Erwtensoep KeukenAtelier.com

Erwtensoep uit de snelkookpan

by Louise

Ondanks dat het op dit moment buiten niet vriest is een dampend hete kop erwtensoep toch erg lekker, zeker een zelfgemaakte! Een urenlang pruttelende pan erwtensoep op het fornuis wekt misschien nostalgische gevoelens op. Toch geef ik dit keer de voorkeur aan een snelle snert, die ondanks de moderne hoge druk toch ouderwets lekker smaakt. In dit geval voor mij geen slow cooking, maar high pressure cooking. Mijn erwtensoep komt uit de snelkookpan!

Erwtensoep uit de snelkookpan

Erwtensoep uit de snelkookpan maar ook andere gerechten

Dus mocht er bij jou nog een werkloze snelkookpan achter in de kast staan, stof hem dan af. Mijn snelkookpan, die ik een paar jaar geleden tweedehands op de kop heb getikt, wordt wekelijks gebruikt. Hachee, stoofvlees en zelfs Massala kip voor de roti ondergaan in mijn snelkook- pan een supersnelle transformatie tot iets lekkers. Nu is ook erwtensoep in een mum van tijd klaar. Zo blijft er meer tijd over om te schaatsen…..nu alleen nog wachten op ijs!

Geen snelkookpan? In een soeppan kan het ook, neem dan extra water!

Je kunt dit recept natuurlijk ook in een gewone soeppan bereiden. Neem dan 350 ml extra water en laat de soep afgedekt gedurende 2 uur zachtjes koken en vergeet niet af en toe om te roeren.

ingrediënten erwtensoep uit de snelkookpanLet op: Dit recept is genoeg voor ongeveer 4 liter stevige soep. Snelkookpannen mogen over het algemeen bij het koken van peulvruchten maximaal tot de helft gevuld worden, controleer dit in de handleiding en maak zo nodig een kleinere hoeveelheid! Er bestaat anders het gevaar dat tijdens het koken de soep zo hoog komt waardoor er geen stoom meer kan ontsnappen via het overdrukventiel en er alleen kokende vloeistof (~130°C) uit kan spuiten!

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor de snelkookpan? Dan kun je hier lezen over het koken van kikkererwten in de snelkookpan en hier het recept van stoofvlees met bokbier en appelstroop uit de snelkookpan en hachee.

Veel plezier en eet smakelijk!

Erwtensoep uit de Snelkookpan

Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

Voor ongeveer 4 liter erwtensoep:

 • 500 g gedroogde spliterwten
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 3 tenen knoflook, geperst
 • 1 el olijfolie
 • 2 laurierblaadjes
 • 900 g (voor)gesneden soepgroenten (peen, prei, bladselderij)
 • 1 kleine knolselderij (ca. 600 g)
 • runderbouillonblokjes*
 • 275 g zuurkoolspek**
 • 2 schouderkarbonades**
 • 1 rookworst
 • zwarte peper en zout naar smaak
 • sambal oelek (optioneel)
 • 1,75 L water

*  De hoeveelheid bouillonblokjes hangt af van het zoutgehalte van het spek, de rookworst, de hoeveelheid sambal die je (eventueel) toevoegt en uiteraard ook van je eigen smaak.  Ik begin meestal met 2 blokjes (geschikt voor elk 500 ml bouillon) en in stap 5 voeg ik dan eventueel naar smaak extra toe. Als alternatief voor bouillonblokjes en water kun je ook zelf getrokken bouillon toevoegen.

** Je kunt eventueel ook een hamschijf of ander vlees gebruiken. Laat voor een vegetarische erwtensoep het vlees helemaal achterwege en vervang de runderbouillon door groentebouillon.

Bereiding

 1. Schil de knolselderij en snijd hem in kleine blokjes (van 1 cm). Spoel de spliterwten onder de koude kraan. Snijd het stukje bot uit de schouderkarbonade en spoel het onder de kraan om er zeker van te zijn dat er geen botsplinters meer in het vlees zitten. Snijd het vlees in kleine stukken (van 2 cm).
 2. Fruit de ui en knoflook in de snelkookpan in een beetje olijfolie gedurende 5 minuten. Voeg dan alle overige ingrediënten toe, behalve de rookworst en sambal. Zorg dat de erwten niet helemaal onderop liggen, anders plakken ze vast aan de bodem. Ik doe meestal de soepgroenten als eerste in de pan, vervolgens de erwten dan het vlees en tot slot water, 2 bouillonblokjes, laurier en peper. Mogelijk heb je (een) extra bouillonblokje(s) nodig, maar hoeveel precies hangt af van het zoutgehalte van je spek en de hoeveelheid sambal die je gebruikt. Proef dus op het laatst hoeveel bouillonblokjes je definitief nodig hebt.
 3. Doe het deksel op de snelkookpan en breng hem aan de kook. Als de gewenste druk is bereikt, hoor je een sissend geluid en zet je het vuur laag. Stel nu de kookwekker in op 20 minuten.
 4. Na 20 minuten zet je het vuur uit en laat je de druk vanzelf teruglopen. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. Als er geen druk meer op de pan staat open je het deksel. Als het goed is kookt de soep nog een beetje, voeg dan de rookworst toe en laat hem in ongeveer 10 minuten wellen.
 5. Haal het spek en de worst uit de pan en snijd deze in kleine stukjes. Verwijder de vette delen van het spek. Doe het vlees weer terug in de pan en breng de soep op smaak met zwarte peper, zout en eventueel wat sambal (echt lekker!). Voeg nu eventueel naar smaak nog (een) extra bouillonblokje(s) of zout toe.
 6. De soep dikt na een paar uur nog wat in, voeg dan een beetje water toe. Serveer de soep goed warm met knapperig (volkoren) stokbrood of wat sneetjes roggebrood.

Opmerkingen

Let op: Dit recept is genoeg voor ongeveer 4 liter stevige soep. Snelkookpannen mogen over het algemeen bij het koken van peulvruchten maximaal tot de helft gevuld worden, controleer dit in de handleiding en maak zo nodig een kleinere hoeveelheid! Er bestaat anders het gevaar dat tijdens het koken de soep zo hoog komt waardoor er geen stoom meer kan ontsnappen via het overdrukventiel en er alleen kokende vloeistof (~130°C) uit kan spuiten!

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

38 reacties

Jan Oostijen 23 oktober 2015 - 13:15

Lijkt me een recept om erwtensoep te maken!

Antwoord
KeukenAtelier 23 oktober 2015 - 13:27

Het is inderdaad een makkelijk, snel en lekker recept Jan. Ik denk/hoop dat je dat bedoelde :). Veel plezier ermee, ik hoor graag hoe het is gegaan! Ik heb de hoeveelheid bouillonblokjes inmiddels iets aangepast. Ik zou beginnen met 3 blokjes, een 4e blokje kun je later nog toevoegen. Of dit nodig is, hangt namelijk af van het zoutgehalte van het spek en de hoeveelheid sambal die je toevoegt. Ik heb het vorige week weer gemaakt en het was weer lekker!!

Antwoord
Hester 1 oktober 2016 - 16:56

Heerlijk recept, bedankt!

Antwoord
Louise 1 oktober 2016 - 19:10

Graag gedaan Hester! Het weer is momenteel ook wel geschikt voor erwtensoep.
Groetjes, Louise

Antwoord
Lian 19 januari 2017 - 16:55

Klinkt erg goed, ga het vanavond eens uitproberen dank je wel

Antwoord
Louise 20 januari 2017 - 11:05

Dankjewel Lian! Ik heb het pas ook weer gemaakt en een deel ingevroren voor later. Lekker en makkelijk. Ik hoop dat het jou ook heeft gesmaakt. Groetjes, Louise

Antwoord
Helena 22 september 2017 - 02:59

Heerlijk recept Louise! Ik woon al meer dan 20 jaar niet meer in Nederland en wou een echt Nederlands recept voor erwtensoep en het smaakte heerlijk! Ik dacht niet dat de sambal traditioneel erin zit, maar ik vertrouwde je en het smaakte er heel goed in. Wel een veganistische versie van je soep gemaakt, maar ik denk niet dat her er minder lekker door was. Bedankt!

Antwoord
Louise 22 september 2017 - 13:34

Dankjewel Helena, goed om te horen dat het heeft gesmaakt! Ik ben erg benieuwd wat jouw veganistische vervangers zijn geweest. Heb je behalve (waarschijnlijk) groentebouillon nog andere toevoegingen gedaan? Groetjes, Louise

Antwoord
Helena 22 september 2017 - 23:06

Ik maakte het met kipvrije kippenbouilon. Dat soort produkten zijn hier heel makkelijk te verkrijgen in Amerika. Ik wou er veganistische worstjes in doen, want dat leek mij heel geschikt, maar mijn dochter wou graag de veganistische Italian Sausage. Ik vond het er een beetje vreemd in smaken, maar iedereen vond het lekker, dus wat haalt het dan ook uit. 🙂 Mijn zoon hield ontzettend veel van de soep, dus ik denk zeker dat ik het vaker ga maken. Nogmaals bedankt Louise.

Antwoord
Louise 23 september 2017 - 09:50

Bedankt voor de tip, misschien dat het andere vegetariërs op een idee brengt. Leuk om te horen dat je gezin ervan genoten heeft!
Groetjes, Louise

Antwoord
Petra 2 november 2017 - 15:59

Smaakt heerlijk, alleen die 20 minuten in de snelkookpan ging bij mij niet lukken. Dat werden er 60.
Misschien omdat de pan helemaal vol zat.
Maar zeker voor herhaling vatbaar!

Antwoord
Louise 2 november 2017 - 17:14

Hallo Petra,
Fijn dat het heeft gesmaakt! Jammer dat de tijdswinst in jouw snelkookpan een stuk minder was. Bij mijn pan kun je kiezen uit hoge en iets minder hoge druk. Ik gebruik altijd de hoogste druk. Kijk wel uit met de pan té vol te doen! Bij mijn pan mag hij ongeveer tot 2/3 gevuld worden en bij peulvruchten staat vaak maximaal de helft als maximum aangegeven. De soep komt tijdens het koken namelijk nog flink omhoog in de pan. De precieze technische achtergrond van deze limiet ken ik niet, maar overschrijding hiervan schijnt gevaarlijk te zijn. In de gebruiksaanwijzing van je pan staat als het goed is welk volume bij jouw pan nog veilig is.
Groetjes, Louise

Antwoord
Rian 1 maart 2024 - 15:57

Erg later reactie maar wil je graag laten weten waarom het zo gevaarlijk is om de pan te vol te doen:
Zodra de soep omhoog komt en de pan te vol zit komt er vloeistof tegen het overdrukventiel.
Er kan dan geen stoom meer ontsnappen maar alleen kokende vloeistof (~130 graden) uit spuiten!

Antwoord
Louise 1 maart 2024 - 16:19

Dankjewel voor je nadere uitleg bij mijn waarschuwing, goed om te weten!

Antwoord
Petra 6 november 2017 - 14:18

Hallo Louise,

Leuk dat je reageert! Mijn snelkookpan is nog van mijn moeder geweest, echt een oud besje.
Heb er nog veel plezier van, maar hij wordt binnenkort vervangen door een 8 liter instant pot 🙂
Ik ga zeker dit recept nog een keer maken!

Antwoord
penning 3 januari 2018 - 17:47

Wij doen vaak in plaats van rookworst droge worsten door de snert.Heb je ook geen rokerige smaak.

Antwoord
Louise 3 januari 2018 - 18:58

Dat is ook goed een idee! Ik vind op zich de rooksmaak niet erg, maar voor de verandering lijkt dit me ook wel een lekkere variatie. Droge worst kan soms wat aan de harde kant zijn, maar in de soep worden de stukjes vanzelf zachter vermoed ik. Groetjes, Louise

Antwoord
Anita 13 november 2018 - 13:36

Ik ben zo blij met dit recept. Heb zelf wel wat wijzigingen. Gebruik tegenwoordig de kant en klare zakken bij de supermarkt voor erwtensoepgroenten. 2 x 500 gr. In plaats van 2 karbonades gebruik ik 1 karbonade en 1 hamschijf. Door de hamschijf wordt de bereidingstijd op stoom 45 minuten. Na het vuur uit te hebben gezet en ongeveer 15 minuten laten afkoelen haal ik de deksel van de pan en verwijder ik de karbonade en hamschijf en laurierblaadjes. Zet er dan de staafmixer in. Karbonade en hamschijf pluk ik het vlees uit elkaar en doe dat weer terug in de soep. Rookworst doe ik apart opwarmen en snij deze daarna pas door de soep. Blijft de rookworst beter op smaak.

Antwoord
Louise 15 november 2018 - 11:47

Wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over dit recept en dat je er ondertussen je eigen draai aan hebt gegeven. Dat is het leuke aan koken: je kunt ermee variëren naar eigen smaak. Het klinkt ook erg lekker! Ik ga binnenkort ook weer eens met het recept aan de slag. Het is er weer het jaargetijde voor. Groetjes, Louise

Antwoord
Mirjam 11 januari 2020 - 21:21

Hi Louise,
Vandaag mijn nieuwe instant-pot in gebruik genomen en de keuze viel op deze erwtensoep.
Wat een fijn recept! We hebben genoten… en morgen weer 😉😉
Dankjewel!
Groetjes, Mirjam

Antwoord
Louise 12 januari 2020 - 12:29

Bedankt voor het compliment! Wat leuk om te horen dat mijn recept de primeur had in je nieuwe instant-pot en dat het goed is gelukt. 🙂 Een instant-pot lijkt me een fijne aanwinst in de keuken. Welk merk heb jij?
Groetjes, Louise

Antwoord
Hermien 8 december 2020 - 11:28

Ik ga straks de ingrediënten kopen en de erwtensoep maken. Leuk ook om al die reacties te lezen en ik heb ook nog een oude snelkookpan dus ben benieuwd of ik jouw tijd kan aanhouden.

Antwoord
Louise 9 december 2020 - 11:27

Wat leuk om te horen dat je het ook gaat maken in je snelkookpan. Ik heb ook een oude snelkookpan, alleen de rubberen ring heb ik moeten vervangen, verder functioneert hij prima. Hopelijk is het jou ook goed bevallen om het op deze manier te bereiden.

Antwoord
Hermien 10 december 2020 - 08:20

Zeker Louise, de soep is goed gelukt. Ik heb een doosje magere spekreepjes gebruikt ipv zuurkoolspek, 2 halskarbonades en iets minder erwtensoepgroenten dan jij aangaf. Wel de sambal erdoor gedaan. Een nacht laten staan waardoor de soep erg dik was geworden. De volgende dag nog wat water erbij gedaan en de worst en hebben we er heerlijk van gegeten. Nog een pannetje uitgedeeld ook. Ik bewaar dit recept!!

Antwoord
Louise 11 december 2020 - 21:02

Wat fijn om te horen dat jullie ervan hebben genoten en dat het voor herhaling vatbaar is. Leuk dat je ook nog hebt uitgedeeld en er anderen van hebt laten meegenieten!

Antwoord
Martin 12 december 2020 - 11:24

Ook dit recept al een paar keer gebruikt en met groot succes. De sambal haalt de smaken nog wat extra op zonder al te prominent aanwezig te zijn. Ik heb 2 drukstanden op het ventiel en gebruik de hoogste, ongeveer 45 minuten. De knolselderij en een kleine aardappel kook ik dan mee, maar de andere groenten doe ik pas op het laatst erin, zodra het deksel van de pan is en de soep nog heet is. Ze worden dan vanzelf gaar en hebben nog een beetje bite. Ik gebruik ook vaak die kleine spekblokjes en ook die gaan er dan pas op het laatst in. Ik heb een handig inzetmandje en daar doe ik de hamschijf of de karbonade in – als het deksel dan open gaat hoef ik niet meer te vissen naar het vlees en kan het zo fijnsnijden. Bedankt voor dit super handige en lekker recept!

Antwoord
Louise 17 december 2020 - 11:41

Wat leuk om te horen dat de erwtensoep in de smaak is gevallen. De groenten er later aan toevoegen is ook een idee, net als het inzetmandje voor het vlees. Bedankt voor je enthousiaste reactie en je goede tips!

Antwoord
P.Waijers 22 oktober 2021 - 11:08

Heb het in 2 x gedaan.Mijn man houdt van veel vlees dus varkenspoot stuk ribbetjes hamschijf en spek.Daarna groente en spliterwten. HEERLIJK

Antwoord
Louise 29 oktober 2021 - 10:55

Fijn dat jullie ervan hebben genoten en een goed idee om het op te splitsen in twee versies. Voor elk wat wils. 🙂

Antwoord
stefan scharff 19 november 2022 - 16:46

Hoi Louise ik gebruik altijd inzetmandje om spliterwten niet aan te laten koken.

Antwoord
Anke 24 november 2022 - 16:47

Hallo Louise,

Jouw erwtensoeprecept was een echte topper tijdens mijn verjaardag! Daar wij al lang in Duitsland wonen en inmiddels veel Duitse vrienden hebben en het de gewoonte is om op een verjaardag een maaltijd te bereiden, heb ik o.a, “jouw” erwtensoep gemaakt en die viel bij iedereen heel goed in de smaak.
Dankjewel voor het recept!

Antwoord
Kees 28 november 2022 - 16:21

Dit recept was mijn eerste kennismaking met de nieuwe snelkookpan die ik deze week heb aangeschaft.
Het resultaat viel me wat tegen: de consistentie was te zacht, ik zou bijna zeggen: enigszins slijmerig. Je proefde de inidividuele groenten niet meer. Maar ik sluit niet uit dat ik iets verkeerds heb gedaan. Ik heb bijvoorbeeld niet “ontlucht” waardoor het kookproces in wezen is doorgegaan na 20 minuten. Volgende week ga ik een nieuwe poging wagen, en dan zet ik de tijd op 10 minuten. Als het niet gaar is, kan ik altijd opnieuw druk opbouwen. De tip van de sambal (ik heb een rawit pepertje meegekookt) was overigens prima.

Antwoord
Alie 26 november 2023 - 17:55

Het zit nu in mijn nieuwe MULTICOOKER vol verwachting klopt mijn hard, wordt vervolgd .
Alie

Antwoord
Louise 28 november 2023 - 12:44

Hallo Alie,
Hopelijk heeft het heerlijk gesmaakt! Nog veel kookplezier gewenst met de Multicooker! Groetjes, Louise

Antwoord
Jan 15 december 2023 - 17:55

Waarom koekt mijn snert op de bodem aan ???

Antwoord
Louise 28 december 2023 - 13:08

Geen idee. Wat bij mij altijd helpt: zorgen dat de spliterwten niet onderop in de snelkookpan liggen, maar eerst de groenten (de spliterwten hebben de neiging tot aankoeken) en het vuur niet te hoog. Als je het maakt in een gewone pan geldt hetzelfde plus regelmatig omroeren. Hopelijk helpt dit.

Antwoord
Marga 24 december 2023 - 21:48

Ik heb voor het eerst erwtensoep gemaakt. Het is super goed gelukt en heerlijk van smaak. Dank je wel.

Antwoord
Louise 28 december 2023 - 13:09

Wat fijn om te horen, dankjewel voor je enthousiaste reactie! Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.