christmas crack

Christmas crack

by Louise

christmas crackBehalve de kersttruffels die ik vorige week maakte heb ik ook nog deze “Christmas crack” gemaakt als snoeperij tijdens de Kerstdagen, om lekker uit te delen. Alhoewel de naam misschien allerlei associaties oproept kan ik jullie geruststellen (of enkelen teleurstellen ☺), deze “crack” heeft namelijk niets met cocaïne te maken. Het is een snack die in Amerika veel wordt gemaakt tijdens de kerstdagen. Maar ik denk dat wanneer je de decoratieve kerststrooisels weglaat of vervangt door andere decoraties, je met deze lekkernij het hele jaar door goed voor de dag kunt komen.

Christmas crack is eigenlijk heel simpel te maken en je hebt er maar 6 eenvoudige basisingrediënten voor nodig. Met als meest verrassende ingrediënt: crackertjes! Je kent ze vast wel, van die vierkante crackertjes (ongeveer 4,5 x 4,5 cm) die per twee aan elkaar vastzitten en die je als toostjes kunt gebruiken. In Amerika heten deze crackertjes saltine of soda crackers. Omdat er op de Nederlandse crackertjes, in tegenstelling tot de Amerikaanse, meestal geen zout zit, heb ik wat zout aan het recept toegevoegd.

De crackertjes worden overgoten met een zelfgemaakte snelle versie van gezouten karamel en worden dan heel kort gebakken in de oven. De karamel nestelt zich in de oven ondertussen helemaal in en om de crackers heen. Hierdoor veranderen deze in een soort krokante karamelkoekjes. Daarna komt er over deze laag ook nog eens een laag pure chocolade. Je kunt je wel voorstellen wat dat allemaal voor lekkers oplevert! Qua smaak doet het mij een beetje denken aan Daim en butterscotch chocolade, maar dan met een knapperig karamelkoekje erbij.

Ik geef toe, het is geen light of gezond recept, maar wel héél erg lekker!! Verslavend lekker zelfs. Dus kijk uit met deze crack, jullie zijn gewaarschuwd!!

christmas crack 3Ik heb voor mijn recept een bakblik van 25 x 37 cm gebruikt. Dit is een handig formaat die ik heel vaak gebruik, zoals bv. ook voor het recept van de chocolade plaatcake, de tiramisu cake rol en de red velvet cake rol. Als je een kleinere hoeveelheid van dit recept wilt maken kun je de hoeveelheden van de ingrediënten halveren en dan bijvoorbeeld een vierkante brownievorm gebruiken van 21-22 cm. Er zijn vele Amerikaanse recepten te vinden voor deze Christmas crack, ik heb oa. dit recept als inspiratie gebruikt.

Ingrediënten:

 • 35-40 crackertjes
 • 220 g roomboter
 • 220 g lichtbruine basterdsuiker
 • 1 tl vanille extract
 • 1/2 tl zout
 • 330 g pure chocolade (50-70 % cacao*), in stukjes gehakt van 1 cm
 • strooisel of noten ter decoratie (optioneel)

* Ik heb hiervoor chocolade met 50% cacao gebruikt, maar hou je van een meer pure chocolade dan zou 70% ook kunnen. Ik zou geen melkchocolade gebruiken hiervoor, omdat dat in combinatie met de karamel te zoet wordt.

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht). Bekleed de bakvorm met aluminiumfolie en smeer dit in met een beetje olie. Leg de crackertjes naast elkaar op de bodem en vul de hele bodem hiermee.
 2. Smelt de boter en suiker in een pannetje en roer tot de boter en suiker goed gemengd zijn. Laat het mengsel daarna nog 3 minuten zachtjes pruttelen tot je een honingkleurige stroperige massa hebt (zie foto’s hierboven). Zet het vuur uit en meng dan vanille en zout erdoor. Schenk de karamel daarna uit over de crackertjes en verdeel alles goed.
 3. Doe het bakblik in de oven en laat het 12 minuten bakken. Haal het daarna uit de oven en laat het 2 minuten rusten. Strooi dan de chocolade erover en laat het weer 2 minuten rusten zodat de chocolade kan smelten*. Smeer daarna de gesmolten chocolade uit met een paletmes of spatel over de karamel. Als het niet helemaal lukt om de chocolade glad te strijken, maak dan een paar korte schudbewegingen met de bakvorm over het aanrecht. Tik ook het blik een paar keer voorzichtig op het aanrecht om de eventuele luchtbelletjes in de chocolade te laten ontsnappen.
 4. Strooi nu de noten of gekleurde strooisel erover en laat het dan helemaal afkoelen.
 5. Leg het blik dan nog 2 uur in de koelkast zodat het helemaal kan uitharden. Daarna kun je de Christmas crack in stukjes breken of snijden met een scherp mes. Als je het langer wilt bewaren, bewaar de Christmas crack dan in een luchtdichte trommel in de koelkast zodat er geen vocht bij kan komen. Anders verliest het zijn knapperigheid en wordt de karamel plakkerig en taai.

*Tip: als de chocolade niet helemaal wil smelten doe het bakblik dan 1-2 minuten terug in de uitgeschakelde en iets afgekoelde oven.

christmas crack staand

Alhoewel ik vrijwel alle foto’s voor KeukenAtelier zelf maak, gaan dit keer de credits voor deze mooie foto’s naar mijn dochter. Dankjewel Sophie ♡ !!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

11 reacties

Andrea 24 december 2019 - 16:51

Lieve Louise, ik heb deze Christmas crack zojuist gemaakt en MY GOODIE dat gaat lekker worden! Kan ook haast niet anders met boter, én suiker én chocolade. Heel benieuwd naar de crunch. Dankjewel voor je leuke (en makkelijke) recept!

Antwoord
Louise 24 december 2019 - 18:21

Hi lieve Annie, ik hoop dat je inmiddels je crunchy Christmas crack uit de koelkast hebt kunnen halen…
Fijne Kerstdagen en op naar een goed 2020!
Groetjes, Louise xx

Antwoord
Anne 21 december 2021 - 22:43

Hoi Louise,
Vol enthousiasme heb ik jouw recept gemaakt, maar helaas is mijn caramel donker en hard geworden (en ook niet zo heel lekker). Enig idee wat ik verkeerd heb gedaan? Hoe krijg ik die lichtere, iets zachtere caramel? Groetjes Anne

Antwoord
Louise 22 december 2021 - 13:19

Wat jammer dat het niet is gelukt. Zo te horen is de karamel te heet geworden en daardoor te donker. Daardoor kan hij bitter worden. Hij moet 3 minuutjes zachtjes pruttelen. Daarna krijgt de karamel in de oven de juiste textuur. Hopelijk gaat het de volgende keer helemaal goed. Groetjes, Louise

Antwoord
Caroline 23 december 2021 - 20:55

Hi Louise, door t enthousiasme van Eefsfood ook deze Christmas crack gemaakt en hij is idd goddelijk! Alleen….was er wat karamel onder de aluminiumfolie gekomen waardoor ik een deel weg heb moeten gooien omdat ik de aluminiumfolie er niet vanaf kon halen. Heb je tips daarvoor? Of zal bakpapier handiger zijn? Groetjes Caroline

Antwoord
Louise 24 december 2021 - 09:30

Hi Caroline,
Het invetten van het aluminiumfolie helpt dat het goed blijft liggen op de bakvorm en dat de karamel er ook makkelijk vanaf komt. Dat er toch karamel onder het folie is gelekt komt misschien omdat er een scheurtje in het folie zat of dat de stukken folie elkaar niet goed overlapten. Karamelresten krijg je vaak goed weg door kokend water te laten inweken, dan smelt de karamel weer langzaam en lost op in het water. Hopelijk helpt dit en anders kun je misschien op internet nog meer tips vinden.
Groetjes, Louise

Antwoord
Ellen 25 november 2022 - 21:03

Hi! Na meerdere experimenten blijf ik zitten mijn hetzelfde probleem: de boter en suiker scheiden van elkaar. Ik heb gelet op het vuur echt zacht zetten en niet meer roeren nadat de boter gesmolten was en de eerste bubbeltjes verschenen. Tips?

Antwoord
Fenja 24 december 2023 - 09:03

Wat een heerlijk recept! Via Instagram EefsFood kwam ik op jouw site terecht en heb het direct gemaakt. Heerlijk! Bedankt voor het delen 🙂 Fijne feestdagen, creatieve groet Fenja (@studiofoek)

Antwoord
Louise 28 december 2023 - 13:12

Hallo Fenja,
Wat leuk om te horen! Een fijne jaarwisseling en een goed en creatief 2024 gewenst! 🙂 Groetjes, Louise

Antwoord
Jela 17 april 2024 - 18:30

Hoi Louise, de smaak was fantastisch, maar helaas is mijn karamel zacht gebleven… Dus nix crack bij het bijten. Misschien was mijn laag te dik (2 brownie vormen) of kan het zijn dat ik de karamel niet lang genoeg hebben laten pruttelen of bakken in de oven? Groetjes van Jela

Antwoord
Louise 3 mei 2024 - 15:33

Hi Jela,
Wat jammer dat het een no crack editie is geworden! 😉 Ik denk niet dat het aan de dikte ligt, 2 brownie vormen samen heeft ongeveer hetzelfde oppervlak als die van de grote bakvorm. Wellicht dat het inderdaad aan de karamel ligt. Hopelijk gaat het de volgende keer beter. Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.