Gyoza-23 KeukenAtelier.com

Gyoza met garnalen (Japanse dumplings)

by Louise

Gyoza-22 KeukenAtelier.comVoordat ik begin te vertellen over het recept voor deze Japanse gyoza met garnalen, moet ik jullie eerst iets vertellen over de fotografie van dit recept. De fotografie is namelijk dit keer niet door mij verzorgd, maar door Rosalie van Rosalie Fotografie. Rosalie is derdejaars student aan de Fotovakschool in Rotterdam. Omdat zij al jaren goed bevriend is met mijn dochter kennen we elkaar en volgen we ook elkaars werkzaamheden. Afgelopen zomer ontstond het idee om eens een keer samen te werken aan een recept. Rosalie wilde namelijk meer ervaring opdoen met foodfotografie en eens kijken hoe het er achter de schermen van een foodblog aan toe gaat. Ik vond het direct een leuk idee! Voor mij een mooie gelegenheid om meer te leren over de technische kanten van fotografie en om nieuwe technieken uit te proberen.

Gyoza-14 KeukenAtelier.comNa een gezellige brainstorm sessie hebben we het plan gemaakt om met het recept voor Japanse gyoza aan de slag te gaan. Dit was een recept wat al een tijdje op mijn lijst stond en waarbij ik bepaalde ideeën had voor de fotografie. Enige tijd geleden was ik al begonnen met dit recept, echter vanwege mijn wensen voor de fotografie was het er nog niet van gekomen om het hier te delen. Ik was daarom erg blij met de hulp en input van Rosalie en het resultaat is nog mooier geworden dan ik had gehoopt! Neem gerust een kijkje op Rosalie haar site om nog meer van haar fotografie te kunnen zien.

Gyoza-18 KeukenAtelier.com

Eerst bakken in de pan en dan stomen

Jullie hebben na het zien van alle mooie foto’s vast trek gekregen in deze gyoza met garnalenvulling.  Hopelijk hebben jullie ook zin om ze eens zelf te gaan maken. Het recept voor deze Japanse dumplings is wellicht niet het makkelijkste recept op mijn site, maar het is met wat geduld prima te doen. De beloning na afloop is zeker de moeite waard, want ze zijn heel erg lekker! Het karakteristieke aan gyoza is dat deze dumplings aan één zijde zijn gebakken en aan de andere zijde gestoomd. Dat is een heerlijke combinatie. Door ze eerst te bakken en daarna in dezelfde pan met een beetje water gaar te stomen krijg je dit resultaat.

Gyoza vellen kun je kopen of ook zelf maken

Het deeg van de dumplings, de gyoza vellen (gyoza skins), kun je kant-en-klaar kopen in het diepvriesvak van een Aziatische toko. Ik heb op internet gelezen dat sommige vestigingen van Jumbo en AH ze ook verkopen. Voor wie echter nóg meer culinaire uitdaging zoekt, heb ik hier ook het recept voor de gyoza deegvellen beschreven, wederom met mooie foto’s van Rosalie. Met slechts wat bloem, water en zout maak je ze thuis zelf.

Gyoza-25 KeukenAtelier.com

Gyoza sluiten met plooien

Gyoza’s kun je op diverse manieren sluiten (zie recept), maar de authentieke wijze is die met plooien aan één zijde (zie foto boven). Het is even oefenen en er zullen er vast wel een aantal minder fraai uitzien. Dat is echter geen ramp, dat gebeurt mij ook. Het belangrijkste is dat de gyoza goed gesloten zijn en dat is alleen een kwestie van goed aandrukken. Voor het aantal benodigde plooien in gyoza is er ongetwijfeld een Japanse theorie. Deze heb ik echter (nog) niet kunnen vinden, dus degene die het weet mag het me in een reactie hieronder laten weten. Het getal 7 staat voor “geluk”, dus met 7 plooien zit je sowieso goed. Maak vooral geen 4 of 9 plooien want dat staat voor ongeluk!

Veel plezier en eet smakelijk! 

Gyoza met garnalen (Japanse dumplings)

Ingrediënten

Voor 30 stuks

 • 250 g gepelde garnalen (ongeveer 500 g ongepeld)
 • 2 bosui, fijn gehakt
 • 150 g Chinese kool, in blokjes van 5 mm
 • 2 kleine teentjes knoflook, geperst
 • ½ tl geraspte verse gember (5 gram)
 • 1 tl sesamolie (beetje extra voor het bakken)
 • 1 el Japanse sojasaus
 • zwarte peper naar smaak
 • 1 tl suiker
 • 1 el sake (alternatief: droge sherry of Shaohsing Chinese rice wine)
 • 30 gyoza deegvellen* (10 cm diameter) uit de winkel of zelf gemaakt

*  Gyoza deegvellen (gyoza skin) zijn te koop in het diepvriesvak van de toko, AH en Jumbo. Om ze zelf te maken heb ik hier het recept voor jullie beschreven.

voor de dipsaus:

 • 2 el Japanse sojasaus
 • 1 el rijstazijn
 • erbij: sriracha chilisaus

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Laat de gyoza vellen ontdooien in de verpakking of onder een vel folie tegen het uitdrogen.
 2. Maak de gyozavulling. Dep de garnalen droog en hak ze zeer fijn. Dit gaat het best in een keukenmachine met enkele korte pulsen. Het moet een soort gehakt worden en geen puree. Je kunt dit ook met een mes doen, maar dat duurt dan wel iets langer.
 3. Doe de fijn gehakte garnalen in een kom en meng er de rest van de ingrediënten door. Bewaar de vulling tot gebruik in de koelkast.
 4. Meng voor de dipsaus de sojasaus en azijn en bewaar deze tot gebruik in de koelkast.
 5. Leg een blad of meerdere borden klaar waar je de gevulde gyoza straks op kunt leggen. Bestrooi het blad met maizena (of bloem) tegen het plakken. Leg 2 tl (15 gram) vulling in het midden van een gyoza deegvel. Maak de rand nat met een klein beetje water en sluit de gyoza. Dit kan op meerdere manieren. De meest eenvoudige manier is om deze gewoon op elkaar te plakken, het belangrijkste is dat de gyoza goed gesloten is. Er zijn zelfs speciale "plastic gyoza makers" te koop waarmee je ze kunt sluiten (te vinden via google). De originele manier voor het sluiten van gyoza is met plooien aan één zijde (zie foto). Je kunt de plooien maken vanuit het midden of vanuit één hoek van de "halve maan". Duw tussen duim en wijsvinger de rand een beetje op tot een kleine plooi ontstaat en druk deze plooi vast op de onderlaag. Ga zo door tot er geen ruimte meer is om te plooien en sluit dan het laatste stuk van de randen op elkaar.
 6. Wanneer alle gyoza gevuld zijn is het tijd om ze te bakken/stomen. Neem hiervoor een koekenpan van 28 cm (mét goed sluitend deksel!). Verhit hierin 1 tl zonnebloem olie. Leg de gyoza in de hete olie. Als het goed is passen er ongeveer 15 in de pan. Bak de gyoza tot de onderkant mooi goudbruin is. Voeg dan 100 ml water toe, zodat de gyoza in een klein bodempje water staan. Pas op voor de spetters en het stoom! Sluit de pan direct af met de deksel en stoom de gyoza gedurende 5 minuten gaar. Haal het deksel daarna pas van de pan en druppel er 1 tl sesamolie over. Indien er nog vocht in de pan is, laat dit dan verdampen tot de gyoza droog gebakken zijn.
 7. Leg de gyoza met de gebakken zijde naar boven op een schaal en serveer ze met de dipsaus erbij en eventueel een beetje Sriracha chilisaus. Eet ze direct wanneer ze nog lekker warm zijn!
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

14 reacties

Rosalie 24 oktober 2018 - 15:09

Het was een leuke samenwerking en de Gyoza was heerlijk!

Antwoord
Louise 24 oktober 2018 - 15:24

Leuk om te horen Rosalie! Ik vond het een inspirerende en leerzame middag!

Antwoord
Jerry 20 februari 2020 - 01:19

Ik ben van plan binnenkort Gyoza te maken en zag jullie deeg recept en deze vulling. Wat ontzettend fijn dat jullie met gewicht werken! Zowel met water als met gember.

Ik kan niet wachten om ze te maken. Ik heb een paar jaar terug in Japan Gyoza gegeten en vervolgens nooit meer zulke lekkere in Nederland kunnen vinden.

Antwoord
Louise 20 februari 2020 - 08:47

Dankjewel voor je compliment! Ik geef de hoeveelheden van mijn ingrediënten vrij precies aan, hierdoor kan ik naar mijn idee het beste uitleggen hoe je de gerechten kun namaken.
Ik heb ook gyoza in Japan gegeten en was er heel enthousiast over! Mijn recept is daarop geïnspireerd. Veel plezier met het recept, ik hoor graag wat je ervan vond.

Antwoord
Peter Valk 5 april 2023 - 21:26

Ik heb alleen naar de foto’s gekeken die Rosalie heeft gemaakt.
Na dat ik die heb bewonderd en tot me heb laten komen ben ik gaan lezen.
Niet alleen de foto’s waren perfect maar de Japanse dumplings zien er op de foto’s beter uit dan ik ze heb proberen te maken.
De smaak was wel heel lekker, dus ik denk dat het iets meer oefenen wordt:-D

Ik ga ze dus zeker vaker maken.

Louise 16 april 2023 - 10:12

Fijn om je enthousiaste reactie op de foto’s en het recept te lezen en dat je ze vaker gaat maken! Oefening baart zeker kunst, maar voor de smaak hoeven ze er zeker niet perfect uit te zien. 🙂

Rianne 24 oktober 2018 - 20:57

Ziet er heerlijk uit! Heb je toevallig ook ideeën voor een vegetarische vulling?

Antwoord
Louise 24 oktober 2018 - 21:25

Ik wil ook een keer een vegetarische variant maken, maar heb het nog niet geprobeerd. Misschien dat een mix van fijngesneden shiitake paddenstoelen, Chinese kool en wortel een idee is. Ik denk dat je de groente dan wel eerst moet bakken met wat Japanse smaakmakers en zorgen dat de mix niet teveel vocht bevat. Voor wat extra vulling zou het toevoegen van fijngehakte tahoe ook nog een optie zijn. Hopelijk kun je hier wat mee. 🙂

Antwoord
Dick van Bruksvoort 27 mei 2021 - 20:18

Graag wil ik iedereen die zelf Gyoza wil maken deze tip niet onthouden.
Ik heb vandaag het deeg gemaakt voor gyoza.
Heb alleen het deeg met een pasta machine uitgerold en daarna uit gestoken met een 10cm ronde steeker, het werkt perfect veel sneller dan een voor een de balletjes uitrollen maar gebruik voldoende maizena zo kan je ze ook makkelijk stapelen zonder dat ze plakken.

Antwoord
Louise 3 juni 2021 - 15:56

Bedankt voor je tip! Mijn pastamachine ligt wegens verbouwing in één van de vele dozen opgeborgen :), maar ik ga dit zeker eens uitproberen in mijn nieuwe keuken en zal dan ook mijn bevindingen in het recept toevoegen.

Antwoord
bob groeneveld 19 oktober 2022 - 12:43

heb ze al meerdere keren gemaakt en mijn vrouw en ik gaan ze vanmiddag weer maken. ze zijn echt verrukkelijk en we gaan deze dam ook heel vaak maken.bedankt voor dit recept

Antwoord
Louise 25 oktober 2022 - 11:34

Wat leuk om te horen dat het recept zo goed in de smaak is gevallen en jullie de gyoza al vaker hebben gemaakt! Bedankt voor de enthousiaste reactie!
Groetjes,
Louise

Antwoord
Geartsje 14 november 2023 - 19:56

Gemaakt met het recept van jou voor het deeg en waren echt errg lekker! Enorm bedankt voor de recepten. Ik ga deze snel weer maken 😃

Antwoord
Louise 15 november 2023 - 10:19

Graag gedaan! Dankjewel voor je enthousiaste reactie, altijd leuk om te horen! 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.