Speculaastaart met amandelspijs, appel en cranberry

by Louise

SpeculaastaartEen tijd geleden heb ik deze speculaastaart gezien op de blog van Caroline. Hij zag er zo lekker uit en leek me helemaal geschikt voor Pakjesavond. Nu is het eindelijk zover!! Het is een taart van speculaasdeeg met een vulling van appel, rozijnen, abrikozen en amandelspijs. De abrikozen heb ik dit keer vervangen door cranberry’s, die er ook goed mee combineren. De speculaaslucht die je huis vult tijdens het bakken brengt de sfeer van Pakjesavond er alvast goed in. Nu snel verder met dichten en knutselen en het heerlijk avondje kan beginnen….

Deze taart is voor een lage taartvorm van 24 cm diameter, het liefst met uitneembare bodem.

Kijk hier voor nog meer Sinterklaas recepten.

Ingrediënten:

Voor het deeg:

 • 300 gram patentbloem
 • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
 • mespuntje zout
 • 200 gram harde, koude boter in blokjes
 • 2 el speculaaskruiden

Voor de vulling:

 • 75 gram gedroogde cranberry’s of abrikozen
 • 75 gram rozijnen
 • 1 dl vers geperst sinaasappelsap
 • 2 stevige appels
 • 300 gram amandelspijs, eventueel zelfgemaakt volgens dit recept

Bereiding:

 1. Meng voor het deeg de bloem, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout door elkaar in een kom. Snijd de boter in kleine blokjes en kneed tot een samenhangend deeg. Voeg, als het deeg te kruimelig is, 1-2 el koud water toe. Laat het deeg het liefst een dag rusten, dan kan de smaak zich goed ontwikkelen (ik heb het 2 dagen van tevoren gemaakt).
 2. Verwarm de oven voor op 175°C (geen hetelucht). Knip de abrikozen in stukjes. Breng in een pannetje de abrikozen (of cranberry’s) en rozijnen met het sinaasappelsap aan de kook en laat het geheel 5 minuten pruttelen tot het vocht bijna verdampt is.
 3. Schil de appels en snijd in blokjes. Maak in een kom de amandelspijs met een vork los en schep de stukjes appel en het abrikozen(cranberry)-rozijnenmengsel erdoor. Voeg eventueel nog een scheutje sinaasappelsap toe om het mengsel smeuïg te maken.
 4. Rol de helft van het deeg uit. Vet de taartvorm in en bekleed de vorm met de deeglap. Druk het deeg aan de rand goed aan. Verdeel het amandelspijsmengsel erover en druk het met de achterkant van een lepel goed aan.
 5. Vorm van de rest van het deeg kleine bolletjes zo groot als kruidnootjes, maak ze een klein beetje plat en leg deze dicht tegen elkaar aan op de vulling. De vulling moet helemaal bedekt zijn met kruidnootjes.
 6. Schuif de vorm een richel onder het midden in de oven en bak de taart 50-60 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen.

Speculaastaart

Benieuwd naar mijn andere recepten met appel? Neem dan hier een kijkje!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.