Cinnamon Rolls (kaneelbroodjes)

by Louise

cinnamon rolls 1Er wordt vaak gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Is het dan geen goed idee (of excuus) om van deze belangrijke gebeurtenis af en toe een feestje te maken? Nou, met deze cinnamon rolls is dat geen probleem! Bovendien hoef je ze ‘s ochtends alleen nog maar in in de oven te schuiven en na het bakken eventueel van een beetje glazuur te voorzien. De avond of middag van tevoren kun je deze cinnamon rolls namelijk al helemaal voorbereiden en terwijl je ligt te slapen rijzen de broodjes geduldig in de koelkast tot luchtige kussentjes. Nadat ze eenmaal zijn gebakken verandert de vulling in een smeuïge karamel met knapperige nootjes. Goede Mmm-morgen!!

foto1compr

Ingrediënten:

voor het deeg:

 • 60 g zachte boter
 • 50 g suiker
 • 1 zakje vanillesuiker of ½ tl vanille extract
 •  ½ tl zout
 • 1 ei (L)
 • 120 g melk, lauwwarm
 • 330 g patentbloem
 • 7 g instant gist (1 zakje)

voor de vulling:

 • 100 g lichtbruine basterdsuiker
 • 1 el kaneel
 • 50 g gehakte pecannoten
 • 45 g zachte boter

voor het glazuur:

 • 50 g poedersuiker
 • 2½ tl melk
 • ¼ tl vanille extract

De gebruikte tl (theelepel) en el (eetlepel) zijn respectievelijk 5 en 15ml, hiervoor gebruik ik altijd keukenmaatschepjes.

Bereiding:

 1. Klop de melk, ei en zout in een kommetje en giet dit bij de bloem, vanillesuiker, suiker en gist. Meng het gedurende een paar minuten en voeg dan zachte boter toe. Kneed dit alles in 10 min tot een glanzend en soepel elastisch deeg. Je kunt dit met de hand of met een keukenmachine doen. Wanhoop niet als het deeg in het begin een onsamenhangend plakkerig geheel is en kom vooral niet in de verleiding om er meer bloem bij te doen. Heb geduld, want als je langer door kneedt wordt het vanzelf een mooi elastisch deeg.
 2. Laat het deeg op kamertemperatuur afgedekt rijzen in een ingevette kom gedurende 1-1½ uur. Laat ondertussen de 45 g boter zacht worden en meng de suiker en kaneel in apart een kommetje. Als het deeg na de rijstijd in volume is verdubbeld kneed je het nog even, zodat de lucht eruit kan. Rol het deeg dan uit tot een rechthoek van ongeveer 25 x 35 cm. Als het deeg plakt op je aanrecht of deegroller, vet deze dan in met een beetje zonnebloemolie. Smeer de zachte boter over het deeg, maar laat 2 cm vrij aan één van de lange zijdes. Strooi de kaneelsuiker en gehakte pecannoten over de boter en druk de noten iets aan.foto2
 3. Rol het deeg op vanaf lange zijde en druk de naad goed dicht. Verdeel de rol in 12 stukken en snijd ze met een scherp mes in stukken. Nog makkelijker is het om de stukken deeg met een stuk nylondraad of flosdraad te snijden (zie foto boven). Leg de stukken deeg op hun platte kant in een goed beboterde vorm van 24-28 cm diameter. Zet de vorm afgedekt in de koelkast tot de volgende ochtend (wil je de broodjes echter vandaag bakken, laat ze dan nu nog 30 min op kamertemperatuur rijzen voordat je ze bakt).
 4. Haal de bakvorm de volgende ochtend uit de koelkast en laat ze in ongeveer 75 minuten op het aanrecht op kamertemperatuur komen. Bak ze dan in een voorverwarmde oven op 180°C (boven- en onderwarmte) gedurende 25-30 minuten (als ze te donker dreigen te worden dek ze dan af met aluminiumfolie).
 5. Haal de broodjes uit de oven en laat ze iets afkoelen voor je het glazuur aanbrengt. Roer alle ingrediënten voor het glazuur tot een dikke vloeibare pasta die nog net van je lepel loopt en druppel het glazuur dan over de broodjes. Laat het een paar minuten uitharden en je kunt gaan genieten van je warme verse cinnamon rolls!

cinnamon rolls 2Tip: je kunt de “rolls” ook elk afzonderlijk in een muffinvorm bakken, bedenk dan wel dat de baktijd iets korter is.

Tip: als je een lage bakvorm gebruikt, leg dan een vel aluminiumfolie eronder, zodat eventueel lekkende karamel niet op de bodem van je oven aanbakt. Dat scheelt een hoop stank en schoonmaakwerk (ik spreek helaas uit ervaring).

Tip: als je de broodjes wilt invriezen, wacht dan met het aanbrengen van glazuur tot je ze na het ontdooien weer even in de oven hebt opgewarmd, dan blijven ze het mooist en lekkerst.cinnamon rolls 3Veel plezier en eet smakelijk!

Het recept voor mijn kerstboombrood is gebaseerd op deze cinnamon rolls. Ben je benieuwd naar het recept én het verhaal hoe ik met dit kerstbrood de hoofdprijs heb gewonnen en zelfs op TV ben geweest? Kijk dan hier

IMGP3715 compr

 

Andere recept ideeën

7 reacties

Caroline Brouwer 22 april 2015 - 06:52

Héérlijk! Ik kan ze hier thuis geen groter plezier doen dan kaneelbroodjes te maken. Heb ze met de Pasen nog gemaakt. Volgende keer ga ik ze ook eens maken met pecannoten er tussen!

Antwoord
KeukenAtelier 22 april 2015 - 07:17

Goed idee Caroline, de pecannoten geven er net een extra dimensie aan in smaak en bite! Veel plezier, ze zullen thuis weer smullen?.

Antwoord
Emma 22 april 2015 - 15:15

Wauw, ze zijn erg goed gelukt! Prachtig!!

Antwoord
KeukenAtelier 22 april 2015 - 17:38

Dank je Emma! Ik weet zeker dat het jou ook zal lukken?.

Antwoord
Rianne 26 april 2015 - 09:24

Dit was de eerste keer dat ik zelf broodjes heb gebakken en ze zijn echt super lekker geworden! Super recept! 🙂

Antwoord
KeukenAtelier 26 april 2015 - 10:35

Leuk Rianne! Ze zagen er op je foto ook zeer geslaagd uit. Over geslaagd gesproken; veel succes?met de voorbereidingen voor je examen????!!

Antwoord
Susie 18 april 2018 - 16:17

Hallo
Ik heb cinnabon rol gekocht en wil hem bewaren om hem 2 dagen later op te eten met mijn visite. Het glazuur zit er al op, kan ik het nog bewaren in de koelkast?

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.