Blauwe bessen compote met tijm

Blauwe bessen compote met tijm en citroen

by Louise

Blauwe bessen compote met tijm

Deze blauwe bessen compote is eigenlijk bij toeval en uit nood ontstaan, na improvisatie met een restje blauwe bessen uit de diepvries. Nadat ik eens in een opwelling havermout wafels had gebakken wilde ik namelijk iets fruitigs erbij serveren. Gelukkig had ik nog een half doosje bessen in de diepvries en een halve citroen in de koelkast. Slechts een paar minuten later was mijn verse compote klaar voor het wafelfeest!

Blauwe bessen compote met tijm

Sindsdien heb ik deze compote van blauwe bessen vaker gemaakt en blijkt het niet alleen erg lekker bij vers gebakken havermout wafels. Het is namelijk ook heerlijk bij een stukje amaretti cake met olijfolie. Maar ook een goede topping over ijs of luchtige ricotta pancake. De toevoeging van het takje tijm was een probeersel, maar bleek een gouden greep! Het geeft naast citroen een extra smaakdimensie aan de compote waardoor je naar mijn idee minder suiker nodig hebt om het qua smaak aangenaam te maken. Maar uiteraard kun je met dit recept naar eigen smaak vari├źren: toch wat meer suiker, sinaasappel in plaats van citroen, rozemarijn in plaats van tijm en zo kan ik nog even doorgaan. ­čÖé Maar sowieso kan ik deze combinatie met citroen en tijm echt aanraden!

Blauwe bessen compote met tijm en citroen

Veel plezier en eet smakelijk!

Blauwe bessen compote met tijm en citroen

Voorbereiding: Bereidingstijd: Voedingswaarden 200 calories 20 grams fat

Ingredi├źnten

 • 150 g blauwe bessen (diepvries is prima)
 • 1 el rietsuiker (15 g)
 • ┬╝ tl rasp van een biologische citroen
 • ┬Ż tl citroensap
 • 2 el water
 • 1 takje tijm
 • ┬Ż tl ma├»zena

De gebruikte tl (theelepel) en el (eetlepel) zijn respectievelijk 5 en 15ml, hiervoor gebruik ik altijd keukenmaatschepjes.

Bereiding

 1. Doe alle ingredi├źnten, behalve ma├»zena, in een steelpan en breng het aan de kook en laat het daarna zachtjes pruttelen.
 2. Los ondertussen ┬Ż tl ma├»zena op in 1 tl water en voeg dit toe. Laat het nog even pruttelen tot de compote iets gebonden is. Ik laat hierbij de bessen grotendeels intact, omdat ik dit mooier vind. Maar voor een fijnere structuur kun je de compote nog wat langer laten pruttelen tot de bessen uiteen vallen.
 3. Proef of de compote naar smaak is en voeg indien gewenst nog wat citroensap en/of suiker toe. Verwijder het takje tijm of laat deze nog wat langer trekken als je het aroma hiervan sterker wil hebben.
 4. Laat de compote afkoelen en serveer hem op kamertemperatuur of direct uit de koelkast. Je kunt de compote uiteraard ook warm eten, het is maar net wat je voorkeur heeft. ­čÖé

Opmerkingen

De hoeveelheid compote is net genoeg voor deze hoeveelheid havermout wafels. Als je een royalere portie wilt of bijvoorbeeld bij een cake wil serveren kun je het recept verdubbelen.

Heb je dit recept gemaakt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept idee├źn

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.