Appel Cranberry Kruimeltaart

Appel Cranberry Kruimeltaart

by Louise

appel kruimeltaart illustratieVeel van mijn bakactiviteiten ontstaan in een opwelling. Zo is het ook gegaan bij deze appel kruimeltaart met cranberry’s. Toen ik laatst op een regenachtige zaterdagmiddag ineens zin had in zelfgebakken appeltaart. Maar dan wel een makkelijke appeltaart zonder al te veel poespas. Dus dit keer geen sierlijk werk met deegroller en rasterwerk, maar gewoon “kruimelen” voor een ouderwets lekkere appeltaart.

Appel kruimeltaart om mee te variëren en improviseren

Met de ingrediënten die ik in huis had improviseerde ik deze heerlijke appel cranberry kruimeltaart! Een paar Goudreinetten op de fruitschaal, amaretti (koekjes) uit een kerstpakket, uit de vriezer wat cranberry’s en amandelspijs wat nog over was van de kerst. Gelukkig bleef me hierdoor een fietsrit door de regen bespaard en kon mijn spontane bak plan direct in actie worden omgezet. Met diezelfde middag als resultaat een heerlijke geur in huis en een stuk warme appeltaart op ons bordje! Uiteraard kun je met de ingrediënten variëren afhankelijk van je eigen voorraad en voorkeur. Ik geef je onderaan enkele tips om je op weg te helpen.

Appel Cranberry KruimeltaartBenieuwd naar mijn andere recepten met appel? Neem dan hier een kijkje!

Veel plezier en eet smakelijk!

Appel Cranberry Kruimeltaart

Personen: 12 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Dit recept is voor een springvorm van 24 cm

voor het deeg:

 • 190 gram koude roomboter, in blokjes
 • 370 gram zelfrijzend bakmeel
 • 100 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 ei (L)
 • 50 gram amandelspijs, eventueel zelfgemaakt
 • snufje zout

voor de vulling:

 • 450 gram appel (Goudreinet), in blokjes (geschild gewicht)
 • 150 gram verse cranberry's (of diepvries)
 • 80 gram suiker
 • 2 tl kaneel
 • 65 gram amaretti (koekjes), verkruimeld*

* de amaretti geven niet alleen een lekkere amandelsmaak, maar absorberen ook het overtollige vocht van de appelen tijdens het bakken.  Samen met de andere tip (zie stap 5 bij bereiding) zorgt dit ervoor dat de bodem niet nat wordt.

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 160° (conventionele oven). Doe het zelfrijzend bakmeel, zout en boter in een kom en wrijf alles met je vingertoppen tot zanderig mengsel. Voeg dan suiker en vanillesuiker toe en meng het even. Schenk het los geroerde ei erbij en meng het kort met een vork erdoor tot kruimelig deeg.
 2. Beboter de springvorm en leg een stuk bakpapier op de bodem. Doe 2/3 van het deeg in de springvorm en druk het aan in de vorm. Het makkelijkst is het om eerst de zijkanten (5 cm hoog) te voorzien van deeg en dan de bodem. Het kruimelmengsel lijkt misschien te droog, maar als je het goed aandrukt blijft het echt vastzitten.
 3. Meng alle ingrediënten voor de vulling en doe het in de bakvorm. Druk de vulling goed aan en strijk het een beetje glad met de achterkant van een lepel.
 4. Verkruimel de amandelspijs over het restje kruimeldeeg wat nog over is. Meng dit alles en verdeel het over de appelvulling.
 5. Bak de taart in het midden van de oven gedurende 70 minuten. Zet de taart na 60 minuten onderin de oven en bak hem nog 10 minuten langer. Schakel dan de oven uit en laat de taart met gesloten deur nog een half uur langer onder in de oven staan. De (rest)warmte in de oven zorgt ervoor dat de bodem goed gaar wordt zonder dat de bovenkant te bruin wordt.

Opmerkingen

Variatie tips:

 • In plaats van amaretti kun je ook kiezen voor speculaasjes, Biscoff, kruidnoten of cake-kruimels
 • In plaats van cranberry's zijn bramen hierin ook erg lekker
 • Als je geen verse cranberry's in huis hebt dan zijn gedroogde ook goed. De verhouding kun je dan als volgt aanpassen: 60 g gedroogde cranberry's, 60 g suiker en 650 g geschilde goudreinetten. Kaneel en amaretti blijven hetzelfde gewicht.
 • Als alternatief voor 50 g amandelspijs voor de kruimels kun je ook 25 g volkoren havermout (grof) en 25 suiker toevoegen. Om de kruimels iets grover te maken sprenkel ik er dan nog wat water over en roer het om met een vork
 • Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis dan kun je dit vervangen door 360 g patentbloem en 12 g bakpoeder
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.