Kaaskoekjes

by Louise

Kaaskoekjes KeukenAtelier.comIk hou van koken en bakken dat moge inmiddels duidelijk zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ik alle snoeperijen en zoutjes altijd zelf maak. Het was zelfs al een paar jaar geleden dat ik deze kaaskoekjes voor ‘t laatst had gebakken. Waarom weet ik eigenlijk niet meer. Dus toen mijn zoon laatst voor de zoveelste keer vroeg wanneer ik die lekkere kaaskoekjes weer ‘ns  ging bakken, heb ik mijn oude recept weer opgezocht. En met succes!

Behalve dat ze erg lekker zijn heb ik nu ook de praktische voordelen van dit recept ontdekt. Ik heb ze in de feestmaand zelfs tweemaal gemaakt en er ligt nóg een rol deeg in de vriezer te wachten voor een derde (nóg snellere) bak-sessie. Dat invriezen is wat mij betreft één van de voordelen van dit recept. Je kunt bijvoorbeeld een dubbele hoeveelheid deeg maken en dan de helft invriezen.

Een ander voordeel is dat je het deeg niet eens hoeft uit te rollen! Sterker nog, als je het deeg in een foodprocessor maakt hoef je niet eens je handen “vies” te maken (niet dat ík dat een bezwaar vind). Je vormt het deeg met behulp van een stuk folie tot een rol waar je dan alleen nog maar dunne plakjes van hoeft te snijden.

Nóg een voordeel is dat je met dit recept je restjes kaas een makkelijke en goedkope “upgrade” kunt geven tot overheerlijk kaaskoekjes. Slechts door toevoeging van een paar simpele ingrediënten die je vaak al in huis hebt. Één tip: bewaar de koekjes in een goed afgesloten trommel, want voor je het weet zijn ze opgegeten door snoepende huisgenoten. Of waren het misschien toch …..?kaaskoekjes 1Ingrediënten ( voor ongeveer 40 kaaskoekjes):

Voor het deeg:

 • 100 g patentbloem
 • 100 g koude boter in blokjes
 • ongeveer 1/4 tl zout (afhankelijk van het zoutgehalte van je kaas)
 • 1/2 tl knoflookpoeder
 • flinke snuf chilipoeder
 • 100 g geraspte kaas*

*Kies een smaakvolle, niet te jonge (harde) kaas. Je kunt ook een mengsel van kazen kiezen. Ik heb 25 g Parmezaanse en 75 g oude Cheddar kaas gebruikt. Een andere oude kaas is ook prima. Of probeer dit recept eens met komijnekaas of geitenkaas!

Om te decoreren (optioneel):

 • 1 ei, los geklopt met 1 el water
 • naar keuze: sesamzaad, maanzaad, kummel, komijn, paprikapoeder

Bereiding:

 1. Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een samenhangend deeg. Het makkelijkst gaat dit in een foodprocessor, maar kan ook met de hand. Leg het deeg op een stuk huishoudfolie en rol het hierin op tot een rol met een diameter van ongeveer 5 cm. Druk het deeg goed aan, zodat er geen gaten in de deegrol blijven. Leg het deeg minimaal 1 uur (tot 2 dagen) in de koelkast om hard te worden. Je kunt hem ook in de vriezer bewaren. Laat het deeg een nacht in de koelkast ontdooien voordat je verder gaat.
 2. Pak de deegrol uit het folie en snij er met een scherp mes dunne plakken van (3 mm). Leg de plakken op twee met bakpapier beklede bakplaten. Laat een ruimte van 3 cm tussen de plakken, omdat ze straks tijdens het bakken groter worden.
 3. Besmeer de plakken deeg desgewenst met een beetje ei en bestrooi met je decoratie naar keuze.
 4. Bak de koekjes in het midden van oven op 180 C gedurende 11-13 minuten tot ze goudbruin zijn. De baktijd hangt af van je oven en de dikte van de koekjes. Bij mij duurde het 13 minuten. Laat de koekjes een paar minuten op de bakplaat liggen voordat je ze op een rooster helemaal laat afkoelen. Als blijkt na het afkoelen dat de koekjes niet knapperig zijn, kun je ze nog 1-2 minuten terugzetten in de oven. Bewaar ze in een goed afgesloten trommel ;).

Veel plezier en eet smakelijk!

 

Andere recept ideeën

5 reacties

emmaiscooking 14 januari 2016 - 19:30

Wat lekker zeg!!

Antwoord
KeukenAtelier 16 januari 2016 - 22:49

Dankjewel Emma!

Antwoord
annewil Broek 14 januari 2016 - 21:38

Heerlijk recept ,ga het eens uitproberen en wat een leuke illustratie ..Enig !!!

Antwoord
KeukenAtelier 16 januari 2016 - 22:50

Dankjewel Annewil! Wat leuk dat je ze ook een keer gaat maken. Ik hoor graag hoe het is gegaan!

Antwoord
Carla 18 december 2022 - 23:01

Helemaal top 😍.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.