Kerstboombrood met amandel- en vruchtenvulling

by Louise

lekkerste kerstboombrood 2015Het recept voor dit Kerstboombrood heeft een hele speciale betekenis voor mij. Ik heb er namelijk de eerste prijs mee gewonnen in de wedstrijd “Het lekkerste Kerstbrood van Nederland”!! Voor degene die het leuk vinden om hier meer over te weten, is het misschien leuk om hier te lezen wat eraan vooraf ging.

Geïnspireerd op cinnamon rolls en Surinaamse Fiadoe

Voor mijn recept heb ik me laten inspireren door de Amerikaanse Cinnamon Rolls en de Surinaamse Fiadoe met als doel een feestelijk gevuld brood te maken waar iedereen aan tafel spontaan een stukje van af kan pakken. Een decoratief brood om tijdens Kerst gezellig met elkaar te delen. Voor de vulling van het brood heb ik smaken gekozen die voor mij écht bij Kerst horen en die ook goed met elkaar combineren. Appel, gedroogd fruit, noten, sinaasappel, “warme” specerijen en natuurlijk een beetje sterke drank, maar die kun je indien gewenst achterwege laten. Er zitten ook noten in, maar voor mensen met notenallergie heb ik een tip (zie onderaan).

Als het brood in de oven staat wordt je huis gevuld met een heerlijk aroma! Als het kerstboombrood eenmaal  is afgekoeld wordt hij helemaal in stijl versierd met vanilleglazuur “slingers” en “kerstballen” in de vorm van rode en groene bigarreaux.

Kerstboombrood bakwedstrijd LekkersteKerstbroodVanNL_Lo-300x109

Ik kan me goed voorstellen dat je niet staat te popelen om speciaal voor een kerstbrood, hoe lekker hij ook mag zijn, op Kerstochtend in alle vroegte in de keuken wil staan kneden en rollen. Wil je dit omzeilen en tóch deze lekkere Kerstboom op tafel tijdens het kerstontbijt, dan zijn hier twee oplossingen voor. Je kunt het brood een dag van tevoren zo goed als helemaal bereiden (tot en met stap 6) en ‘s nachts rustig laten rijzen in de koelkast. Op Kerstochtend hoef je het brood dan alleen nog te bakken en te garneren.

Een andere mogelijkheid is om het brood al veel eerder te bakken en in de vriezer te bewaren. Na het ontdooien hoef je het brood alleen nog even op te “piepen” in de oven (5-10 min, 180°C). Bewaar het decoreren dan wel voor het laatst, voor het mooiste resultaat. De “slingers” en “ballen” in de boom hangen zijn echter zo gebeurd!
kerstboombrood illustratieIngrediënten:

Voor het deeg:

 • 60 g zachte boter
 • 50 g suiker
 • 1 tl vanille extract of 1 zakje vanillesuiker
 •  ½ tl zout
 • 1 ei (L)
 • 120 g melk, lauwwarm
 • 330 g tarwebloem*, geschikt voor brood bakken
 • 7 g instant gist (1 zakje)

*Als je “gewone” tarwebloem gebruikt zullen de broodjes iets zachter worden, lees hier meer over de uitleg van verschillende soorten bloem.

Voor de vruchtenvulling:

 • 2 frisse zure appelen, geschild en zonder klokhuis 200 g
 • 2 el boter
 • 30 g lichtbruine basterdsuiker
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl koekkruiden
 • 30 g sultana’s
 • 30 g krenten
 • 15 g stemgember (2 bolletjes), heel fijn gesnipperd, 1 mm
 • 30 g cranberry’s
 • rasp en sap van 1 (biologische) sinaasappel
 • 2 el Grand Marnier (alternatief: Cognac, rum of je kunt het weglaten)
 • 50 g walnoten, geroosterd en in stukjes gebroken

Voor de amandelvulling:

 • 150 g amandelspijs (zie dit recept voor zelfgemaakt amandelspijs)
 • 1 eidooier, bewaar het eiwit voor het insmeren!
 • 1-3 el (volle) melk of room
 • 1 el bloem

Voor het glazuur:

 • 2 tl melk
 • 50 g poedersuiker
 • 1/4 tl vanille extract
 • 6 rode en groene bigarreaux kersen, gehalveerd (of evt. amarene kersen of fondant sterren)

Voor de tl (theelepel) en el (eetlepel) heb ik keukenmaatschepjes gebruikt die iets groter zijn dan de gemiddelde thee- en eetlepel.

Tip voor mensen met notenallergie: laat de walnoten in de vulling achterwege en vervang de amandelvulling door banketbakkersroom. Een vriendin van mij heeft dit geprobeerd en het werkte en smaakte prima. Zorg ervoor dat de banketbakkersroom niet te dun is en laat hem helemaal afkoelen voordat je hem gebruikt.

Kerstboombrood detailBereiding:

 1. Begin de avond van tevoren met het marineren van het fruit. Spoel de rozijnen, krenten en cranberry’s af onder de hete kraan en laat ze uitlekken. Doe ze dan in een kom samen met de fijngesnipperde gember, het sinaasappelsap en eventueel de 2 el sterke drank naar keuze. Roer het om en verwarm het 1 minuut in de magnetron. Laat het dan afkoelen en bewaar het één nacht het afgedekt in de koelkast.
 2. Ga de volgende dag verder met het deeg. Klop de melk, ei en zout in een kommetje en giet dit bij de bloem, vanillesuiker, suiker en gist. Meng het gedurende een paar minuten en voeg dan zachte boter toe. Kneed dit alles in 10 min tot een glanzend en soepel elastisch deeg. Je kunt dit met de hand of met een keukenmachine doen. Wanhoop niet als het deeg in het begin een onsamenhangend plakkerig geheel is en kom vooral niet in de verleiding er meer bloem bij te doen. Heb geduld, want als je langer door kneedt wordt het vanzelf een mooi elastisch deeg. Laat het deeg op kamertemperatuur afgedekt rijzen in een ingevette kom gedurende 1-1½ uur. Ga ondertussen verder met de vulling.
 3. Snijd de appelen in blokjes van 1 cm. Verhit de boter in een pan en bak de appelen met de suiker even aan tot de appelblokjes een beetje karamelliseren. Laat al het vrijgekomen vocht verdampen en voeg dan het gemarineerde fruit met sap en al toe. Laat ook nu weer het vocht verdampen. Voeg tot slot kaneel, koekkruiden en sinaasappelrasp toe. Roer het om en haal het van het vuur om af te laten afkoelen.
 4. Maak nu de amandelvulling. Meng alle ingrediënten met een keukenmachine of met de hand tot een stevige crème. De benodigde hoeveelheid melk om te verdunnen hangt af van het soort amandelspijs. De amandelcrème moet niet te dun worden, anders blijft het niet mooi in het brood zitten straks. Het moet nét dun genoeg zijn om nog uit te kunnen smeren, een beetje zoals pindakaas.
 5. Kneed het deeg na de rijstijd nog even, zodat de lucht eruit kan. Vet je aanrecht in met een beetje olie en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 30 cm. Smeer de amandelvulling uit over het deeg, maar laat een rand van 2 cm vrij aan de tegenoverliggende zijde, dit wordt straks de “plakrand” van de rol (zie illustratie). Verdeel dan de fruitvulling over de amandel crème en strooi tot slot de noten erover. Rol het deeg op vanaf de dichtstbijzijnde zijde en druk de naad goed dicht. De rol is als het goed is iets langer geworden, tot een lengte van ongeveer 33 cm. Zo niet, rek hem dan iets uit, of duw hem juist iets in als hij te lang is geworden. Verdeel de rol in 11 stukken van 3 cm en snijd ze met een scherp mes in stukken. Nog makkelijker is het om de dit met een stuk nylondraad of flossdraad te doen. Leg hiervoor het flossdraad onder op de plek waar je hem wilt doorsnijden. Haal de uiteinden naar boven en kruis ze. Trek de uiteinden uit elkaar in één snelle beweging, zodat de draden het deeg doorsnijden.
 6. Leg de stukken deeg op hun platte kant op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg ze in de vorm van een kerstboom (zie illustratie). Laat ze afgedekt onder een stuk plasticfolie 30 min op kamertemperatuur rijzen. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 180°C (conventioneel). Of leg ze nu afgedekt in de koelkast en laat ze daar de hele nacht rijzen. Haal ze de volgende ochtend uit de koelkast en laat ze dan 30 minuten op kamertemperatuur komen, voordat je met stap 7 verder gaat.
 7. Smeer na het rijzen de broodjes in met een beetje van het bewaarde eiwit. Doe dit voorzichtig, zodat je niet alle lucht uit de broodjes drukt. Bak het brood in het midden van de oven op 180°C (conventioneel) gedurende 25 – 30 min. Laat hem minstens 20 minuten afkoelen voordat je het glazuur aanbrengt.
 8. Nu is het tijd om de kerstboom te versieren met “slingers” en “ballen”. Meng de ingrediënten de poedersuiker, melk en vanille tot een glazuur. Druppel het glazuur over het brood en decoreer de boom tot slot met de halve bigarreaux.
Kerstboombrood Keukenatelier in Foodies

Hoe leuk is dat?! Een publicatie van mijn recept in het kerstnummer van foodies!!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en alvast fijne Kerstdagen gewenst!

Andere recept ideeën

10 reacties

Thea van den Berg 17 november 2015 - 18:27

Hai Louise,

Wat ziet dat er geweldig uit. Wat een leuke decoratie.

Chapeau!!!!!

Wij komen graag proeven hoor.

Groetjes van de senior bergen.

Antwoord
KeukenAtelier 17 november 2015 - 22:36

Hallo lieve senior bergen,
Dank jullie wel!! Dat proeven zit wel snor :).
Tot gauw, xx

Antwoord
emmaiscooking 17 november 2015 - 19:58

Ziet er verrukkelijk uit zeg! Mag zeker het beste kerstbrood van Nederland genoemd worden! Nogmaals gefeliciteerd!

Antwoord
KeukenAtelier 17 november 2015 - 22:38

Dankjewel Emma! Ik vind het een hele eer!!

Antwoord
Regine 20 november 2015 - 15:04

Ik begrijp helemaal waarom jij gewonnen hebt!!!

Antwoord
KeukenAtelier 21 november 2015 - 11:01

Dankjewel Regine, wat lief!!!

Antwoord
Susanne 22 december 2015 - 20:18

Dit ziet er enorm leuk uit! I.v.m. meer gasten dan broodjes, vroeg ik mij af of ik alles 1,5x kan doen. Denk je dat het dan nog in de oven past (aangezien ik dan natuurlijk anderhalf keer zo’n groot kerstbrood heb)? Of denk je dat ik het recept simpelweg twee keer zal moeten maken?

Groetjes,
Susanne

Antwoord
KeukenAtelier 22 december 2015 - 20:34

Hallo Susanne! De kerstboom van dit recept past net op een bakplaat van een gemiddelde oven (60 cm breed). Dus ik denk dat het voor jou handiger is om twee bomen te maken, tenzij je een grotere oven hebt. De dubbele hoeveelheid deeg en de vullingen kun je in één keer bereiden. Daarna splits je alles en maakt twee broden. Op zich is het op die manier niet eens zoveel meer werk. Hou me op de hoogte hoe het is gegaan! Veel plezier en succes!! Groetjes, Louise

Antwoord
Miranda 19 december 2019 - 21:17

Leuke recepten zeg ! Ik zoek een koemelkvrij kerstboomrecept. Waardoor zou ik de melk het beste kunnen vervangen ? Rijstemelk, soyamelk, havermelk ? De boter vervang ik door margarine. bedankt alvast voor het meedenken.

Antwoord
Louise 20 december 2019 - 09:56

Hi Miranda,
Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik vermoed dat je de koemelk kunt vervangen door plantaardige melk. Misschien dat amandelmelk qua smaak een goede combinatie zou kunnen zijn (ik heb het nog niet geproefd). Ik hoor graag wat jouw ervaringen zijn als je het hebt geprobeerd, want ik zal deze vraag ongetwijfeld vaker kunnen krijgen. Veel plezier met bakken! Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.