Franse appeltaart 3 KeukenAtelier.com

Franse appeltaart

by Louise

Franse appeltaart 1 KeukenAtelierHet recept voor mijn Franse appeltaart heeft sinds kort een heel speciaal plekje in mijn verzameling verdiend. Eind maart won ik hiermee namelijk de eerste prijs in een bakwedstrijd bij Robèrt van Beckhoven. Deze wedstrijd werd georganiseerd door Marlene, het merk van de smaakvolle appels afkomstig uit de Zuid-Tiroler Alpen. Deze wedstrijd stond in het teken van Moederdag, waarbij we werden uitgedaagd onze mooiste appel creatie te bakken. Als je benieuwd bent hoe dat ging, dan kun je hier mijn verslag lezen.Louise winnares bakwedstrijd Marlene

Deze Franse appeltaart had ik een aantal jaar geleden al eens gemaakt, maar het was er nog niet van gekomen om het recept hier te delen. Om het recept weer een beetje in de vingers te krijgen heb ik de taart voorafgaand aan de wedstrijd thuis nog twee keer gebakken. Mijn kritische thuis-jury (gezin) was namelijk ook een prima test-panel voordat Meester Patissier Robèrt er zijn tanden in zou zetten om zijn oordeel te vellen. Na een paar kleine aanpassingen, was het recept klaar voor de ultieme test in de bakkerij. En zo geschiedde…

Een reis naar Zuid-Tirol als kers (appel) op de taart

Dat ik met deze Franse appeltaart een eerste prijs zou verdienen, had ik me een paar jaar geleden niet kunnen voorstellen. De kers (appel) op deze taart is namelijk dat ik hiermee een verblijf in Zuid-Tirol heb gewonnen! Ik mag naar dé grootste appelregio van Europa, waar niet alleen heerlijke appels groeien maar ook allerlei andere lekkere produkten vandaan komen. Het belooft een inspirerende reis te worden.

Maar nu eerst het recept van mijn Franse appeltaart, zodat jullie hem ook kunnen bakken. Voor Moederdag of voor een andere leuke gelegenheid. Er is immers altijd wel een reden te bedenken voor een appeltaart, toch?

Franse appeltaart afwerken 11 KeukenAtelier

Ik gebruik als bakvorm voor deze taart een taartring van 22 cm (zie foto). Deze taartring leg ik op een springvormbodem met een vel bakpapier erop. Als je geen taartring hebt kun je natuurlijk ook een andere lage bakvorm (of quichevorm) gebruiken. Voor de vulling van de taart gebruik ik een mix van zure en zoete appels om een goede balans in smaak te krijgen. Het is leuk om hiermee te experimenteren. Voor de bovenlaag vind ik Golden Delicious het meest geschikt.

illustratie appels | keukenatelier.com

Deze taart is het lekkerst op de dag dat ‘ie gebakken is. Een dag later is het deeg minder krokant, maar is ‘ie nog steeds erg lekker. Je kunt voor het gemak eventueel de compote vulling en het deeg een dag van tevoren maken en deze bewaren in de koelkast.

(Klik op de foto’s voor grotere afbeeldingen)

Ingrediënten Franse appeltaart:

(voor een lage taartvorm van 22-24 cm diameter)

Voor het deeg:

 • 90 g boter, koud en in blokjes
 • 50 g poedersuiker
 • 20 g amandelpoeder
 • snufje zout
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 30 g ei (rest bewaren voor afwerking)
 • 150 g patentbloem

Voor de compote:

 • 4 appels, 700 g met schil gewogen (3 Granny en 1 Fuji of Golden Delicious)*
 • 15 g boter
 • 60 g  lichtbruine basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 tl kaneelpoeder (of 1 kaneelstokje)**
 • 2 el citroensap

*Een mix van zure en zoete appels is voor de vulling erg lekker, zo krijg je een goede balans tussen zoet en zuur.

** Kaneelpoeder is prima, maar maakt de compote wat donkerder. Als je dit niet mooi vindt, gebruik dan een kaneelstokje. De compote blijft dan licht van kleur, maar de smaak van kaneel is ook minder. Het is maar net wat je mooier en lekkerder vindt.

Voor de afwerking:

  • 2-3 appels (Golden Delicious)
  • beetje citroensap
  • 2 el boter, in blokjes
  • beetje suiker
  • ei (restje van het deeg)
  • 3 el abrikozenjam

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Begin met het deeg, want deze moet hierna nog rusten. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng er de blokjes koude boter bij. Doe dit met je vingertoppen en niet met je warme handpalmen. Wrijf de boter door het bloemmengsel tot je een soort fijn zand overhoudt. Doe er 30 g ei bij (bewaar de rest van het ei) en meng dit kort tot een samenhangend deeg. Vorm van het deeg een platte schijf en verpak deze in huishoudfolie. Laat het deeg 1 uur (of een nacht) in de koelkast rusten. Het deeg maken kan ook in een huishoudmachine.
 2. Maak ondertussen de appelcompote. Verwijder de schil en klokhuizen van de appels en snijd ze in blokjes. Doe alle ingrediënten in een wijde pan en breng het aan de kook met een deksel op de pan. Er komt nu vanzelf vocht uit de appels vrij. Haal na 5 minuten het deksel van de pan en laat de appels verder zacht worden. Laat het vocht grotendeels verdampen en prak de appels met een vork tot een compote. Dit alles duurt in totaal ongeveer 15 minuten. Pureren met een staafmixer zou ook kunnen, maar ik vind een klein beetje structuur juist wel lekker. Het eindresultaat moet een stevige compote zijn. Als de compote te droog wordt tijdens het koken, voeg dan tussendoor een beetje water toe. Laat de compote op een bord helemaal afkoelen (desnoods in de koelkast) en verwijder pas kort voor gebruik het kaneelstokje, indien je deze gebruikt.
 3. Vet de taartvorm in en rol het deeg uit op het aanrecht. Bestuif het aanrecht met bloem en leg eventueel voor het gemak een vel huishoudfolie op het deeg (dezelfde waarin hij verpakt was) tijdens het uitrollen. Rol het deeg uit tot 3 mm dikte en leg het dan in de vorm (vouw het deeg in vieren op, leg het in de vorm en vouw het dan weer uit). Je kunt het deeg afsnijden ter hoogte van de rand, voor een rechte afwerking. Als je een decoratieve rand wilt maken (zoals op de foto), moet je wat extra deeg hiervoor overhouden aan de rand. Duw hiervoor als het ware een plooi van het deeg aan de bovenrand naar binnen voordat je het aandrukt. Snijd daarna het overtollige deeg af (bewaar deze in de vriezer voor een andere keer). Laat de deegbodem weer afkoelen in de koelkast.
 4. Bereid ondertussen de appels voor de afwerking van de taart. Schil de appels, verwijder de klokhuizen met een appelboor en snijd ze doormidden. Snijd de helften in plakjes van 2-3 mm. Besprenkel de appels tussendoor met een beetje citroensap tegen verkleuring.
 5. Verwarm de oven voor op 200 °C (conventioneel).deegrand KeukenAtelier.com
 6. Haal de deegbodem uit de koelkast en decoreer de rand indien je dit wilt. Dit kun je doen met een taartpincet: knijp telkens een stukje van de deegrand in met de pincet in diagonale richting. Je kunt het deeg ook met een vork decoreren. Houdt er alleen rekening mee, dat er nog ruimte moet zijn voor de appelcompote. Laat de rand niet over de rand van de taartvorm hangen, indien je de taartring na het bakken nog wilt verwijderen (serveer hem anders gewoon vanuit de bakvorm). Prik gaatjes in de deegbodem met een vork. Kwast de bodem en de rand in met het resterende ei.
 7. Leg de afgekoelde appelcompote op het deeg en strijk deze glad. Leg de schijfjes appels er op een decoratieve manier op. Begin aan de buitenkant, maak een cirkel met overlappende schijfjes. Leg een paar schijfjes in het midden om het gat iets op te vullen. Leg dan een cirkel er binnenin en laat deze cirkel iets overlappen op de buitenste cirkel. Maak tenslotte in het midden een soort bloem van appelschijfjes.
 8. Bestrooi de appels met een beetje suiker en verdeel wat klontjes boter erover. Leg de taart op een bakplaat en schuif deze, 1 richel onder het midden, in de oven. Bak de taart 40-45 minuten tot hij goudbruin is. Draai hem eventueel halverwege zodat hij regelmatig kleurt.
 9. Laat de taart iets afkoelen. Verdun een beetje abrikozenjam met wat water en verwarm deze in magnetron of pannetje. Kwast de appeltjes hiermee in voor de afwerking.

Franse appeltaart 2 KeukenAtelier

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Als jullie benieuwd zijn naar mijn andere bak-recepten met appel, dan kun je ook een kijkje nemen bij deze recepten:

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.