geroosterde spruitjes 2

Geroosterde spruitjes en zoete aardappel

by Louise

geroosterde spruitjes met zoete aardappel

Als je me vraagt welk seizoen mijn voorkeur heeft dan hoef ik daar niet lang over na te denken: de lente! De natuur die staat te popelen om tot bloei te komen en de zon die in alle bescheidenheid de boel weer opfleurt. Maar als je me nu vraagt welk seizoen qua eten  mijn voorkeur heeft, dan is mijn keuze niet zo snel gemaakt. Ik vind namelijk de afwisseling in het aanbod aan groenten wel prettig. Zo kun je mij in de winter erg blij maken met stamppotten, knolgewassen en koolsoorten zoals erwtensoep, hutspot en rode kool Met deze winterse schotel van geroosterde spruitjes en zoete aardappel komt daar een nieuw gerecht bij.

 geroosterde spruitjes uit de oven

Geroosterde spruitjes smaken zoeter en spannender

Dit groene mini kooltje, is de kleinste spruit van de kolenfamilie. Als kind was ik er niet zo’n fan van, maar nu vind ik ze heerlijk. Ik denk dat ik daarin niet de enige ben. Het is echt een groente waaraan je moet wennen. Maar ik denk dat als je kinderen (of volwassenen die ze nog steeds niet lusten) kennis laat maken met geroosterde spruitjes, er meer enthousiastelingen te vinden zullen zijn. Het roosteren van de spruitjes zorgt er namelijk voor dat de soms wat muffe spruit veranderd in een zoeter en spannender kooltje. En als je een keer de kans krijgt om paarse spruitjes te kopen, dan moet je deze zeker proberen! Deze smaken van zichzelf al wat zoeter en een beetje nootachtig.

Najaarsschotel met geroosterde spruitjes

Specerijen, noten, cranberry’s en een frisse citroendressing

Met geroosterde spruitjes als uitgangspunt bedacht ik een lekkere winters gerecht die je vrijwel helemaal in de oven kunt bereiden. In combinatie met specerijen, noten, cranberry’s en een frisse honing-citroendressing is het een heerlijk gerecht geworden. Je kunt dit zowel warm als op kamertemperatuur eten en zowel als hoofd- of  als bijgerecht. Bovendien is deze winterschotel ook prima vegetarisch te bereiden, hiervoor geef ik je in het recept enkele tips. Ik  geniet nog even van deze seizoensgroente zolang het nog kan en hopelijk jullie ook.

Het bord is van Bordenenzo uit de Plato lijn.

 Veel plezier en eet smakelijk!

Najaarsschotel met geroosterde spruitjes en zoete aardappel

Personen: 4 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 750 g (paarse) spuitjes
 • zwarte peper en zout
 • 4 el olijfolie
 • 1 tl kerriepoeder
 • 600 g zoete aardappel
 • 1/4 tl chilipoeder
 • 1/2 tl kaneelpoeder
 • 1/2 tl komijnpoeder
 • 125 g ontbijtspek* in plakjes
 • 50 g gedroogde cranberry's**
 • 50 g walnoten, in grove stukjes gehakt (hazelnoten, pistachenoten,  pecannoten of tamme kastanjes kan ook)
 • 200 g sjalotten, in dunne halve ringen gesneden
 • eventueel een handje rucola, wat peterselie of koriander kan ook

Vegetarische tip*: vervang walnoten door gerookte amandelen en voeg in plaats van geroosterd ontbijtspek, wat verkruimelde blauwe kaas, feta of geitenkaas toe (doe dit pas vlak voor het serveren anders smelt de kaas).

Variatie tip**: in plaats van gedroogde cranberry's kun je ook seizoensfruit gebruiken zoals stukjes peer (bedruppel die wel even met citroensap tegen het verkleuren) of partjes gebakken appel. Bak de appelpartjes dan in een beetje boter met eventueel wat honing tot ze gekarameliseerd en zacht zijn. Een Elstar appel is hier bijvoorbeeld geschikt voor. Een combinatie van gedroogde cranberry's met verse granaatappelpitjes is ook erg fris en verrassend!

Voor de honing-mosterddressing:

 • 2 tl honing
 • 2 tl Dijon mosterd
 • 2 el citroensap (ongeveer 1/2 citroen)
 • 2 el olijfolie
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • zwarte peper naar smaak

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht). Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Doe ze in een grote kom met 1/4 tl zout, 1 tl kerrie, 1,5 el olijfolie en zwarte peper naar smaak. Hussel het goed om en leg ze op een bakplaat die is bekleed met bakpapier.
 2. Schil de zoete aardappel en snijd er plakken van (1,5 cm dik). Snijd de plakken in parten die ongeveer de grootte van een heel spruitje hebben. Doe ze in dezelfde kom als die van de spruitjes en voeg nu toe: 1/4 tl zout, zwarte peper naar smaak, 1,5 el olijfolie, 1/4 tl chilipoeder, 1/2 tl komijnpoeder en 1/2 tl kaneel. Hussel het goed om en doe ze bij de spruitjes op de bakplaat. Spreid het uit over de bakplaat, zodat de groente in een enkele laag ligt. De bakplaat in een gemiddelde oven is hier groot genoeg voor. Halveer bij een kleinere oven desnoods het recept.
 3. Rooster de spruitjes en zoete aardappel in de oven gedurende 40 minuten en keer ze halverwege.
 4. Bak ondertussen de sjalotten in 1 el olijfolie bruin en krokant. Dit duurt ongeveer 10 minuten (begin op laag vuur tot ze zacht zijn en draai dan het vuur iets hoger om ze bruin te bakken).
 5. Leg 15 minuten voor het einde van de baktijd van de spruitjes en aardappel, de plakken ontbijtspek over de groente en bak deze mee. De noten kunnen in de laatste 5 minuten mee geroosterd worden.
 6. Breek, knip of snijd de knapperige ontbijtspek in grove stukken.
 7. Maak de dressing door alle ingrediënten hiervoor goed te mengen (of schud het in een lege jampot).
 8. Meng nu de cranberry's en sjalotten met de geroosterde groente, noten en spek op de bakplaat. Voeg de dressing toe  en eventueel nog een beetje rucola en hussel het nog even door. Serveer de winterschotel warm of op kamertemperatuur.

Opmerkingen

Serveer tip: Je kunt de geroosterde winterschotel eventueel al wat eerder maken en dan op het laatst nog even opwarmen in de oven. Doe de dressing en de rucola er dan wel pas na het opwarmen bij.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

10 reacties

Hilde 2 maart 2017 - 20:38

Beste,
Dit gerecht was heeel lekker ! Omdat ik geen spek in huis had heb ik Italiaanse Alpenham gebruikt en ook een beetje geitenkaas en enkele gewone aardappeltjes erbij. Heerlijk ! Ik kan geen foto opsturen omdat ik niet op facebook ben.
Bedankt voor dit recept.
met smakelijke groeten,
Hilde

Antwoord
Louise 2 maart 2017 - 21:19

Wat leuk om te horendat je het lekker vond Hilde! En het is inderdaad een recept waar je allerlei variaties mee kunt maken. Bedankt voor je reactie! Groetjes, Louise

Antwoord
Rianne 6 maart 2017 - 21:05

Hoi Louise,
kan je dit recept ook op een andere manier dan in de oven bereiden? Mijn oven is helaas niet erg groot, en heeft niet echt een bakplaat. Dingen zoals de lasagne met vis (die erg lekker was!) lukken nog wel, maar hier heb ik mijn twijfels bij.
Groetjes,
Rianne

Antwoord
Louise 6 maart 2017 - 22:27

Hoi Rianne,
Wat leuk dat je al zoveel recepten van mijn site hebt gemaakt! Het zou mooi zijn als je deze ook kunt maken. Het roosteren in de oven zou je misschien kunnen vervangen door bakken in een pan, maar daar heb ik geen ervaring mee. En het roosteren geeft wel een betere smaak in dit recept, mn bij de spruitjes. Ik denk dat je de spruitjes misschien wel even moet voorkoken, anders krijg je ze niet goed gaar in de pan. Kijk ook uit wanneer je alles gaat bakken in een pan dat de specerijen niet aanbranden, dan worden ze bitter.
Wat misschien beter is, is om de spruitjes en de aardappelen apart te roosteren in de oven in twee ovenschalen. Het duurt dan wel twee keer zo lang, maar dan heb je wel het optimale resultaat! Probeeer het anders eerst met de helft van het recept, dan past het misschien wel in één ovenschaal in je oven.
Ik ben benieuwd hoe je het gaat oplossen, ik hoor het graag!
Groetjes, Louise

Antwoord
Mieke Zijlstra 30 september 2017 - 17:39

Ziet er zo heerlijk uit, kan niet wachten tot morgen om het te maken! Heb alles al in huis gehaald!! En nu kijken of de kids het ook lusten! Anders hebben ze pech! Wij gaan zeker smullen!
Zal een foto sturen!

Antwoord
Louise 30 september 2017 - 17:45

Wat leuk om te horen Mieke! Wij vinden deze combinatie erg lekker, dus ik ga binnenkort ook weer eens spruitjes halen. Veel plezier morgen! Groetjes, Louise

Antwoord
eveline 5 november 2017 - 16:43

Heb het laatst gemaakt en was heerlijk, echt een keer iets anders. En die zoete aardappel op deze manier gekruid is super lekker!

Antwoord
Louise 6 november 2017 - 12:51

Dankjewel voor je leuke reactie Eveline! Leuk dat je het recept hebt gemaakt en dat het in de smaak is gevallen. Groetjes, Louise

Antwoord
Caro 18 februari 2023 - 18:15

Echt super lekker, bedankt!

Antwoord
Louise 25 maart 2023 - 12:13

Dankjewel Caro, erg goed om te horen!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.