Sinterklaas taart | KeukenAtelier

Sinterklaastaart met sinaasappelbavarois

by Louise

Sinterklaas taart | KeukenAtelierVoordat ik het één en ander ga vertellen over deze Sinterklaastaart, wil ik jullie allereerst bedanken voor de aardige reacties en lieve beterschapswensen! Ik heb helaas nog niet iedereen persoonlijk kunnen bedanken, maar hopelijk lukt dat nu via deze weg alsnog. Mijn herstel gaat voorspoedig en zoals jullie hier kunnen zien ben ik ook weer aan het bakken geslagen. Ik doe het nog wel rustig aan, ondanks dat je dat misschien niet zou zeggen als je deze uitbundige feesttaart ziet.

Het verhaal achter de totstandkoming van deze Sinterklaastaart, is echter heel relaxed en overzichtelijk. Ik heb de bereiding van deze taart namelijk verdeeld over drie dagen: op dag 1 heb ik de cake gebakken, op dag 2 heb ik hem gevuld en op dag 3 heb ik hem versierd en gefotografeerd. Natuurlijk is het voor jullie niet strikt noodzakelijk om dit schema te volgen, maar als tijdgebrek aan de orde is, is deze manier zeker een praktische oplossing. Je kunt de taart echter prima in één dag bereiden, want zo ingewikkeld is het allemaal niet. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat er in het hele proces hier en daar een wachttijd is vereist (baktijd, afkoelen, opstijven etc).

Ondanks dat ik de afgelopen periode fysiek minder actief kon en mocht zijn, is het denkwerk onverminderd doorgegaan. Liggend op de bank heb ik allerlei lekkere recepten “uitgedokterd”, waaronder deze feestelijke Sinterklaastaart. Het is een heerlijke taart met als basis een luchtige speculaascake zonder boter (biscuit). Als tegenhanger van deze kruidige cake, heb ik een frisse vulling bedacht in de vorm van een luchtige sinaasappelbavarois en een fruitige abrikozenjam. Hierdoor is de taart licht van smaak en zeker niet machtig. Aangezien de decembermaand al genoeg zoetigheden en smaak-spektakels voor ons in petto heeft, vind ik deze taart een welkom alternatief. Voor degenen die niet zo’n fan zijn van speculaaskruiden, kun je deze taart heel simpel aanpassen. Ook kun je deze taart prima op een ander moment dan in de Sinterklaastijd serveren. Met slechts een kleine aanpassing is deze taart zó omgebouwd tot een heerlijke wintertaart, of zelfs een Kersttaart. Aan het eind van het recept heb ik hiervoor enkele tips voor jullie.

Voor andere Sinterklaas traktaties kun je hier kijken. Voor hartige Sinterklaasavonden is dit saucijzenbrood XL misschien een goed idee.

Ingrediënten (voor een springvorm van 24 cm, voor 10 – 12 personen)

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Ingrediënten voor de cake (biscuit):

 • 5 eieren (L)
 • 125 suiker
 • schil van ½ (biologische) sinaasappel
 • 1 zakje vanillesuiker
 • snufje zout
 • 2 tl koek- of speculaaskruiden
 • 125 g patentbloem
 • 15 g maizena

Bereiding cake (biscuit):

 1. Verwarm de oven voor op 180°C (conventionele oven). Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Klop met een mixer op de hoogste snelheid de eieren, (vanille)suiker, zout, sinaasappelrasp in een grote kom (het volume neemt enorm toe!) gedurende 5 minuten au bain marie*.  Zet de kom daarna op het aanrecht en klop dan nog 5 minuten op een iets lagere snelheid.
 2. Zeef de bloem, maizena en koekkruiden boven een A4 papiertje en voeg dit in 3 etappes toe aan het luchtige eimengsel. Spatel de bloem er telkens voorzichtig door tot alles is gemengd. Schenk het beslag over in de springvorm en bak de cake gedurende ca. 30 minuten in het midden van de oven (het liefst op een rooster). Controleer of de cake gaar is met een satéprikker en haal hem dan uit de oven.
 3. Verwijder de rand van de springvorm voorzichtig en laat de cake helemaal afkoelen. Snijd dan de cake horizontaal in 3 plakken (zie tips). Bewaar de cake in de koelkast tot je hem gaat vullen.

*au bain marie: plaats de kom in een pan heet water op het vuur. Zorg dat de onderkant zweeft boven het waterniveau, dus niet het water raakt. Alleen de hete stoom is hiervoor nodig. Het water moet niet koken, maar wel stomend heet blijven. Deze procedure zorgt er niet alleen voor dat je een luchtig eimengsel krijgt, maar ook een stabieler eimengsel waardoor hij zijn luchtigheid beter behoudt tijdens het mengen met de bloem.

Ingrediënten voor de sinaasappelbavarois:

 • 200 g sinaasappelsap (3-4 sinaasappelen)
 • sap van ½ (biologische) citroen
 • 5 g gelatine (3 blaadjes)
 • 60 g suiker (bij zure sinaasappels eventueel meer suiker naar smaak)
 • 200 g slagroom, lobbig geklopt
 1. Week de blaadjes gelatine 5 minuten in water (leg ze één voor één in het water zodat er water tussen de blaadjes komt). Doe sinaasappel- en citroensap bij elkaar en los de suiker hierin op.
 2. Verhit de helft van het sap samen met de uitgeknepen gelatine blaadjes in een pannetje of magnetron en roer tot de gelatine is opgelost (laat de vloeistof niet koken, dan gaat de werking van de gelatine verloren!). Meng dit gelatinemengsel met de andere helft van het sap en laat dit mengsel 30 minuten afkoelen in de koelkast.
 3. Klop de slagroom lobbig en meng het met het sinaasappelmengsel. Laat dit vervolgens 1-2 uur in koelkast helemaal opstijven in een ondiepe schaal.

Ingrediënten voor de overige vulling en decoratie:

 • 100 g abrikozenjam
 • 400 g ijskoude slagroom (minimaal 35% vet)
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 30 g suiker
 • kruidnootjes, partjes (verse) mandarijnen, Sinterklaas chocolade, sprinkles etc.

Sinterklaastaart opbouwen:

 1. Leg de onderste plak van de taart op een serveerschaal (zie tips). Verdeel de bavarois op deze plak, doe dit door met een eetlepel de bavarois hierop te scheppen. Plaats de hoopjes tegen elkaar aan, maar laat 1 cm rondom vrij aan de randen. Strijk de bavarois glad met een (palet)mes en leg de tweede plak er bovenop.
 2. Besmeer deze plak met de abrikozenjam. Dek de taart af met de derde plak cake en laat hem gedurende minimaal 1 uur afkoelen in koelkast.
 3. Meng de koude (belangrijk!) slagroom met de (vanille)suiker en klop deze stijf. Bestrijk de taart bovenop en aan de zijkanten met een laagje slagroom. Doe de rest van de slagroom in een spuitzak en decoreer de taart met toefjes slagroom. Decoreer daarna de taart met ingrediënten naar keuze, of bewaar hem in de koelkast en decoreer hem kort voor het serveren. Houd er rekening mee dat de kruidnootjes na één dag zacht worden wanneer je ze op de slagroom legt.

Tips:

 • Snijd de cake met een taartzaag of een lang kartelmes (bv. broodmes) in drie plakken. Als de cake iets minder hoog is uitgevallen en in drieën snijden te lastig wordt, snijd hem dan in twee plakken. Doe de bavarois dan op onderste laag en smeer de jam dan aan de onderkant van de bovenste plak.
 • Ik vind het makkelijk om de cake eerst op een taartkarton te leggen. Hierdoor hoeft hij niet met taartplateau en al in de koelkast, maar kun je hem daarna nog wel makkelijk op een taartschaal schuiven. Je kunt deze taartkartonnen in bakwinkels kopen, maar je kunt ook een stevig karton bekleden met aluminiumfolie.
 • Je kunt de cake een dag van tevoren maken. Snijd hem door en bewaar hem afgedekt  in de koelkast. Je kunt de cake ook prima invriezen. Leg dan wel folie tussen de lagen. Laat de cake een dag voordat je hem gaat vullen, ontdooien in de koelkast.
 • variaties: indien je geen liefhebber bent van speculaaskruiden, laat ze dan gewoon weg en vervang de kruidnoten aan de zijkant van de taart door een randje geroosterde geschaafde amandelen of gehakte pistachenoten. Vervang de Sinterklaas chocolade door bv. Kerstchocolade of gesuikerde cranberries. In plaats van abrikozenjam is cranberry jam ook een goed alternatief wanneer je een winter- of Kersttaart wilt maken.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Sinterklaas taart stukje | KeukenAtelier

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.