Parmaham met krokante kruidkoek en dadelcrème

Parmaham met dadelcrème en krokante kruidkoek

Een makkelijk en feestelijk voorgerecht

by Louise

Je hebt maar weinig ingrediënten nodig voor deze verrassend lekkere salade met Parmaham, dadelcrème en krokante kruidkoek! Bovendien is er weinig bereidingstijd voor nodig én kun je de dadelcrème en krokante kruidkoek ook prima een dag van tevoren klaarmaken. Een ideaal voorgerecht dus voor de feestdagen!

Salade met Parmaham met krokante kruidkoek en dadelcrème

Zoute Parmaham, krokante kruidkoek en romige dadelcrème

Ik liet me voor dit feestelijke voorgerecht inspireren door dit kerstrecept van Jumbo. De combinatie van smaken spraken me direct aan en mijn verwachtingen werden overtroffen! De zoute Parmaham, krokante kruidkoek en de romige zoete dadelcrème vullen elkaar heel goed aan in dit voorgerecht. Ik heb er ook nog wat plakjes appel aan toegevoegd voor extra frisheid en kleur, maar je zou er bijvoorbeeld ook partjes sinaasappel bij kunnen doen. De kruidkoek krokantjes vind ik een leuke uitvinding, die ook lekker zijn als snack en misschien zelfs als toastje!

Behalve dit lekkere gerecht kwam ik nog andere inspirerende ideeën tegen voor het voorgerecht deze kerst op Jumbo.com, wie weet heb jij ook nog iets aan deze tip voor de feestdagen! Wat je nog meer kunt maken met mascarpone kun je hier vinden in diverse van mijn recepten. En als je nog meer recepten zoekt met dadels dan kan ik je deze dadelcake met sinaasappel nog meegeven of deze bladerdeegkoekjes met dadels.

Veel plezier en eet smakelijk!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Jumbo.

Parmaham met dadelcrème en krokante kruidkoek

Personen: 4 Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 100 g Prosciutto di Parma (Parmaham)
 • stuk naturel ontbijtkoek(kruidkoek)*
 • 125 g mascarpone
 • 5 Medjoul dadels
 • zwarte peper, vers gemalen
 • 80 g rucola
 • 1 kleine Elstar appel
 • Crema di balsamico

*  de hoeveelheid kruidkoek die nodig is hangt af van het feit of je er figuurtjes (sterren) uitsteekt of niet. Ik had voor de 20 sterren 20 plakjes nodig van ongeveer 3 mm dikte. Bak de afsnijdsels vooral ook mee in de oven, deze zijn namelijk erg lekker als snack!

Bereiding

 1. Begin met de dadelcrème en de krokante kruidkoek, dit kan eventueel ook een dag van tevoren.
 2. Voor de krokante kruidkoek. Verwarm de oven voor op 130°C (hetelucht). Snijd dunne plakken (3 mm) van de kruidkoek. Steek met een koeksteker ongeveer 5 sterren per persoon uit de plakjes. Je kunt ook andere vormen uitsteken of snijd de plakjes koek in kleinere stukken als je geen koeksteker hebt. Leg de kruidkoek sterren op een bakplaat, bekleed met bakpapier, en bak ze gedurende 20 minuten in de oven. Laat ze daarna afkoelen op een rooster. De sterren worden pas krokant na het afkoelen. Als ze niet helemaal krokant zijn, bak ze dan nog iets langer. Je kunt de krokante kruidkoek direct na het afkoelen serveren of tot gebruik bewaren in een goed afgesloten trommel.
 3. Snijd voor de dadelcrème de ontpitte dadels in kleine stukjes en meng deze door de mascarpone. Voor een fijnere crème kun je het mengsel pureren. Breng de crème op smaak met zwarte peper en laat de crème minimaal 1 uur afgedekt opstijven in de koelkast.
 4. Maak de salade kort voor het serveren, omdat de appel anders verkleurt, de rucola slap wordt en de krokante kruidkoek zacht. Verdeel de salade over de borden (eventueel in de vorm van een krans). Maak met behulp van twee dessertlepels kleine bolletjes van de dadelcrème en verdeel deze over de salade. Scheur de Parmaham in stukken en maak er kleine rozetjes van. Snijd de appel in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd elk partje in dunne schijfjes. Verdeel de appel en Parmaham over de salade. Bedruppel de salade met crema di balsamico en steek tot slot de kruidkoek krokantjes in de bolletjes dadelcrème.

Opmerkingen

Tips voor variaties:

 • Vervang de appel door partjes peer, sinaasappel of mandarijn
 • Voor een versie zonder vlees kun je de Parmaham vervangen door blauwe kaas
 • Voeg eventueel nog wat geroosterde pijnboompitten of hazelnoten toe
Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.