Aardappelgratin (slanke versie)

by Louise

aardappelgratin-2De aardappelgratin is één van de sjiekere verschijningsvormen van onze doodgewone pieper. Net als de aardappelkroket en de pomme duchesse is hij een gewild bijgerecht op een feestelijk menu. Maar wil je in deze feestmaand ook nog een beetje op de calorieën letten dan is déze aardappelgratin een goede keuze! Het weelderige roombad waarin dunne plakjes aardappel normaliter worden omgetoverd tot een gratin dauphinoise heeft hier namelijk plaatsgemaakt voor een heldere kruidenbouillon. Dit klinkt misschien een beetje als een sneue magere versie van de lekkere en mollige Dauphinoise, maar de smaak zal je het tegendeel bewijzen! De langzame garing in de oven maakt namelijk van de decoratief gerangschikte aardappelplakjes een smakelijk en boterzacht geheel.

Dit recept is voldoende voor ongeveer 8 personen. Het recept komt oorspronkelijk uit Food and Wine.

Ingrediënten:

 • 1 1/2 el olijfolie, beetje extra om de bakvorm in te vetten
 • 1 sjalot, fijngesnipperd (40 gram)
 • 1 1/2 tl verse tijm, fijngehakt
 • 1/2 tl verse rozemarijn, fijngehakt
 • 1/2 liter kippenbouillon (of groentebouillon)
 • 900 g middelgrote aardappelen, vastkokend met rode schil
 • zout en peper naar smaak

Bereiding:

 1. Schaaf de aardappelen in dunne plakken (2 mm). Vet een ronde bakvorm in van 20 cm diameter en bekleed de bodem met bakpapier en vet ook deze in met een beetje olijfolie. Als je een springvorm gebruikt, voorkom dan dat er geen vocht kan ontsnappen via de randen rondom de bodem. Vouw daarom voor de zekerheid aluminiumfolie om de bodem en zijkanten.
 2. Fruit de sjalot in olijfolie gedurende 3 minuten tot hij wat zachter is. Voeg tijm en rozemarijn toe en fruit het 1 minuut mee. Schenk dan de bouillon erbij en breng het aan de kook. Laat het inkoken op middelhoog vuur tot je ongeveer 180 ml overhoudt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Haal de kruidenbouillon van het vuur. Verwarm de oven voor op 200 °C.
 3. Rangschik een laag aardappelplakjes in een soort bloemvorm op de bodem van de bakvorm. Begin met één plakje in het midden. Leg dan half overlappend een cirkel van plakjes rondom het middelste plakje. Ga zoor door tot de rand van de bakvorm. Bestrooi de aardappel met weinig peper en zout en lepel er een beetje van de kruidenbouillon over. Herhaal dit nog een aantal keer tot de aardappels en bouillon op zijn. De overige laagjes heb ik niet zo netjes gerangschikt als de eerste. Het belangrijkste is dat het gelijkmatig is verdeelt en dat de randjes recht liggen.
 4. Dek de aardappelgratin af met een ingevet stukje bakpapier en dek de bakvorm goed af met aluminiumfolie. Bak de gratin 1 uur in het midden van de oven. Verwijder dan het folie en bakpapier en bak de gratin nog 10 minuten langer tot de bovenkant droog en lichtbruin is.
 5. Haal de gratin uit de oven en laat hem 5 minuten rusten. Verwarm ondertussen de grill van je oven. Keer de gratin om op een vuurvaste schotel. Verwijder het bakpapier (voorzichtig dat je de plakjes niet lostrekt). Grill de gratin kortdurend tot de bovenkant lichtbruin gekleurd is. Serveer hem op de schaal en snijd hem in puntjes.

aardappelgratin-1Tip: Bij mij was na het omkeren van de gratin een deel van de onderkant aan de bakvorm blijven plakken. Geen nood! Zoals je ziet op de foto is het nog goed gekomen. Haal gewoon het bakpapier met de vastgeplakte onderkant los van de bakvorm en leg hem dan onderstboven op de juiste plek van de (incomplete) gratin. Peuter dan voorzichtig het velletje papier los van de plakjes en schuif en duw het hier en daar weer op zijn plek.

Tip: Je hóeft deze gratin natuurlijk niet om te keren zoals een tarte tatin. Je kunt hem ook gewoon uit de bakvorm serveren. Je voorkomt dan de eventuele stress rondom het moment van omkeren (zie vorige tip). Leg dan je bovenste en laatste laag aardapelen zo netjes mogelijk neer (stap 3). En grill dan uiteindelijk (stap 5) de bovenkant in plaats van de onderkant. Welke manier je ook kiest, hij is sowieso erg lekker!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Marianne 7 februari 2018 - 20:55

Dit is inderdaad verbazingwekkend lekker! Voor gewone dagen is uit de vorm scheppen prima en uiteraard veel sneller. Voor speciale gelegenheden zoals in recept een plaatje!

Antwoord
Louise 8 februari 2018 - 09:24

Wat leuk om te horen dat het recept zo in de smaak is gevallen! Je kunt het inderdaad voor diverse gelegenheden maken, ideaal. Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.