tiramisu cakerol

Tiramisu cake rol

by Louise

tiramisu cakerol KeukenAtelier.comEerlijk gezegd ben ik niet zo’n grote liefhebber van koffie. Daarentegen gebruik ik het wel graag in desserts en gebak. Zo maakte ik al eens deze chocolade espresso koekjes en is één van mijn favoriete ijs-smaken dit koffie brownie ijs. En wanneer ik jullie nu ook nog eens opbiecht dat ik eigenlijk geen grote fan ben van tiramisu, vragen jullie je waarschijnlijk af waarom ik het vandaag überhaupt over een tiramisu cake rol heb. Want gezien het feit dat ik dit recept met jullie deel, ben ik er blijkbaar enthousiast over!

Mijn bezwaar tegen tiramisu is niet zozeer de smaakcombinatie, want die vind ik juist lekker. Maar wat me vaak tegenstaat om na een etentje een lekkere portie tiramisu te bestellen is dat ik het zo ontzettend machtig vind. Na drie happen krijg ik vaak al spijt van mijn keuze. Dus besloot ik op een dag een tiramisu uit te vinden die net zo lekker is (naar mijn idee), maar dan in een wat lichtere en subtielere uitvoering. Dat het een opgerolde versie is geworden heeft hier natuurlijk niets mee te maken. Maar ik vind een opgerolde cake gewoon erg mooi om te zien. En bovendien heeft een opgerolde cake een bijkomend voordeel doordat hij een stuk minder ruimte inneemt in je koelkast dan een ronde taart. Dat vind ik bijvoorbeeld erg praktisch bij een verjaardag waarbij ruimtegebrek in mijn koelkast vaak een probleem is. Maar dat even terzijde.

De ingrediënten die ik heb gebruikt voor deze tiramisu cake rol komen overeen met die van de klassieke tiramisu. Maar zoals je kunt zien heb ik voor dit recept een stuk minder mascarpone nodig om 10-12 mensen blij te maken. En de rauwe eieren die meestal nodig zijn in de vulling heb ik achterwege gelaten, wat voor sommigen mensen ook een voordeel is. Voor extra smaak en een beetje “crunch” heb ik verkruimelde amaretti koekjes gebruikt die een lekkere krokante laag rondom de cake vormen. Een tip bij dit recept is om de cake het liefst een dag van tevoren te maken, zodat de smaken lekker kunnen intrekken.

Ingrediënten (voor 10-12 personen):

voor de cake:

 • 75 g suiker
 • 1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille extract
 • snufje zout
 • 30 g amaretti koekjes, verkruimeld
 • 20 g maizena
 • 55 g bloem
 • 3 eieren (L)

voor de vulling:

 • 200 g slagroom
 • 100 g mascarpone
 • 1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille extract
 • 3 el suiker (35 g)
 • cacaopoeder om te bestrooien
 • 2 el amaretto (alternatief: frangelico, tia maria, kaluha), of 2 el koffie extra
 • 1 el suiker
 • 60 ml warme espresso of hele sterke koffie

Ik gebruik hiervoor een bakvorm van 25 x 37 cm, die ik ook voor de chocolade plaatcake en de red velvet cake rol heb gebruikt.

Bereiding:

 1. Vet de bakvorm in met een beetje olie en bekleed hem met bakpapier. Vet het bakpapier ook in met een beetje olie. Verwarm de oven voor op 210°C (conventionele oven).
 2. Klop de eieren, suiker en vanille in een grote kom met de mixer op de hoogste stand gedurende 5 minuten tot een lichtgele en luchtige massa.  Zeef de bloem, maizena en zout hier boven. Spatel de bloem met beleid, dus niet te wild (anders gaat de luchtigheid van je beslag verloren) door het luchtige ei-suiker mengsel tot je geen bloem meer ziet. Giet het beslag in de bakvorm en smeer het met een mes of paletmes uit over de bakvorm. Strooi tot slot de verkruimelde amarettti koekjes gelijkmatig over het beslag. Bak de cake gedurende 8-10 minuten in de oven tot de cake net gaar is en goudbruin. Bak de cake niet té lang, anders wordt hij te droog en scheurt dan straks bij het oprollen.
 3. Terwijl de cake in de oven staat maak je de koffiesiroop. Los hiervoor de koffie met 1 el suiker en 2 el amaretto op en zet het apart.
 4. Als de cake gaar is draai je hem direct om op een schoon vel bakpapier. Peuter het vel bakpapier dat nu boven ligt voorzichtig los van de cake. Rol dan de nog warme cake samen met het nieuwe vel bakpapier op. Begin met rollen vanaf de korte zijde. Leg de rol met de naad naar beneden neer en laat hem op deze manier helemaal afkoelen.
 5. Maak ondertussen de roomvulling. Klop hiervoor de slagroom, mascarpone, vanille en 3 el suiker op tot het stijf is. Bewaar de room in de koelkast tot gebruik.
 6. Als de cake rol is afgekoeld rol je hem uit tot hij nagenoeg plat is. Druk hem niet helemaal plat, anders komen er scheuren in. Druppel de koffiesiroop gelijkmatig over de cake (of gebruik hiervoor een kwast). Smeer de room over de cake uit, maar laat 1 cm rondom vrij aan de randen. Bestuif de room royaal met cacao en rol de cake op dezelfde wijze weer op. Laat de opgerolde cake ingepakt in huishoudfolie minstens vier uur koelen en opstijven in de koelkast (een hele nacht is eigenlijk nog beter voor de smaak!).
 7. Bestrooi voor het serveren de cake rol eventueel met een klein beetje cacao of poedersuiker.

Tip: na 2 dagen is de cake nog steeds lekker en misschien zelfs nóg lekkerder!

Tip: serveer deze cake bij de koffie of, zoals bij een klassieke tiramisu, als dessert.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

5 reacties

Pascale 19 juni 2018 - 18:36

Wat een lekkere, luchtige rol!
Deze komt hoog bij mijn favorieten 🙂

Antwoord
Louise 20 juni 2018 - 12:50

Wat leuk om te horen Pascale, dankjewel!
Groetjes, Louise

Antwoord
Christine 1 januari 2020 - 21:08

Heerlijk recept! Ik heb de biscuit van dit recept ook gebruikt om de tiramisu met limoncello en lemoncurd mee te maken. Ideaal voor een feestje, want kan bij een grote oven prima op een grote bakplaat gemaakt worden (recept voor biscuit verdubbelen).

Antwoord
Louise 4 januari 2020 - 15:48

Wat een goed idee, bedankt voor de tip! 🙂 Welke verhouding heb jij gebruikt? Eenmaal deze biscuit voor eenmaal de vulling van de limoncello tiramisu?

Antwoord
Ellie 15 december 2022 - 15:47

Hallo Louise wat een heerlijk recept dat ga ik zeker proberen.Ik ben een fan van tiramisu .Groetjes Ellie

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.