en taartpareltjes (Xenos). De bloemetjes heb ik van fondant gemaakt (uitrollen en uitsteken). Fondant kun je tegenwoordig in kleine verpakkingen in veel supermarkten vinden.

Ook benieuwd naar het recept van mijn kwarktaart met kiwi en bosbessen? Kijk dan hier!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

aardbeien kwarktaart 4 | KeukenAtelierVeel plezier en eet smakelijk!

 

Andere recept ideeën

26 reacties

Tineke 16 juli 2017 - 16:58

Leuk recept, erg lekker taartje!

Antwoord
Louise 16 juli 2017 - 23:20

Goed om te horen Tineke, dankjewel voor je reactie! Groetjes, Louise

Antwoord
Jans van der Vlist 10 mei 2024 - 10:33

Een heerlijke taart die ik met regelmaat maak. Bedankt voor het delen.

Antwoord
Louise 13 mei 2024 - 11:39

Graag gedaan hoor, erg leuk om te horen dat het recept zo in de smaak is gevallen!

Antwoord
Tamara 7 december 2017 - 17:36

Hou Louise, heb deze taart net gemaakt met frambozen, hij is super!
Thanx!

Antwoord
Louise 11 december 2017 - 09:00

Dankjewel voor je leuke reactie Tamara! Wat fijn dat het heeft gesmaakt. Met frambozen lijkt het me inderdaad ook een erg goede combinatie. Groetjes, Louise

Antwoord
Albert 18 mei 2019 - 15:40

Hij staat nu ook bij ons in de koelkast op te stijven. Dank je wel voor het duidelijke recept. Hoe hij smaakt, gaan we morgen uitvinden.

Antwoord
Louise 21 mei 2019 - 08:14

Wat leuk om te horen dat jullie de taart hebben gemaakt! Ik hoop dat het jullie heeft gesmaakt. Groetjes, Louise

Antwoord
Albert 21 mei 2019 - 19:22

Hallo Louise,

Taart was heerlijk. Gaan we vaker maken.
Groeten,

Albert

Antwoord
Louise 27 mei 2020 - 22:54

Wat fijn dat het jullie goed is bevallen en voor herhaling vatbaar is. Bedankt voor je reactie!
Groetjes, Louise

Antwoord
Jelinde 11 maart 2021 - 12:53

Deze taart kiest mn dochter voor het 2e jaar op rij als verjaardagstaart. Maar eigenlijk wil ik em deze keer net wat anders. Zou deze ook op een browniebodem kunnen?

Louise 15 maart 2021 - 11:02

Hi Jelinde,
Wat leuk dat het een verjaardags-favoriet is van je dochter! Ik heb deze taart nog nooit geprobeerd met een browniebodem, dus ik ben erg benieuwd naar jouw bevindingen. Ik zou de brownie dan niet te dik/hoog maken, omdat het anders met de kwark erop niet meer in de vorm past. Alvast een fijne verjaardag gewenst!

Sophie 27 mei 2020 - 11:16

Recept uit 2017, maar nog altijd favoriet! Dit is echt zo’n tijdloos taartje ☺️
Ik heb hem dit jaar alweer 3 keer gemaakt, o.a. als cadeautje voor iemand. Succes gegarandeerd!

Antwoord
Louise 27 mei 2020 - 22:56

Erg leuk om te horen dat dit recept nog steeds je favoriet is! Iemand ermee verrassen is helemaal aardig. Bedankt voor je leuke reactie!
Groetjes, Louise

Antwoord
Martine 27 augustus 2019 - 11:10

Deze taart ziet er fantastisch uit! Ik wil de taart graag een dag voor de verjaardag maken. Ik ben een beetje bang dat de aardbeien die in de bodem verwerkt zitten dan wat sponsig gaan worden of is dit niet het geval?

Antwoord
Louise 27 augustus 2019 - 11:52

De taart moet sowieso een nachtje opstijven en is dus prima een (halve) dag van tevoren te maken. Bij mijn taart op de foto was dat ook het geval. De decoratie op de bovenkant heb ik pas voor het serveren aangebracht.
Veel plezier met het recept en alvast een fijne verjaardag!
Groetjes, Louise

Antwoord
Jelinde 6 september 2019 - 13:06

Hoi. De kwark is heerlijk, maar er komt veel vocht uit. Dit gaat zelfs dwars door mijn (sloffen)bodem. Wat heb ik fout gedaan?
Groeten, Jelinde

Antwoord
Louise 6 september 2019 - 22:52

Wat jammer dat het niet helemaal is gelukt. Ik zou niet direct weten wat er fout is gegaan. Er zijn een aantal punten waar het wellicht aan kan hebben gelegen. De juiste kwark, 3% vet, dus niet te dun of waterige kwark. Het gewicht van de aardbeien moet kloppen (net als alle andere hoeveelheden). De gelatine moet goed gesmolten zijn in de aardbeienpuree en dit mengsel moet goed gemengd worden met de kwark en stijfgeklopte slagroom, zodat het goed kan opstijven. Hopelijk heb je hier wat aan.
Groetjes, Louise

Antwoord
Gabriëlle 11 mei 2020 - 11:55

Heel lekker recept en goede, makkelijk te volgen instructies!

Maar die kwark met 3% vet kan ik echt nergens vinden. Het is overal óf magere kwark met 0,3% vet, óf volle kwark met 8% vet…

Ik heb maar voor de magere gekozen, en het ‘beslag’ is in elk geval heel lekker. Nu nog hopen dat het goed stolt!

Antwoord
Louise 11 mei 2020 - 12:11

Ik denk dat het met het opstijven van de magere kwark ook wel zal lukken. Het kan hoogstens een verschil in smaak geven. Ik gebruik de halfvolle kwark van het merk Senoble, soms ook bekend als Fromage Frais Battu van het merk Menner. Ik koop het bij Dirk of Hoogvliet, maar volgens mij is het ook bij Plus, Jumbo en Coop te koop. Misschien heb je hier de volgende keer iets aan, voor het geval je het eens met deze kwark wilt proberen. Alvast eet smakelijk en geniet van deze taart! Groetjes, Louise

Antwoord
Bernadet Kamphues 25 september 2022 - 18:52

Echte kwark kopen wij op de boerderij 💪🏽

Antwoord
Louise 26 september 2022 - 09:36

Dat zal ongetwijfeld erg lekker zijn!

Antwoord
Anne-Marie 10 juni 2020 - 19:23

Gisteren de taart gemaakt in een springvorm van 24 cm. Hij smaakte heerlijk! Voor de bodem heb ik de ingrediënten keer 1,5 gedaan, maar de bodem werd wel te dik. Een volgende keer toch maar iets minder 😃.
Aardbeien kwamen ook een stukje boven de kwark uit.

Antwoord
Louise 11 juni 2020 - 13:11

Fijn dat het ondanks de aanpassing toch heerlijk was. 🙂 Het verschil in oppervlakte tussen een springvorm van 20 en 24 cm is een factor 1,44. Hopelijk dat een tikkeltje minder de volgende keer beter werkt. Voor wat betreft de aardbeien zou ik niet te grote nemen en eventueel een stukje van de bovenkant afsnijden zodat hij mooi in de taart past. De stukjes aardbei die je overhoudt zijn voor de kok. 😉
Groetjes, Louise

Antwoord
Elly Louwerse 3 juli 2021 - 16:32

Wat een heerlijk recept, we hebben gesmuld.
Ik heb de Almhof Citroen kwark gebruikt, was heerlijk fris. Dankjewel voor je super recept👍

Antwoord
Louise 6 juli 2021 - 13:50

Fijn dat het jullie heeft gesmaakt! Leuk om de citroenkwark ervoor te gebruiken, lekker fris! Heb je de hoeveelheid suiker verminderd omdat de citroenkwark ook suiker bevat?

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.