Spaanse orzo pasta met paprika en chorizo

by Louise

Deze Spaanse orzo pasta lijkt op het eerste gezicht op paella en de smaak doet er ook veel aan denken. Toch noem ik deze Spaanse orzo pasta met chorizo en paprika geen paella. Dat zou namelijk een traditionele misvatting en culturele belediging zijn. Mijn versie wordt immers niet met paella rijst gemaakt, maar met orzo pasta. Deze keuze is een beetje uit gemak ontstaan en zoals jullie inmiddels wel weten uit mijn andere recepten met orzo ben ik een groot liefhebber van dit ingrediënt! De bereiding gaat immers met het tempo en gemak (foolproof) van een pasta. Tegelijkertijd heeft orzo qua uiterlijk en textuur veel weg van rijst. Hierdoor zijn in mijn hoofd inmiddels tal van combinaties ontstaan, waarvan de grens nog niet is bereikt. U bent alvast “gewaarschuwd”!

Spaanse orzo pasta

Zuid-Spaanse specerijen met chorizo en olijven als smaakmakers

Voor de smaak van deze pasta heb ik gebruik gemaakt van Zuid-Spaanse smaken die op hun beurt zijn beïnvloed door de Moorse geschiedenis. Met specerijen en kruiden als komijn, koriander, gerookte paprika en venkelzaad. De chorizo die vooraf wordt uitgebakken is op zijn beurt ook gekruid en deze smaken proef je ook terug in deze Spaanse pasta. Je kunt hierbij zelf bepalen of je een pittige of milde chorizo gebruikt. De bleekselderij lijkt wellicht een vreemde keuze, maar is echt een aanrader. Hij geeft een beetje een ‘bite’ en ook veel smaak aan het geheel. Nog een laatste tip voor wat betreft de olijven. Neem vooral lekkere olijven en niet van die smakeloze varianten die soms niet alleen hun pit maar ook hun smaak verloren lijken te zijn.

ingrediënten Spaanse orzo pasta

Mijn andere recepten met orzo, zoals orzotto kun je hier vinden.

Veel plezier en eet smakelijk!

Spaanse orzo pasta met paprika en chorizo

Personen: 3-4 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 100 g pittige chorizo, in kleine stukjes
 • 1 grote ui, fijn gehakt
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 3 paprika’s (rood, geel, groen), in blokjes van 1-2 cm
 • 1 grote stengel bleekselderij (of 2 kleine), optioneel, fijn gehakt
 • 350 g orzo pasta (rijstvormige pasta, ook risoni genoemd)
 • 40 g zwarte ontpitte olijven*, gehalveerd
 • 1 pak tomato frito, 350 ml
 • 80 g doperwten (uit de diepvries)
 • 1 kippenbouillon tablet
 • 600 ml water (of 600 ml zelf getrokken bouillon)
 • handje peterselie, fijngehakt
 • 3 tl witte wijnazijn
 • zwarte peper (en zout)

Specerijen:

 • 1tl komijn
 • ½ tl korianderzaad
 • 1½ tl gerookte paprika
 • ½ tl gemalen venkelzaad
 • 1 laurierblaadje
 • 1 tl oregano
 • chili vlokken naar smaak

*  Kies smaakvolle olijven, want dit draagt bij aan het eindresultaat! Ik heb dit keer olijven met pit gebruikt en heb ze vooraf eerst ontpit en daarna afgewogen.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Snijd de chorizo in kleine blokjes (snijd de worst overlangs in tweeën en snijd deze helften nogmaals overlangs in tweeën, snijd deze 4 lange repen in stukjes). Op ongeveer dezelfde wijze snijd ik de bleekselderij in blokjes (snijd deze in de lengte eerst in smalle repen en deze vervolgens in blokjes). Snipper de ui, snijd de paprika's in blokjes en pel de knoflook. Los het bouillonblokje op in 600 ml kokend water (of gebruik 600 ml zelf getrokken bouillon).
 2. Bak de chorizo uit tot al het vet eruit is en de chorizo een beetje krokant bakt. Schep de chorizo daarna uit de pan en bewaar deze op een bord. Gebruik het vet van de chorizo om de groente in te bakken, hierin zit veel smaak. Als je het teveel vet vindt, haal er dan wat van uit de pan.
 3. Bak de ui, knoflook, paprika en bleekselderij in dezelfde pan als de chorizo. Bak de groente 5-10 minuten tot de uien glazig zijn.
 4. Voeg de specerijen en orzo pasta toe aan de groente, roer het goed om en bak het even mee. Doe dan de tomato frito, olijven en bouillon erbij samen met de gebakken chorizo. Roer het goed om en laat de pasta 15 minuten afgedekt zachtjes pruttelen tot de orzo pasta gaar is. Roer het wel regelmatig om! De pasta heeft namelijk de neiging om aan te bakken op de bodem, vooral in het begin. Voeg eventueel een beetje extra water toe als het te droog wordt voordat de pasta gaar is. Voeg de doperwten in de laatste 2 minuten van de kooktijd toe. Doe tot slot de azijn en peterselie erbij en breng de pasta op smaak met peper (zout vond ik niet nodig).
 5. Serveer direct met eventueel een (tomaten)salade erbij.

Opmerkingen

Mijn andere recepten met orzo kun je hier vinden.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

3 reacties

Margo van den Berg 6 januari 2022 - 15:47

Heerlijk recept.. ik mis alleen wanneervik de chrizo weer toevoeg. Of… lees ik daar overheen

Antwoord
Louise 7 januari 2022 - 12:38

Hi Margo,
Dankjewel voor je reactie, het stond inderdaad (nog) niet vermeld. De chorizo moet in stap 4 weer terug in de pan. Ik heb het inmiddels aangepast.
Groetjes, Louise

Antwoord
Jolein 28 april 2022 - 08:24

Erg lekker en niet moeilijk om te maken. Leuk om het met de kruiden zelf op smaak te brengen 🙂 en weer eens wat anders dan de Italiaanse pasta’s!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.