Chocolademousse taart met choco crumbles

by Louise

Het is even geleden dat ik een zoet bakrecept heb gedeeld, maar ik vermoed dat deze bijzondere chocolademousse taart het gemis dubbel en dwars goedmaakt. Ik heb deze chocolademousse taart bedacht als een soort variant op deze chocolade plaatcake. Deze plaatcake is tot nu toe één van de best bekeken zoete recepten op mijn site. Ik ben benieuwd of deze chocolademousse taart de  nieuwe hit gaat worden, dat zou zomaar eens kunnen…Chocolademousse taart met choco crumbles KeukenAtelier

Een chocolademousse taart met drie verschillende texturen

Deze chocolademousse taart is opgebouwd uit drie componenten: een smeuïge chocolade cake, fluweelzachte chocolademousse en knisperend krokante choco crumbles. De combinatie van deze drie verschillende chocolade texturen is niet alleen verrassend maar ook heel erg lekker! De 3 onderdelen van de taart zijn erg makkelijk te maken, maar kun je eventueel ook over 2 dagen verdelen Onderaan kun mijn tips hierover lezen, net als enkele tips voor variaties.

Chocolademousse gemaakt van 2 ingrediënten

De chocolademousse is gemaakt van slechts 2 ingrediënten: slagroom en chocolade. Er zit dus geen ei of gelatine in en zou je ook kunnen omschrijven als een luchtige ganache. Als je de beschrijving in het recept volgt en een mixer tot je beschikking hebt, kan deze chocolademousse eigenlijk niet mislukken. Je kunt deze mousse natuurlijk ook gebruiken voor andere desserts, eventueel geserveerd met wat rood fruit.

Chocoladecake en choco crumbles zonder boter

Zoals ik wel vaker doe in mijn zoete recepten, heb ik de boter ook dit keer vervangen door olie. Zowel voor de cake als de kruimels. Dit heeft als voordeel dat het makkelijk in het gebruik is; je schenkt de olie direct in de beslagkom en kunt het moeiteloos mengen. Roomboter staat bij mij niet zozeer op de zwarte lijst, maar als het qua smaak niets toevoegt, zoals in dit geval, dan vervang ik het liever voor een plantaardig produkt. Daarnaast blijft de cake hierdoor lekker smeuïg.

Ingrediënten (voor een springvorm 20 cm, voor 10-12 porties):

Voor de chocoladecake:

 • 2 eieren (L), op kamertemperatuur
 • 120 g suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • snufje zout
 • 60 g zonnebloemolie
 • 30 g cacaopoeder
 • 1 tl espressopoeder, optioneel*
 • 105 g patentbloem
 • ½ tl bakpoeder
 • ¼ tl bakingsoda
 • 120 g melk

*  De espresso versterkt de smaak van chocolade in de cake op een fijne manier, zonder dat je de koffie als dusdanig herkent.

Voor de choco crumble:

 • 20 g cacaopoeder
 • 70 g patentbloem
 • ½ tl bakpoeder
 • 1 g zout (1/8 tl)
 • ½ zakje vanillesuiker
 • 50 g suiker
 • 25 g lichtbruine basterdsuiker
 • 30 g zonnebloemolie

Voor de chocolademousse:

 • 200 g chocolade (50% cacao), in stukjes gehakt
 • 400 g slagroom (30% vet)

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 150°C (boven- en onderwarmte) en bereid de choco crumbles. Zeef de bloem, cacao, bakpoeder en zout boven een kom en meng de (vanille-) suiker erdoor. Schenk de olie erbij en roer alles met een spatel tot en een kruimelig mengsel. Het mengsel blijft plakken wanneer je het samenperst. Als het niet plakt, voeg dan een heel klein beetje extra olie toe. Maak met de spatel of je handen grove en fijnere crumbles, de afwisseling in grootte geeft een lekkere “crunch”. Maak eventueel ook 10-12 grote bolletjes deeg voor de decoratie bovenop de taart. Leg de kruimels op een bakplaat of in een bakvorm en bak ze 20 minuten. Hussel de kruimels halverwege de baktijd om. Laat na het bakken de kruimels afkoelen en bewaar ze tot gebruik in een luchtdichte trommel.
 2. Voor de chocolade cake verwarm je de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
 3. Klop in een grote kom met een mixer op de hoogste stand, de eieren met de suiker, vanillesuiker en zout. Mix totdat het mengsel taai en schuimig is. Voeg dan de olie toe en mix op de laagste stand 10 seconden tot het is gemengd. Zeef dan de bloem, bakpoeder, bakingsoda, espressopoeder en cacao boven de kom en mix ook dit kort op de laagste stand tot een geheel. Voeg de melk toe en mix het kort en je beslag is klaar. Spatel het nog even door om te controleren of alles goed is gemengd en giet het beslag in de bakvorm. Bak de cake in het midden van de oven gedurende 30 minuten, tot hij gaar is. Check dit in het midden van de cake met een satéprikker. Laat de cake daarna helemaal afkoelen in de vorm.
 4. Haal de cake uit de vorm en verwijder het bakpapier onder de cake. Was de springvorm en leg een nieuw vel bakpapier op de bodem. Leg eventueel een reep cellofaan aan de binnenkant van de springvorm. Dit maakt het verwijderen van de rand van de springvorm makkelijker wanneer de taart klaar is. Snijd de chocoladecake horizontaal in tweeën en leg de onderste helft in de springvorm.
 5. Bereid dan de chocolademousse. Smelt hiervoor de chocolade met 100 g slagroom au bain marie. Haal daarna de kom van het vuur en laat de chocolade 10 minuten afkoelen. Klop dan 300 g slagroom half stijf (als je de gardes optilt vormen zich piekjes slagroom die snel inzakken). Doe 2 el van de gesmolten chocolade bij de slagroom en meng het kort met de mixer tot het homogeen is. Herhaal dit met telkens 2 el gesmolten chocolade tot alles op is (in ongeveer 5 etappes). Als het goed is heb je nu een stijve en luchtige chocolademousse. Deze chocolademousse is geïnspireerd op dit recept.
 6. Voor het opbouwen van de taart doe je de helft van de chocolademousse op de onderste laag cake. Strijk de mousse glad en strooi er 2/3 van de choco crumbles over. Leg hier de bovenste helft van de chocoladecake op en druk deze lichtjes aan. Verdeel de resterende chocolademousse hierover en strijk deze glad. Verdeel de overgebleven choco crumbles erover (inclusief de 10-12 grotere als je die hebt gemaakt).
 7. Laat de cake 4-6 uur opstijven in de koelkast voordat je hem aansnijdt.

Praktische tip: de choco crumbles zijn op de dag dat de taart is opgebouwd het meest krokant. De suikerkristallen geven er een knisperende knapperigheid aan. De dag erna hebben de kruimels bovenop dit nog steeds, maar de kruimels tussen de cakelagen iets minder (maar nog steeds erg lekker!). Je kunt eventueel ook de cake en kruimels een dag eerder maken. De volgende ochtend bereid je dan de mousse en bouw je de taart op. Na het opstijven is de taart dan dezelfde middag nog klaar om te serveren.

Variatie tips:

 • Gebruik bijvoorbeeld 1-2 el Bailey’s, Amarula, Kahlúa of Frangelico om de onderste cakelaag mee te bedruppelen (of andere likeur naar smaak).
 • Laat de choco crumbles achterwege. Besmeer de onderste cakelaag met een beetje aardbeien- of frambozenjam op en decoreer de taart bovenop met rood fruit.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

9 reacties

Pips 13 februari 2020 - 21:17

Hi
Wat voor diameter bakvorm gebruik je
Gr pips

Antwoord
Louise 13 februari 2020 - 21:20

Ik heb een 20 cm diameter springvorm gebruikt (zie informatie bij de ingrediënten).
Groetjes, Louise

Antwoord
Pips 14 februari 2020 - 13:11

Nog een vraag hoe lang mix je de eieren en suiker tot ze taaiig zijn
Bedankt voor de info
Gr pips

Antwoord
Louise 14 februari 2020 - 16:00

Met een handmixer op de hoogste stand duurt dat ongeveer 3-5 minuten schat ik. Veel plezier met maken!
Groetjes, Louise

Antwoord
Jacq. 6 juni 2020 - 12:05

Heerlijk smeuïg taartrecept, ga hem voortaan gebruiken als basis chocoladecake, bijvoorbeeld met de vulling van de tiramisu cakerolvulling (die is ook erg lekker)

Antwoord
Louise 8 juni 2020 - 14:28

Da’s ook een goed idee om deze twee recepten te combineren! Leuk om te horen dat je beide recepten lekker vindt!

Antwoord
Angelique 26 juli 2020 - 10:13

Mijn chocolademousse blijft vloeibaar wat heb ik fout gedaan ?

Antwoord
Louise 26 juli 2020 - 10:52

Ik heb dat zelf nog niet meegemaakt. Was het je wel gelukt om de slagroom half stijf te kloppen en werd de mousse niet stijf nadat je daarna de gesmolten chocolade erdoor deed? Misschien was de gesmolten chocolade dan nog te warm.
Wat je dan kunt proberen is om dit mengsel te koelen in de koelkast, ik denk een half uur, en het dan weer met de mixer op te kloppen. Klop het niet te stijf, maar net stijf genoeg dat je het op de taart kunt uitsmeren. Als je te lang doorklopt kan de mousse ineens te hard worden.
Hopelijk heb je hier wat aan en lukt het alsnog. Groetjes, Louise

Antwoord
Eli 30 oktober 2023 - 17:14

Super super lekker! Bij ons al sinds 2020 een favoriet 🙂 Wij voegen altijd nog de krokante bodem van deze taart toe: https://www.heelhollandbakt.nl/recepten/chocomoment/ (zonder de karamelstukjes)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.