Appel Custard Cake

by Louise

appel custard cakeDe afgelopen weken was ik meer achter mijn ezel dan mijn aanrecht in actie. Normaal gesproken kan ik beide passies prima combineren, maar vanwege de voorbereidingen van mijn expositie is de oven even uit het zicht verdwenen. Gelukkig kon ik gisteren, zij het aan de bescheiden kant, weer toegeven aan mijn bak-kriebels!  Aangezien er nog een aantal achterstallige klussen in huis lagen te wachten, moest mijn bakactie dit keer niet teveel tijd in beslag nemen.

Zo ontstond het plan om deze appel custard cake te maken. Het is afkomstig van Dorie Greenspan uit haar boek Baking Chez Moi. Behalve de simpele ingrediëntenlijst sprak de eenvoud van het recept me direct aan. Na wat schillen, schaven en roeren kan de cake al in de oven. Drie kwartier later, na het strijken van de was (weer een klus minder!), kun je smikkelen van een verse warme appel custard cake. Hij bevat bovendien relatief weinig suiker en boter, wat in dit recept zeker geen probleem is, mits je smaakvolle appelen gebruikt.

Het beslag is aan de dunne kant en in verhouding tot de appelen ook vrij weinig. Dit zorgt ervoor dat de cake een zachte pudding-achtige structuur heeft met frisse appel in de hoofdrol en een subtiele vanille smaak, vandaar de naam “custard cake”. Het deed mij een beetje denken aan Kaiserschmarren en appelpannenkoeken. Wat mij betreft is dit een prima recept om achter de hand te hebben voor een spontane en snelle bakactie!

Update 19/8/2016: Mijn experiment om aan het recept wat kaneel en amarettikoekjes toe te voegen was erg geslaagd. Voortaan maak ik het op deze manier!! (zie tip bij ingrediënten)appel custard cake 1Ingrediënten:

 • 3 medium appelen* (550-600 g)
 • 65 g patentbloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 2 eieren (L)
 • 65 g suiker
 • snufje zout
 • 2 tl vanille extract (of 1 zakje vanillesuiker)
 • 6 el (half)volle melk (90 g)
 • 30 g gesmolten boter, afgekoeld

Tip: de toevoeging van kaneel en amarettikoekjes is écht heerlijk! Voeg aan het beslag toe:

 • 1/4 tl kaneel
 • 35 g amaretti koekjes, verkruimeld

appel custard cake 2*Ik heb Junami appelen gebruikt, maar ik denk dat elke smaakvolle appel hiervoor gebruikt kan worden, zolang het geen moesappel is. Voor de tl heb ik de maat aangehouden van de speciale keukenmaatschepjes, deze is iets groter dan de gemiddelde theelepel.appel custard cake 3Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Vet een vierkante bakvorm (20 x 20 cm) in en bekleed deze met bakpapier.
 2. Begin dan met het beslag. Klop de eieren met de suiker tot de suiker is opgelost, meng dan de melk, vanille, en boter erdoor. Zeef de bloem met het zout en bakpoeder (en evt kaneel) boven het eimengsel en meng het door elkaar tot je een beslag hebt met de dikte van pannenkoekenbeslag. Voeg nu ook eventueel de verkruimelde amarettikoekjes toe.
 3. Schil de appelen en schaaf dunnen plakjes met een mandoline tot aan het klokhuis. Je kunt eventueel ook een kaasschaaf gebruiken, snijd de appel dan wel eerst in partjes en verwijder de klokhuizen. Je kunt natuurlijk ook dunne plakjes met een mes snijden.
 4. Meng de appelplakjes door het beslag, zodat alle plakjes bedekt zijn met beslag. Schep dit in zijn geheel in de bakvorm en bak het in 40-50 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
 5. Laat de cake iets afkoelen en haal hem dan uit de vorm. Bestrooi hem eventueel met een beetje poedersuiker en serveer hem warm of op kamertemperatuur, net wat je lekker vindt.

appel custard cake 4

Benieuwd naar mijn andere recepten met appel? Neem dan hier een kijkje!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

8 reacties

Caroline Brouwer 11 februari 2015 - 13:16

Lekker, zag het recept op haar blog. Ik heb haar nieuwe boek nog niet, de andere twee wel. Ben jij ook fan van Dorie?

Antwoord
louiseheruer 11 februari 2015 - 13:23

Dorie inspireert me zeker! Ik heb haar nieuwe boek niet, maar vond dit recept via Food52 en kwam later een videofilmpje tegen van Dorie waar ze dit recept klaarmaakt. Super leuke vrouw!!

Antwoord
Janssen 30 juli 2015 - 18:41

Waar gaat de custard in??

Antwoord
KeukenAtelier 30 juli 2015 - 20:00

Er gaat geen custard bij de appel, maar een relatief dun beslag. Het eindresultaat is een appelcake met een pudding achtige (custard achtige) structuur. Het is daardoor erg licht van smaak en smaakt anders dan een “gewone” appelcake. Erg lekker en heel makkelijk en snel te maken!

Antwoord
jose 15 januari 2016 - 14:26

Moet het speciaal volle melk ivm het vetgehalte?of kan het ook met halfvolle melk?

Antwoord
KeukenAtelier 15 januari 2016 - 16:44

Het oorspronkelijke recept zegt volle melk. Ik denk dat het op zich ook kan met halfvolle melk, maar dat zal misschien iets minder “vol” van smaak zijn.

Antwoord
Jessica 28 juli 2023 - 16:22

Moet je de koekjes echt grof kruimelen of raspen?

Antwoord
Louise 28 juli 2023 - 17:07

Ik verkruimel ze altijd met de hand tot het ongeveer lijkt op paneermeel.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.