cinnamon roll crumble met appel | KeukenAtelier

Cinnamon roll crumble met appel

by Louise

cinnamon roll crumble met appel | KeukenAtelierVoordat ik het ga hebben over het recept voor deze cinnamon roll crumble met appel, is het misschien wel leuk om te vertellen hoe dit recept tot stand is gekomen. Naar aanleiding van het recept en de illustratie van het saucijzenbrood XL die ik eind vorig jaar maakte, ben ik in contact gekomen met tante Fanny. Voor degene die deze naam nog niet kennen, tante Fanny is niet mijn tante maar is de naam van het bedrijf dat verschillende verse deegsoorten maakt. Waaronder opgerold bladerdeeg, dat je in de supermarkt in het koelvak kunt vinden.

Zoals jullie weten ben ik een groot liefhebber van recepten met deeg. Dat dit niet altijd bewerkelijke recepten hoeven te zijn komt oa. door het gebruik van kant-en-klare deegprodukten. Door te variëren met de ingrediënten en de manier hoe je deze combineert met het deeg kun je op een creatieve manier allerlei verschillende gerechten maken. En dat is ook wat ik de komende tijd ga doen! Want ik zal dit jaar in samenwerking met tante Fanny meerdere hartige en zoete bladerdeegrecepten ontwikkelen die je hier op elke eerste woensdag van de maand kunt lezen. Ik heb heel veel zin in deze nieuwe uitdaging en ben al druk aan het broeden op allerlei leuke ideeën voor de komende tijd.

Het recept dat ik als eerste heb bedacht is een kruising tussen twee van mijn favoriete lekkernijen: apple crumble en cinnamon rolls. Een frisse zelfgemaakte compote van appel en vanille die verscholen gaat onder een krokante laag kaneelrolletjes, cinnamon rolls. Het is niet alleen een decoratieve variatie op de klassieke crumble, maar ook nog heel erg lekker. En eigenlijk is het niet eens zo moeilijk om te maken, ik leg het je straks allemaal uit. Bovendien zou je zowel de vulling als de topping een dag van tevoren kunnen klaarmaken, waardoor je deze twee op het laatst alleen nog bij elkaar in de schaal hoeft te doen en in de oven hoeft te bakken. Slechts 40 minuten later kun je dan genieten van dit heerlijk geurende warme dessert met eventueel een bolletje ijs erop. Of serveer hem als een zoete traktatie bij een kopje koffie of thee.

Voor wat variaties op dit recept heb ik aan het eind nog enkele tips voor je.

cinnamon roll crumble met appel 2 | KeukenAtelierIngrediënten (voor een ovenschaal van 20 x 30 cm, voor ongeveer 6-8 personen):

voor de cinnamon roll topping:

 • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg (270 g, 40 x 24 cm)
 • 30 g zachte boter op kamertemperatuur
 • 50 g lichtbruine basterdsuiker
 • 1,5 tl kaneel
 • 40 g pecannoten (of walnoten), fijngehakt

voor de vulling:

 • 800 g Elstar appelen, met schil en al gewogen
 • 20 g boter
 • 150 g appelsap, “troebele” appelsap uit een fles is hierbij het lekkerst
 • 30 g lichtbruine basterdsuiker*
 • 1 zakje vanillesuiker, of 1 tl vanille extract
 • 2 el maizena (15 g)
 • 50 g blanke rozijnen

*als je appelsap erg zoet is, heb je misschien minder suiker nodig.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

cinnamon roll crumble met appel | how to | KeukenAtelierBereiding:

 1. Begin met het maken van de vulling. Schil de appelen, snijd ze in parten en verwijder de klokhuizen en snijd daarna de parten in kleine blokjes (1,5 cm). Smelt de boter in een ruime pan en bak de appelblokjes met de suiker gedurende 4-5 minuten, zodat een deel van het vocht dat vrijkomt uit de appelen kan verdampen. Meng ondertussen de maizena met appelsap en voeg dit al roerende toe aan de appelblokjes. Doe nu ook de rozijnen en vanille(suiker) erbij en verwarm dit alles tot de appelsap gaat binden, dit gaat vrij snel.  Zet dan direct het vuur uit en giet de nog warme appelvulling vervolgens in de ovenschaal. Strijk de vulling mooi glad en laat het helemaal afkoelen tot kamertemperatuur (of bewaar hem in de koelkast als je de vulling een dag  later pas gebruikt). Dit afkoelen is erg belangrijk. Zou je het bladerdeeg straks op de nog warme vulling leggen dan smelt het deeg al voordat het de oven ingaat. Hierdoor zul je geen mooie luchtige laagjes in het bladerdeeg krijgen en dat maakt het juist zo lekker krokant en bros.
 2. Ga nu verder met het maken van de cinnamon roll topping. TIP: haal de rol bladerdeeg 5 minuten van tevoren uit de koelkast voordat je hem helemaal uitrolt (dit om scheuren in het deeg te voorkomen). Besmeer het bladerdeeg met de zachte boter, maar houd 2 cm aan één van de korte zijden vrij (dit wordt de “plakrand”). Meng de suiker en de kaneel in een kommetje en strooi deze op de boter. Verdeel hier de fijngehakte noten over en druk de noten en suiker met je vlakke hand een beetje aan. Rol nu het bladerdeeg netjes en strak op, beginnend aan de korte zijde die belegd is. Bestrijk het laatste stukje deeg (de plakrand) met een beetje water en druk de naad goed aan. Verpak de rol in het bijgeleverde bakpapier en laat hem in de koelkast minimaal 1 uur opstijven (dit kan ook een dag van tevoren).
 3. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht). Snijd de koude bladerdeegrol in 24 plakken van 1 cm en verdeel deze plakken over de appelvulling in de ovenschaal. Het kan zijn dat de rol iets langer is dan 24 cm. Maak dan de plakjes iets dikker, of snijd de twee uiteinden die meestal wat rafelig zijn eraf. Bak de appelschotel nu 40 minuten in het midden van de oven totdat de cinnamon rolls mooi goudbruin en krokant zijn.
 4. Serveer de appelschotel warm met eventueel een bolletje vanille ijs erbij of een beetje vanillesaus (vanille vla is ook lekker). Je kunt ‘m ook op kamertemperatuur serveren, maar warm vind ik ‘m het lekkerst!

Variatie tips:

 • Je kunt in plaats van een compote met appel ook een compote van rood fruit maken of van een combinatie van appel en peer. Let er dan wel op dat de vulling niet te nat wordt en gebruik desnoods wat meer maizena om het overtollige vocht te binden.
 • Doe 1-2 eetlepels rum, cognac of amaretto in de compote. Daar wordt íe nog feestelijker van!
 • Lust je geen rozijnen of mag je geen noten, laat ze dan gewoon weg. Of kies als alternatief voor de rozijn bv. gedroogde cranberry’s, abrikozen of pruimen.
 • Gebruik in plaats van kaneel eens koekkruiden in de cinnamon rolls.
 • Het oppervlak van deze rechthoekige ovenschaal komt ongeveer overeen met die van een ronde vorm van 28 cm diameter. Dus je zou ook een ronde versie kunnen maken met de cinnamon rolls in cirkels gerangschikt. Neem dan wel een gesloten vorm en geen springvorm vanwege het weglekkende sap van het fruit!

Benieuwd naar mijn andere recepten met appel? Neem dan hier een kijkje!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

cinnamon roll crumble met appel 3 | KeukenAtelierDit artikel is gemaakt in samenwerking met tante Fanny verse degen.

Andere recept ideeën

9 reacties

Hilda 1 maart 2017 - 08:08

Hallo ,
Dit lijkt me super lekker en hoop het te maken.
Ik denk als je dit koud eet is het meer taart en warm meer toetje.
Gaat t zeker maken, tzt hoort u t wel.

Gr Hilda

Antwoord
Louise 1 maart 2017 - 08:31

Dankjewel Hilda, wat leuk dat je het recept gaat maken! Ik hoor graag van je hoe het is gegaan? Je kunt dit inderdaad ook koud eten, maar ik vind ‘m warm het lekkerste. Groetjes, Louise

Antwoord
Lia Nooijens 1 maart 2017 - 15:55

Lijkt me een super dessert !!!! Wil het graag uitprinten kan dat ??????

Antwoord
Louise 2 maart 2017 - 11:34

Dankjewel Lia! Ik heb geen special print optie in op mijn site, misschien dat ik die aanpassing in de toekomst wel ga doen op mijn site. Groetjes, Louise

Antwoord
Louise 14 maart 2017 - 23:04

Hallo Lia,
Ik heb vandaag een print optie aan het recept toegevoegd. Helemaal onderaan de post kun je deze vinden. Het is erg veel werk om alle 150 recepten op de site in één keer aan te passen, maar ik zal in ieder geval de toekomstige recepten van deze optie voorzien. Groetjes, Louise

Antwoord
Tineke 11 maart 2017 - 10:58

Gisteren dit heerlijke nagerecht gemaakt. Het is makkelijk te maken en het resultaat ziet er net zo mooi uit als op de foto van Louise!
Ook handig als je vrienden te eten hebt: je kan bijna alles van tevoren klaar maken.

Antwoord
Louise 11 maart 2017 - 14:47

Bedankt voor je enthousiaste reactie Tineke! Ik kan helaas je foto hier niet laten zien, maar hij zag er heerlijk uit. Fijn dat hij ook net zo lekker was als ‘ie er uit zag. Groetjes, Louise

Antwoord
Cristine 14 maart 2017 - 21:02

Afgelopen zondag had ik een High Tea met mijn tennisvriendinnen en heb ik dit gerecht klaargemaakt.
Het stond nog in de oven toen zij arriveerden en de heerlijke geur kwam ze tegemoet.
Ze vonden het er erg mooi uitzien, smaakte uitstekend en ik werd beloond met complimentjes.
Ik heb het recept gedeeld, zodat zij thuis ook anderen kunnen laten genieten!

Antwoord
Louise 14 maart 2017 - 21:13

Wat leuk om te horen Cristine! Het is inderdaad ook een leuk recept idee voor een high tea. Fijn dat jullie er allemaal zo van genoten hebben. Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.