Kerstbrood wentelteefjes uit de oven

Kerstbrood wentelteefjes uit de oven

met warme sinaasappel-kersensaus

by Louise

Kerstbrood wentelteefjes uit de oven Als je van wentelteefjes houdt, dan worden deze wentelteefjes van kerstbrood vast je nieuwe favoriet! En omdat je ze dit keer niet in de pan hoeft te bakken, maar in een ovenschaal is het ook nog eens erg praktisch! Een ideaal gerecht voor de feestdagen dus. Je kunt het bovendien een dag eerder voorbereiden. Het enige dat je op het laatste moment dan nog hoeft te doen is een klein beetje boter en suiker toevoegen en de wentelteefjes af te bakken. Na slechts een half uur kun je ervan genieten! Ook de lekkere kersensaus die je erbij serveert kun je van tevoren maken. Deze kerstbrood wentelteefjes uit de oven zijn  ideaal om te serveren tijdens de Kerstdagen als ontbijt, brunch of dessert. Het ziet er heerlijk uit en smaakt nóg beter en dat alles met weinig voorbereidingstijd!

wentelteefjes van kerstbrood

Warme kersensaus met sinaasappel en kaneel

Het idee om wentelteefjes te maken met warme kersensaus deed ik op bij dit kerstrecept van Jumbo. Met een paar kleine aanpassingen heb ik het recept naar mijn eigen smaak nog lekkerder gemaakt en ook praktischer vanwege de bereiding in de oven. Als basis voor dit gerecht gebruikte ik de luxe feeststol met amandelspijs van Jumbo. De gekonfijte sinaasappelschil erin vind ik erg lekker en dit combineert ook zeer goed met de warme kersensaus. Deze maak je heel makkelijk van (diepvries) kersen, kaneel en verse sinaasappelsap.

Wentelteefjes ook ideaal voor restjes kerstbrood

Voor dit recept gebruikte ik een vers kerstbrood, maar je kunt voor deze wentelteefjes uit de oven natuurlijk ook prima restjes kerststol gebruiken. Wellicht heb je dan iets meer melk nodig omdat ouder brood wat droger is, maar verder zal het net zo lekker smaken. Zo doop je in een handomdraai je restjes feeststol om tot een feestelijk dessert (of brunch)!

Wentelteefjes van kerststol

Wentelteefjes uit de oven met variaties

Ik heb voor jullie nog wat variaties tips ter inspiratie. Zoals ik al zei kun je deze kerstbrood wentelteefjes uit de oven serveren als ontbijt of brunch, maar zeker ook als dessert. In het laatste geval kun je er ook een bolletje ijs bij serveren. En als dessert is het ook een idee om bijvoorbeeld een beetje Amaretto, Grand Marnier, Rum of Cognac te verwerken in de wentelteefjes. Mits alcohol natuurlijk geen bezwaar is (bij kinderen, zwangeren of om andere redenen). En hou je erg van chocolade dan kun je wat gehakte chocolade toevoegen aan de ovenschotel. Of wat gehakte walnoten, pecannoten of andere noten. Kortom genoeg variatiemogelijkheden. Maar deze basis is sowieso al heel erg  lekker!

Kerstbrood wentelteefjes

Behalve dit recept kwam ik nog andere inspirerende kerstrecepten tegen bij Jumbo, wie weet heb jij ook nog iets aan deze tip voor de Kerstdagen! En als je net als ik fan bent van makkelijke brunch gerechten uit de oven, dan vind je wellicht deze Dutch Baby (soort souffle pannenkoek uit de oven) ook een goed idee. Lijkt me overigens ook erg lekker met de sinaasappel-kersensaus!

Veel plezier en eet smakelijk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Jumbo.

Kerstbrood wentelteefjes uit de oven

Personen: 8-10 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor ronde ovenschaal van 22-23 cm diameter of brownievorm van 20 cm:

 • sap van 1 sinaasappel (80 ml)
 • 250 g zoete kersen (diepvries)
 • 1 kaneelstokje
 • 1 tl maïzena
 • 500 gram luxe feeststol met amandelspijs
 • 2 eieren
 • 200* ml volle melk
 • 15 g boter

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

*  Als het brood niet meer vers is en wat droger dan is er wellicht wat extra melk nodig. De bedoeling is dat de volgende ochtend al het melk-eimengsel opgenomen en het kerstbrood geen droge delen meer heeft. Anekodote: de eerste keer had ik 300 ml melk gebruikt wat de volgende ochtend teveel bleek. Voorzichtig heb ik het afgegoten. Weggooien vond ik zonde en daarom heb ik het als experiment gemengd tot een beslag. Met op gevoel een beetje bloem, een snufje bakingsoda en wat bakpoeder. Het resultaat waren 3 heerlijk luchtige pancakes met het aroma van amandel en vanille. Soms kan een vergissing erg goed uitpakken! 🙂

Bereiding

 1. Breng de diepvries kersen (ontdooien hoeft niet) tegen de kook met de suiker, het kaneelstokje en 80 ml sinaasappelsap. Laat ze 5 minuten zachtjes koken en bind het vocht daarna met 1 tl maïzena opgelost in 1 el water. Laat de kersensaus daarna iets afkoelen. Deze saus kun je een dag van tevoren maken. Dat is niet alleen praktisch, maar de smaken kunnen hierdoor ook langer intrekken.
 2. Snijd het kerstbrood in plakken. Haal het amandelspijs eruit en smeer deze gelijkmatig uit over de plakken. Snijd de plakken in stukken van ongeveer 3x3 cm en leg deze dakpansgewijs met de besmeerde kant naar boven in een beboterde ovenschaal.
 3. Klop in een kom eieren, melk en vanillesuiker en giet dit gelijkmatig over de stukjes brood. Dek de ovenschaal af en laat het 1 nacht in koelkast laten staan tot mengsel is ingetrokken.
 4. Haal de schaal uit de koelkast terwijl de oven voorverwarmt op 180°C (hetelucht). Verdeel 15 g boter in vlokjes over het kerstbrood en bestrooi het tot slot met 2 el rietsuiker.
 5. Bak de wentelteefjes 30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en een mespunt er droog uitkomt. Als de broodschotel nog nat is bak het dan nog wat langer. Dek het brood desnoods af met aluminiumfolie indien het te donker dreigt te worden.
 6. Warm ondertussen de kersensaus op.
 7. Serveer de wentelteefjes warm of laat ze iets afkoelen tot kamertemperatuur. Serveer ze met de kersensaus en eventueel een bolletje kaneel- of vanille ijs.

Opmerkingen

Variatie tips:

 • Serveer het met een bolletje vanille- of kaneelijs voor een feestelijk dessert
 • Verstop wat gehakte geroosterde noten (pecan-, wal-, hazelnoten) tussen de stukjes kerstbrood in de ovenschaal
 • ...of stukjes appel
 • ...of chocolade
 • Voeg wat koekkruiden toe aan het melk-ei mengsel voor een extra smaak dimensie
 • Voor kleine individuele varianten kun je alles verdelen in de holtes van een muffin bakvorm. De baktijd zal dan waarschijnlijk iets korter zijn, check voor de juiste baktijd of ze gaar en goudbruin zijn
 • Indien alcohol geen bezwaar is, voeg dan (in stap 3) aan het ei-melk mengsel naar smaak een scheutje toe van bijvoorbeeld Amaretto, Rum of Grand Marnier
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.