Louise winnares bakwedstrijd Marlene

Bakwedstrijd met Marlene appels

by Louise

∼ Bakken voor Moederdag met Robèrt van Beckhoven ∼ 

Een aantal weken geleden was ik gevraagd of ik mee wilde doen aan een bakwedstrijd met appels in de kookstudio van Robèrt van Beckhoven. Nou, daar hoefde ik niet eens over na te denken. Natuurlijk! Een kook- of bakwedstrijd heb ik in het verleden vaker mogen meemaken, zoals je hier, hier en hier kunt lezen. Ondanks dat het keer op keer enorm spannend is en ik me tijdens de wedstrijden dikwijls heb afgevraagd: “waarom doe ik dit?!”, vind ik het toch altijd weer een leuke uitdaging en ervaring. Het feit dat het dit keer een wedstrijd met Robèrt zou zijn, maakte het helemaal bijzonder. Een paar jaar geleden mocht ik met mijn recept en illustratie verschijnen in het magazine van Robèrt, des te leuker zou het zijn om deze Meester Patissier te mogen ontmoeten.

illustratie appels | keukenatelier.comDe bakwedstrijd werd georganiseerd door Marlene, een producent van appels uit Zuid-Tirol. Met de naderende Moederdag leek het hun toepasselijk een bak-evenement te organiseren voor moeders (of vaders) met hun kind(eren). Helaas waren mijn kinderen die dag verhinderd, maar dat mocht de pret niet drukken. Samen met 9 andere collega-kandidaten en een aantal kinderen, hebben we een gezellige middag beleefd bij Robèrt in Oisterwijk.

(klik op de foto’s voor een grotere afbeelding)

Marlene appel, dochter van de Alpen

Marlene appels zijn er in vele soorten, zoals Fuji, Golden Delicious, Granny Smith en Braeburn. Ze komen allen uit de Alpen van Zuid-Tirol. Daar heerst namelijk een perfect klimaat voor appels, met koude winters, zachte zomers en meer dan 300 dagen zon per jaar. Een bijzondere smaak en stevige textuur zijn hiervan het resultaat. Hierdoor is Zuid-Tirol geworden tot de grootste appel producent van Europa. Bij een ander kook-evenement mocht ik ook proeven van deze heerlijke appels uit Zuid-Tirol.

Tijdens de bakmiddag bij Robèrt waren er 5 soorten appels tot onze beschikking. Variërend in smaak: van zoet tot fris-zuur. Voor mijn appeltaart heb ik 3 soorten gebruikt, om zo optimaal gebruik te maken van de diverse eigenschappen en smaken. Ik maakte die middag een Franse appeltaart, met een appelcompote als vulling en bovenop een rozet van appeltjes. In een race tegen de klok, gingen we die middag aan de slag. Met als resultaat 10 hele verschillende appel-creaties, zoals cake, tartelettes en tarte tatin.

Robert en een aantal van zijn teamleden proefden uitgebreid van elk baksel. Na een kort beraad van de jury kwam het verlossende woord: (…tromgeroffel) mijn appeltaart werd bekroond tot nummer 1! Robèrt vond ‘m niet alleen erg lekker, maar volgens hem zou de Marlene vertegenwoordiger erg blij worden van deze taart. Met blozende wangen als rode appeltjes, nam ik mijn prijs in ontvangst: een reis-cheque voor een verblijf in de Zuid Tiroler Alpen, middenin dé appelregio van Europa. Ik weet nog niet wanneer dit zal plaatsvinden, maar ik verheug me nu al op een verblijf in hét paradijs voor appelliefhebbers.

Louise winnares bakwedstrijd Marlene

Met mijn blije hoofd te midden van de jury

Het recept van mijn Franse appeltaart kun je hier lezen. Gaan jullie ‘m ook bakken? Als jullie benieuwd zijn naar mijn andere bak-recepten met appel, dan kun je ook een kijkje nemen bij deze recepten. Het blijken er meer te zijn dan ik had gedacht:

Franse appeltaart Marlene KeukenAtelier

Franse appeltaart à la KeukenAtelier

Hierbij wil ik Stefan Moser van Marlène appels en Ghislaine Melman van Melman Communications bedanken voor deze bijzondere middag. En natuurlijk ook Robèrt en zijn team!

Andere recept ideeën

4 reacties

Lisa 24 april 2019 - 12:32

Gefeliciteerd, ik kijk uit naar het recept !

Antwoord
Louise 24 april 2019 - 12:54

Dankjewel Lisa! Als alles meezit, staat het recept morgen online.

Antwoord
Pharielle 4 november 2019 - 21:31

Leuk kan ik ook mee doen

Antwoord
Louise 4 november 2019 - 21:50

Ik heb dit jaar in april met deze wedstrijd meegedaan. Ik weet niet of ze dit nog een keer gaan organiseren in de toekomst. Misschien kun je deze vraag aan Marlene stellen via hun Facebook of Instagram account. Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.