Appel Cranberry Kruimeltaart

Appel Cranberry Kruimeltaart

by Louise

appelkruimeltaart illustratieVeel van mijn bakactiviteiten ontstaan in een opwelling, net zoals bij deze appel cranberry kruimeltaart. Laatst toen ik op een regenachtige zaterdagmiddag ineens zin had in zelfgemaakte appeltaart. Een appeltaart zonder al te veel poespas. Dus dit keer geen precisieklus met deegroller of rasterwerk, maar gewoon ongecompliceerd “kruimelen”. Gelukkig had ik op dat moment ook toevallig alle nodige ingrediënten voor mijn geïmproviseerde appel cranberry kruimeltaart in huis. Een paar Goudreinetten op de fruitschaal, amarettikoekjes uit een kerstpakket en in de vriezer een restje cranberry’s en amandelspijs van de kerst. Hierdoor bleef een rit door de regen me bespaard en kon mijn spontane idee direct in actie worden omgezet. Met ruim een uur later als resultaat een heerlijke geur in huis en een stuk warme appeltaart op onze bordjes.

Dit recept is voor een springvorm van 24 cm

Ingrediënten:

 • 190 gram koude roomboter, in blokjes
 • 370 gram zelfrijzend bakmeel
 • 100 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 ei (L)
 • 50 gram amandelspijs, eventueel zelfgemaakt
 • snufje zout

voor de vulling:

 • 450 gram appel (Goudreinet), in blokjes (geschild gewicht)
 • 150 gram verse cranberry’s* (evt uit de diepvries)
 • 80 gram suiker
 • 2 tl kaneel
 • 65 gram amarettikoekjes, verkruimeld**

*als alternatief zijn bramen (vers of uit de diepvries ook erg lekker

**de amarettikoekjes geven niet alleen een lekkere amandelsmaak, maar absorberen ook het overtollige vocht van de appelen tijdens het bakken.  Samen met de andere tip (zie stap 5 bij bereiding) zorgt dit ervoor dat de bodem niet nat wordt. In plaats van amarettikoekjes zou je ook bijvoorbeeld speculaasjes of cake-kruimels kunnen gebruiken.

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 160° (conventionele oven). Doe het zelfrijzend bakmeel, zout en boter in een kom en wrijf alles met je vingertoppen tot zanderig mengsel. Voeg dan suiker en vanillesuiker toe en meng het even. Schenk het los geroerde ei erbij en meng het kort met een vork erdoor tot kruimelig deeg.
 2. Beboter de springvorm en leg een stuk bakpapier op de bodem. Doe 2/3 van het deeg in de springvorm en druk het aan in de vorm. Het makkelijkst is het om eerst de zijkanten (5 cm hoog) te voorzien van deeg en dan de bodem. Het kruimelmengsel lijkt misschien te droog, maar als je het goed aandrukt blijft het echt vastzitten.
 3. Meng alle ingrediënten voor de vulling en doe het in de bakvorm. Druk de vulling goed aan en strijk het een beetje glad met de achterkant van een lepel.
 4. Verkruimel de amandelspijs over het restje kruimeldeeg wat nog over is. Meng dit alles en verdeel het over de appelvulling.
 5. Bak de taart in het midden van de oven gedurende 70 minuten. Zet de taart na 60 minuten onderin de oven en bak hem nog 10 minuten langer. Schakel dan de oven uit en laat de taart met gesloten deur nog een half uur langer onder in de oven staan. De (rest)warmte in de oven zorgt ervoor dat de bodem goed gaar wordt zonder dat de bovenkant te bruin wordt.

Appel Cranberry Kruimeltaart

Benieuwd naar mijn andere recepten met appel? Neem dan hier een kijkje!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.