Rustieke pomme Duchesse

Rustieke pommes duchesse maken

by Louise

rustieke pommes duchesse receptAls ik aan pommes duchesse denk gaan mijn gedachten altijd terug naar feestelijke etentjes, zoals bij Kerst en verjaardagen. Ook dit jaar zullen er rond Kerst weer talloze “hertoginnenaardappelen” op tafel staan. Je kunt ze natuurlijk kant en klaar kopen, zoals ik dat tot nu toe altijd heb gedaan, maar zelf maken blijkt ook erg leuk en is zeker niet moeilijk! Bovendien kun je er dan ook direct je eigen draai aan geven en je fantasie er helemaal op loslaten.rustieke pommes duchesse maken

Rustiek gemak met 2 lepels en 2 vorken, zonder spuitzak

Waar pommes duchesse normaal gesproken worden opgespoten tot trotse toefjes, heb ik dit keer de spuitzak links laten liggen. Alhoewel ik de spuitzak niet schuw, heb ik er niet altijd zin in om deze te gebruiken. Zeker niet als er nog meer op het (Kerst)menu staat gepland dan aardappel rozetjes. Daarom houd ik mijn pommes duchesse lekker rustiek. Gewoon met behulp van twee lepels en twee vorken, waarmee ik de hoopjes aardappelpuree onder handen neem (zie foto onder). Daarna lijken ze qua structuur een beetje op die van een natuurlijke zeespons, maar daarmee houdt de vergelijking dan ook direct op.

Twee trucjes voor ultieme crispy pommes duchesse

Wat ik het lekkerste vind aan pommes duchesse is de krokante buitenkant in combinatie met de smeuïge aardappelpuree die erin verstop zit. Wat betreft die krokante buitenkant, heb ik een trucje bedacht om hier het maximale uit te halen! Door een ultra grillige buitenkant te maken met behulp van twee vorken krijg je namelijk een ultiem crispy resultaat. Je zou het hierbij kunnen laten, maar als je voor een upgrade van de krokante factor gaat, dan heb ik nóg een trucje in huis: strooi wat verkruimelde chips over de rustieke toefjes en ze kraken je na het bakken tegemoet! Let er wel op dat je in dit geval minder zout aan de aardappelpuree toevoegt omdat chips ook zout bevat.Rustieke pommes duchesse

Eindeloze variatiemogelijkheden

Voor de smeuïge aardappelpuree heb ik de smaken van het basisrecept neutraal gehouden, gekruid met peper, zout en nootmuskaat. Ik serveerde ze op deze manier bij deze ribeye met geroosterde groenten en Aziatische saus (zie foto hieronder) en dat was een heerlijke combinatie! Maar uiteraard kun je je eigen fantasie laten gaan in het bedenken en toevoegen van smaakmakers, denk bijvoorbeeld aan: tuinkruiden, specerijen, chilipeper of kaas. Daarnaast kun je in plaats van naturel chips ook een andere smaak kiezen, bijvoorbeeld kaas-ui, wat me dan weer erg lekker lijkt met bieslook in de puree!

Ribeye en geroosterde wintergroenten met Aziatische saus

Deze pommes duchesses zijn denk ik ook erg lekker bij:

Tips voor variatie. Voeg aan de puree in stap 3 je smaakmaker naar keuze toe, zoals:

 • geraspte Parmezaanse of belegen kaas
 • bieslook
 • mosterd
 • chilipeper
 • gebruik in plaats van naturel chips eens andere smaken

Veel plezier en eet smakelijk!

Rustieke pommes duchesse maken

Personen: 4-6 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor ongeveer 24 stuks:

 • 700 g kruimige aardappelen
 • 1 ei en 1 eidooier
 • 55 g boter
 • 2 teentjes knoflook
 • nootmuskaat, liefst vers geraspt
 • zout en peper
 • 35 g naturel chips, optioneel

Bereiding

 1. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Doe de aardappels in een pan met water en voeg er 2 hele teentjes knoflook aan toe. Kook de aardappels en knoflook gaar en giet ze daarna af. Laat ze daarna even uitdampen.
 2. Pureer de aardappels en knoflook met een pureestamper of -knijper.
 3. Voeg de boter toe en naar smaak nootmuskaat, peper en zout. Doe dan 1 heel ei, 1 eidooiers erbij. Roer het geheel goed om tot een smeuïge puree. Tip 1: proef de puree voordat je het rauwe ei toevoegt! Tip 2: indien je de pommes duchesse straks wilt bestrooien met chips, houd er dan bij het toevoegen van zout rekening mee dat de chips ook zout bevat!
 4. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 5. Maak met behulp van twee dessertlepels 24 hoopjes puree en leg deze direct op de bakplaat. Bewerk deze hoopjes dan  met 2 vorken, door erin te duwen en prikken tot ze de structuur hebben van een soort zeespons (zie foto hierboven). Je kunt de pommes duchesse nu bakken (stap 7) of nog een laagje chips erop aanbrengen voor extra crunch (stap 6).
 6. Als je een chips topping wilt toevoegen, verkruimel dan 35 g chips. Ik doe hiervoor de chips in een stevige zak en druk het met mijn handen fijn tot kruim...altijd al willen doen? Nu mag het! 😉 Bestrooi de pommes duchesse met de chips en druk het een beetje aan. Ook de chips die op de bakplaat is gevallen kun je er aan de zijkanten een beetje in duwen met je vingers of met 2 vorken.
 7. Bak de pommes duchesse in de oven gedurende 25-30 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Draai de bakplaat halverwege als ze niet gelijkmatig bruinen.
 8. Bestrooi de pommes duchesse na het bakken eventueel met bieslook en serveer ze direct.

Opmerkingen

Deze pommes duchesses zijn denk ik ook erg lekker bij:

Tips voor variatie. Voeg aan de puree in stap 3 je smaakmaker naar keuze toe, zoals:

 • geraspte Parmezaanse of belegen kaas
 • bieslook
 • mosterd
 • chilipeper
 • gebruik in plaats van naturel chips eens andere smaken
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

1 reactie

Lianne 22 december 2020 - 09:56

Ziet er heel smakelijk uit! Ik ga zoiets proberen voor het kerstdiner. 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.