luxe stoofperenijs

Luxe stoofperenijs

by Louise

luxe stoofperenijsIjs en winter horen bij elkaar, net zoals zomer en strand. Maar het soort ijs waar ik het vandaag over wil hebben zullen jullie in eerste instantie misschien niet met winter associëren. Ik kan het me helemaal voorstellen, maar dit stoofperenijs is toch zo winters als het maar zijn kan. Wij hebben het zelfs met de Kerst als dessert gegeten en het was zó heerlijk, je zou bijna kunnen zeggen: hartverwarmend.

Wat het zo winters maakt zijn de specerijen die gebruikt worden om de peren mee te kruiden. Kaneel, vanille, steranijs, kruidnagel en gember. Allemaal winterse smaakmakers die van deze peren een spannend geheel maken. En het feit dat deze peren niet alleen in specerijen, maar ook nog eens in een royaal bad van muskaatwijn mogen pruttelen maakt dat ze zich wat mij betreft echte luxe stoofperen mogen noemen.

Nadat de peren langzaam zijn gegaard en de wijn eenmaal is ingekookt tot een vloeibare gouden siroop, mogen ze rustig bijkomen zodat alle smaken goed op elkaar kunnen inwerken. Maar na 24 uur is het dan toch echt tijd om er in gezelschap van wat room een heerlijk winters ijs van te draaien. Dit ijs heeft eigenlijk geen extra’s nodig, het enige wat ik erbij serveer is  een klein beetje compote van wat achtergehouden stoofperen.luxe stoofperenijs 4Ingrediënten (voor ongeveer 10 bollen ijs):

Als je geen ijsmachine hebt kun je het ook handmatig tot ijs bereiden, zie de tip*

 • 4 grote Comice peren (850 g geschild gewicht)
 • 200 g suiker (als de wijn erg zoet is, kun je misschien minder suiker gebruiken)
 • 2 el honing
 • 1 vanillestokje
 • 1 kaneelstokje
 • 3 plakjes gember van 1/2 cm
 • 1 steranijs
 • 3 kruidnagelen
 • 500 g muskaatwijn (of andere smaakvolle zoete witte wijn)
 • 2,5 el maizena (15 g)
 • 50 g muskaatwijn
 • 350 g slagroom

Bereiding:

 1. Schil de peren, snijd ze elk in 4 parten en verwijder de klokhuizen. Doe de peren in een pan (20 cm diameter) met 500 ml muskaatwijn, honing, suiker en specerijen. Snijd het vanillestokje eerst open en schraap het merg eruit en doe deze gezamelijk in de samen. Breng het geheel aan de kook en laat het 30 – 40 min koken op een laag vuur pruttelen (zonder deksel) tot het vocht is gereduceerd tot minder dan de helft en enigszins stroperig is geworden.
 2. Roer de maizena los met 50 g muskaatwijn en voeg dit al roerend toe aan de peren. Laat het sap binden en haal dan de pan van het vuur. Laat het afkoelen en bewaar de peren daarna met specerijen en al een nacht in de koelkast, maar 24 uur is eigenlijk nog beter voor de smaak.
 3. Verwijder de volgende dag de specerijen. Haal 4 partjes peer eruit, deze snijd ze in stukjes en serveer deze bij het ijs. Pureer de rest van de peren met al het vocht in een blender of met een staafmixer. Voeg dan de slagroom toe en meng het goed. Doe het mengsel in de ijsmachine en maak er volgens de gebruiksaanwijzing ijs van, of maak er handmatig ijs van (zie tip*). Dit ijs is uit de  vriezer direct te gebruiken, het is dan zacht genoeg om er mooie bollen van te scheppen.

Tip*: doe het peren-roommengsel in een platte afsluitbare plastic container. Bewaar deze in de vriezer en roer het ijsmengsel in de eerste 2-3 uur elke 30 minuten goed door. Dit zorgt ervoor dat de grote ijskristallen worden losgemaakt, waardoor het ijs luchtiger wordt en niet als een solide blok ijs bevriest. Als na 2-3 uur het ijs veranderd is een zachte smeuïge ijsmassa, laat het dan verder met rust in de vriezer gedurende 1 nacht zodat het nog beter kan bevriezen.

Serveer tip: toen ik dit ijs voor het kerstdiner maakte heb ik nog decoratieve en lekker krokante sterretjes gebakken om erbij te serveren. Neem hiervoor 2-3 plakjes bladerdeeg (10×10 cm) en steek hier meerdere sterretjes of andere figuurtjes uit, net zoveel als je wilt. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en smeer ze in met los geklopt ei. Bestooi ze dan royaal met een mengsel van suiker en wat speculaaskruiden (kaneel kan eventueel ook) en bak ze in de oven op 200°C (hetelucht) tot ze bruin en krokant zijn. Serveer de  afgekoelde sterretjes op het ijs. De speculaaskruiden komen overeen met de gebruikte specerijen in de peren, dus het combineert perfect!

luxe stoofperenijs 3Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.