Oliebollen

by Louise

oliebollen1 compr2014 Is het jaar dat ik met KeukenAtelier ben begonnen en dit is alweer de laatste blogpost van dit jaar. Dit kan natuurlijk niet gepaster dan met een oliebollenrecept! Mijn versie van de traditionele oliebol is een goed gevulde bol, knapperig van buiten en zacht en fruitig van binnen. Hij is op smaak gebracht met kaneel, vanille, citroen en omdat het feest is ook een beetje sterke drank. Sukade ontbreekt, omdat we daar niet zo’n fan van zijn. Gekonfijte gember is echter een perfecte vervanger, het geeft net een subtiele kick zolang je de stukjes goed fijn snijdt en niet overdrijft met de hoeveelheid.

Ik wens jullie een fijne jaarwisseling toe, geniet ervan en kijk uit met vuurwerk!! Bedankt voor het bezoeken van mijn blog en de leuke en stimulerende reacties. Tot “ziens” in het nieuwe jaar waarin er weer vele creatieve culinaire activiteiten staan te gebeuren…

oliebollen3 comprDit recept is genoeg voor ongeveer 60 oliebollen van 6-7 cm diameter.

Ingrediënten:

 • 1 kg tarwebloem
 • 1 L karnemelk op kamertemperatuur*
 • 1 1/2 ei (L)
 • 3 zakjes gist (van 7 g)
 • 2 tl suiker
 • 1/2 tl zout
 • geraspte schil van 1 (biologische) citroen
 • 2 tl kaneel
 • 3 zakjes vanillesuiker
 • 1 tl amandelextract (optioneel)
 • 100 g krenten
 • 100 g rozijnen
 • 100 g cranberry’s
 • 100 ml vocht om het fruit in te weken**
 • 2 kleine Goudreinetten, blokjes van 5 mm (geschild gewogen 250 g)
 • 50 g stemgember, zeer fijn gehakt (2 mm)
 • zonnebloemolie om in te frituren
 • poedersuiker om te bestrooien

*Ik verwarm de karnemelk even in de magnetron tot hij handwarm is.

**Je kunt sterke drank kiezen (sinaasappellikeur, rum, cognac, kirsch), of vruchtensap (sinaasappelsap, appelsap, cranberrysap), of een mengsel van beiden.

Bereiding:

 1. Spoel de krenten, rozijnen en cranberry’s in heet water en week ze 1 uur (of beter 1 nacht) in 100 ml van een mengsel naar keuze**.
 2. Meng voor het beslag alle overige ingrediënten, behalve de appel en gember, met een mixer of keukenmachine. Mix er een beslag van en meng er dan pas de gember, appel en de uitgelekte en drooggedepte rozijnen, krenten en cranberry’s door. Laat het beslag 1 uur rijzen in afgedekte kom op een een niet te koude plek. Ik zet de oven twee minuten op 40°C en doe hem uit zodra ik de beslagkom erin zet, zo heb je een goede temperatuur.
 3. Nu gaat het echte werk beginnen! Verhit zonnebloemolie in een grote pan of frituurpan tot 175°C. Gebruik olie en geen frituurvet! Frituurvet stolt namelijk bij kamertemperatuur en laat een dun laagje vet achter op de bol wat niet lekker is. Neem een ijsschep en doop die in de hete olie, schep een niet te volle lepel beslag en laat het voorzichtig in de hete olie glijden. Je kunt ook een juslepel gebruiken. Doop die in de hete olie, schep er beslag mee en schuif met een eetlepel het beslag eruit en laat het voorzichtig in de olie glijden. Bak niet meer dan 5 oliebollen tegelijkertijd, omdat de olie dan teveel afkoelt. Als de oliebollen niet perfect rond en glad zijn is dat geen probleem. Ik vind een grillige oliebol met knapperige uitsteeksels vaak lekkerder. Bak de oliebollen 5-6 min in de hete olie en keer ze halverwege als ze dit nog niet vanzelf hebben gedaan.
 4. Laat de goudbruine oliebollen uitlekken op keukenpapier en leg ze dan in een schaal. Bestrooi de oliebollen eventueel met poedersuiker.

oliebollen2 comprTip: de royale hoeveelheid vulling lijkt misschien te veel, maar is echt aan te bevelen. De binnenkant van de bollen is na het bakken inderdaad aan de natte kant, maar geen paniek, want na een paar uur ondergaan ze een ware  gedaanteverwisseling! De buitenkant blijft knapperig en de binnenkant is dan perfect. Zelfs 12 uur na het bakken hebben ze nog steeds een krokante korst. Traditiegetrouw eten wij op nieuwjaarsochtend de overgebleven oliebollen als ontbijt, ze smaken dan nog beter lijkt het wel. Warm ze dan wel even 5 min op in de oven op 190°C.oud en nieuw illustratieFijne (veilige) jaarwisseling en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.